Her derde deva dondurma

O yazın sembolü, tadıyla, kokusuyla başlı başına mutluluk kaynağı. Üstelik besin değeri de yüksek. Beslenme uzmanları, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralden zengin dondurmanın çocuklara gönül rahatlığıyla yedirilebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman dondurmanın zengin içeriğiyle aynı zamanda besleyici de olduğunu söylüyor. Çünkü dondurmada protein, karbonhidratın yanı sıra A, C, E, D ve B vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunuyor.

Kalori değeri daha düşük

Dondurmanın kalori değeri hamur tatlılarına kıyasla daha düşük. Buna karşılık vitamin ve mineral içeriği daha yüksek. Duman sütlü dondurma örneğini veriyor. “100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içeriyor. 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niacin var” diyor.

Haberin Devamı

Kilo sorunu olmayan çocukların, her mevsim, haftada 3-4, kilo sorunu bulunanların ise haftada 1-2 kez yemesinde sakınca bulunmadığını söyleyen Duman, “Dondurma karbonhidrattan zengin bir gıda. Bu nedenle tüketim miktarı ve sıklığı önemli” diyor.

Çocuklardan esirgemeyin

Çocukların bireysel özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama günde 2000-2500 kalori almaları gerekiyor. Erkek çocuklarda kas kitlesinin fazla olmasına bağlı olarak kız çocuklarına göre enerji ihtiyacı daha yüksek. Duman, “Günlük alınması gereken enerjinin yüzde 50–60’ı karbonhidratlardan, yüzde 15 i proteinlerden, yüzde 25-30’u yağlardan geliyor. Ancak bu oranlar da çocuğun bireysel özelliklerine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösteriyor” diyor.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 6-12 yaş arası çocukların günlük ortalama alması gereken enerji miktarı 1855 kalori. Ara öğünlerin, ortalama olarak, günlük toplam enerjinin yüzde 20’sine karşılık gelmesi gerekiyor. Basit hesapla bir çocuğun gün içerisinde 3 ara öğün tüketeceği göz önüne alındığında, ara öğün başına düşen enerji gereksinimi 110 kalori. Bu noktada özel paketli dondurmalar beslenme değeri ve porsiyon kontrolü açısından çocuklara seçenek olarak görülebiliyor.
Bir hatırlatma daha: 3 top dondurma; 1 meyve, 1 dilim ekmek ve 1 bardak süt yerine geçiyor. Ancak içerdiği şeker ve yağ açısından birbirlerinin yerini tutmuyor.

Haberin Devamı

HİJYENE HER DAİM DİKKAT

Uygun ortamlarda yapılmamış ve saklanmamış dondurmanın salmonella (tifo, paratifo, dizanteri, besin zehirlenmesi yapan tehlikeli bir bakteri) bulaştırma riski bulunuyor. Bu nedenle, güvenilir yerlerden almaya, çözünmüş ve tekrar dondurulmuş olmamasına dikkat edilmeli. Dondurma, buzluktan çıkarıldıktan sonra 20 dakika içinde tüketilmeli.

Hamilelerin bulantılarını hafifletiyor

Özellikle kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde dondurmanın besleyici değeri önem kazanıyor. Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bulantı ve kusma durumlarında da soğuk, hafif ve kokusuz gıdalar tavsiye ediliyor. Bu nedenle bulantısı olan hamilelerin bir kısmı dondurmayla bulantılarının hafiflediğini söylüyor. Duman, “Ayrıca dondurma içerdiği kaloriyle de beslenmesi aksayan anne adayları için oldukça besleyici bir alternatif oluşturuyor” diyor.

Haberin Devamı

Koruyucu içermiyor

Pekçok anne gıdalara katılan koruyucu maddelerden sakınmaya çalışıyor. Dondurma Türk Gıda Kodeksi uyarınca koruyucu içermiyor. Tazeliği üretildiği an itibari ile eksi 18 derece veya daha soğukta muhafaza edilerek korunuyor. Ancak dondurmanın hijyenik koşullarda üretilmesi ve saklanması çok önemli. Güvenilir markalı, paketli dondurmalar, hijyenik şartlarda üretildiği ve soğuk zincir kırılmadan saklandığından boğaz ağrısına sebep olması beklenmiyor. Dondurma, 37 derece olan ağzımıza değdiği an erimeye başlıyor ve boğazımızdan geçene kadar sıcaklığı yükseliyor.

Yazın sıvı alımına da dikkat

Yazın sıvı alımı çok önemli. Çocukların özel mataraları her zaman yanlarında olmalı ve içmeye teşvik edilmeliler. Su içmeyi sevmeyen çocukların suyuna meyve dilimlerini doğrayarak aroma katabilirsiniz. Meyve suyunu, su yerine düşünmeyin. Gereksiz yere yüksek karbonhidrat alacakları için mümkün olduğunca çocukların meyve suyuna alışmaları engellenmeli.

Haberin Devamı

Fazla meyve şişmanlatır

Malum sağlıklı beslenmede sebze ve meyvelerin yeri büyük. Özellikle içerdikleri vitamin, mineral ve posa nedeniyle günlük beslenmenin vazgeçilmezleri. Ancak meyveler sebzelerden farklı olarak karbonhidrattan zenginler. Duman, “Bu nedenle meyve tüketirken miktarına dikkat edilmeli. Bir posiyon meyvenin ne kadar olduğu bilinmeli. Yerken aynı anda değil, gün içine dağıtılarak yenilmeli. Ortalama olarak 2-3 porsiyon meyve sağlıklı beslenme için yeterli” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları