Güneş gözünüzü yaşlandırmasın

Güneşin bilinen zararlı etkilerinden biri de gözde katarakta yol açması. Ayrıca göz çevresinde kırışıklık, korneada bulanıklık, halk arasında ‘kuş kanadı’ denilen göz bebeğine yaklaşan et büyümesi ve en önemlisi de sarı nokta hastalığı yani yaşa bağlı maküla dejenerasyonu yabana atılamayacak diğer etkileri. Dolayısıyla yaz günlerinde gözlerinizi de ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Güneşi konuşurken genellikle cilt üzerindeki yakıcı etkisinden söz ediyoruz. Elbette cildin korunması için gerekli önlemlerin alınması şart. Ancak gözler üzerindeki etkisini de atlamamak lazım. Zararlı güneş ışınlarının saydam olan göz içi merceğimizin, proteinden oluşan yapısını bozarak katarakta neden olduğunu belirten Dünyagöz Hastaneleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, tam da bu nedenle güneşli havalarda veya yoğun güneş alan coğrafyalarda göz sağlığını korumak için kullanılacak güneş gözlüklerinin belirli bir standartta olması gerektiğini hatırlatıyor.

GÖZLÜĞÜNÜZ GÖZÜ TAM KAPATSIN

Güneş gözünüzü yaşlandırmasın

Haberin Devamı

Kaliteli camlar güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözü korurken, kalitesiz olanları göze onarılmaz düzeyde zarar veriyor. Kalite belgesi olmayan gözlükler katarakt nedeni olabiliyor. Prof. Dr. Devranoğlu, “Bu nedenle güneş gözlüğü aksesuar değil bir sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Günümüzde gözlüklerin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız lensler bile artık ultraviyole ışınlarını süzebilecek nitelikte hazırlanıyor” diyor. Özellikle gözlük kullanma zorunluluğu olan hastaların (hipermetrop, miyop, astigmat) UV korumalı lensleri tercih etmelerini öneren Prof. Dr. Devranoğlu, “Güneş gözlüğü tüm gözü kaplamalı. Çalışmalar genellikle güneş ışınlarının gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını gösteriyor” diyor.

Güneşin zararlı etkileri kataraktın daha erken yaşlarda oluşmasına da zemin hazırlıyor. Dolasıyla uygun bir güneş gözlüğüyle, gözlerinizi yaşlanmaktan da koruyorsunuz. Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinemeyen pek çok kişi ozon tabakasındaki delik nedeniyle katarakta artık daha yatkın hale geldi. Genç yaşlarda uzun süre güneşe maruz kalmak katarakt riskini artırıyor. Özellikle uzun süre güneş ışığına maruz kalanların güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemesi gerekiyor. Prof. Dr. Devranoğlu, “Güneş gözlüklerini göz sağlığımızı koruyucu bir sağlık aracı olarak kullanmamız gerekiyor. Uygun özellikleri taşıdıktan sonra şık bir aksesuar olarak da tabii ki kullanılabilir” diyor.

Haberin Devamı

Gözlük alırken dikkat edilecek en önemli kural ultraviyole korumalı olması. Sağlık Bakanlığı tarafından onay belgesi olan gözlükleri tercih edin. İşportadan ucuza alınan gözlükler çoğu zaman bu özellikleri taşımıyor. Yüzde 99-100 UV korumalı ibaresi olduğuna dikkat edin. Bazı ürünlerde yazan 400nm‘e kadar UV absorbsiyonu ibaresi de aynı anlamı taşıyor.

KATARAKT SIKLIĞI YAŞLA ARTIYOR

Güneş gözünüzü yaşlandırmasın

Katarakt, 60 yaş üstünde sıklıkla rastlanan ve gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesiyle oluşuyor. Bu durum bulanık görmeye neden oluyor ve görme kalitesi düşüyor. 52-64 yaş arasında yüzde 42 sıklıkla görülürken, 75-85 yaş arasında sıklık yüzde 91’e çıkıyor. Genelde yaşa bağlı olarak gelişen bir hastalık olsa da doğumdan itibaren her yaşta görülebiliyor. Bazı ailelerde katarakt daha erken yaşta ve daha sık görülebiliyor. Bu yaşlılık kataraktından ayrı tutuluyor. 40’lı yaşlardan önce katarakt gelişen çoğu hastanın ailesinde de erken yaşlarda ortaya çıkan katarakt öyküsü bulunuyor. Bol sebze ve meyveden zengin sağlıklı beslenme, sigarasız hayat, kaliteli güneş gözlüğü, yaz aylarında güneşin ışınlarının yoğun ve dik geldiği saatlerde (10.00-15.00) güneşte kalmamak, şapka takmak, göz çevresine de (göze kaçırmadan) güneş koruyucu kremler sürmek alabileceğiniz basit önlemler.

Yazarın Tüm Yazıları