Kurtarma eğitimi almadıysanız denemeyin

Sadece yüzme bilmeyenler boğulmuyor. Yüzerken yorulanlar, kramp girenler, sara nöbeti, kalp krizi geçirenler de boğulabiliyor.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, havuzlar için en büyük risk grubunun çocuklar olduğunu hatırlatıyor. Aileler çocuklarını havuza sokup, havuz kenarında gazete/kitap okuyor, telefonu ile ilgileniyor, bu arada çocuk gözden kaçıyor ve boğulabiliyor. Doç. Dr. Ersoy, “Çocuklar suda çok çabuk boğulabilir. Çünkü güç ve sınırlarını bilmezler, yüzeceğini zanneder ama süratle yorulur ve göz açıp kapatıncaya kadar boğulurlar” uyarısı yapıyor.

 

CAN SİMİDİ, İP, DAL, ÇEKET VS. UZATIN


Ersoy’un verdiği bilgiye göre, boğulmakta olan birini kurtarmak çok kolay değil. Kurtarıcının mutlaka cankurtaran eğitimi almış olması gerekiyor. Ersoy şu hatırlatmaları yapıyor:
* Suda boğulanı kurtarma tekniklerini bilmiyorsanız, eğitimini almadıysanız kurtarmak için suya girmeyin.
* En iyi ve tehlikesiz yardım, boğulmakta olan kişiye can simidi fırlatmak, ip, dal,ceket vs. uzatarak tutunmasını sağlayıp kendisini karaya çekin,
* Çevreden yardım isteyin.

 

Haberin Devamı

EN BÜYÜK HATA SARKITMAK


Bu aşamada yapılan en büyük hata (özellikle çocuklarda) ayaklarından tutarak baş aşağı sarkıtmak. Doç. Dr. Ersoy, “Böyle yapılırsa, ciğerlere kaçan suyun çıkartılacağı düşünülüyor. Ancak bu şekilde mideye kaçan su çıkar. Ama bu da yanlışlıkla hava borusuna kaçabilir” diyor.



Yalnız yüzmeyin

* İyi yüzme bilmiyorsanız suya-deniz girin,
* Yüzerken yanımızda mutlaka biri daha olsun,
* Alkollüyken, tok karnına yüzmek için suya girmeyin,
* Kalp, sara, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklarınız varsa daha da dikkatli olun,
* Küçük çocuklar sınırlarını bilmezler. O nedenle çok süratle havuzda boğulabilirler veya havuz kenarında oynarken/yürürken içine düşüp boğulabilirler,
* Eğitimimiz yoksa, suda boğulan kişiyi kurtarmaya çalışmayın ve ilk yardım uygulamayın.
* 112’yi arayın

Yazarın Tüm Yazıları