Doğru bilinen yanlışlar

Sağlıkla ilgili “ağzı olan konuşuyor” desem abartmış olmam.

Haberin Devamı

İnanılmaz bir hızla yayılan, pek çok kere yanlış olan bu bilgiler inançla yaşama geçirilirken sağlığımız zarar görüyor.

‘Doğru’ bildiğiniz ‘yanlışlar’ ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Aile Hastanesi’nden iç hastalıkları uzmanı Dr. Ahmet Uslu, sağlığımızla ilgili yanlışları ve doğruları anlattı.
YANLIŞ: Vitamin ve mineral takviyesi almak hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor, hastalanmayı önlüyor: Bu tarz takviyelerin enfeksiyon kökenli hastalıkları önlediği sadece bir şehir efsanesi. Bunlar zindelik ya da enerji sağlamıyor. Vitamin ve mineralin eksikliği söz konusu olduğunda dışardan alınması gereken durumlar olabiliyor (Bazı sistemik hastalıklarda, kalıtsal bazı durumlarda beslenme yetersizliklerinde vb durumlarda). Ancak dengeli ve düzenli besleniyor, güneş ışığından yeterince faydalanıyorsanız, vitamin eksikliği pek alışılmış bir durum değil.
YANLIŞ: Grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanmak gerekiyor: Antibiyotikler bakterilere karşı etkili, virüsleri yok edici etki yapmıyor.
YANLIŞ:Hastalandığımızda terlemek için kalın giyinmeli ve üstümüzü örtmeliyiz: Hastaların ateşlendiklerinde ılık duş almaları ve çok kalın giyinmeden istirahat etmeleri gerekiyor.
YANLIŞ: Tereyağı zararlı değildir, istediğin kadar yiyebilirsin: Besin değeri yüksek olmasına rağmen çok yoğun oranda ağır zincirli ve doymuş yağlar içermesi nedeniyle tereyağının damar sertliğini arttırma olasılığı yüksek.
YANLIŞ: İnsülin, tansiyon, astım vb. ilaçlar bağımlılık yapıyor: Bağımlılık yapmaz.
YANLIŞ: İshal olduğunuzda kahveye limon sıkıp içmek ya da kola içmek iyi gelir: Enfeksiyon kökenli ya da gıda zehirlenmesine bağlı ishallerde limon-kahve ve kola içmenin iyileşme üzerine etkisi bulunmuyor.
YANLIŞ: Sarmısak, limon ve greyfurt suyu tansiyonu düşürüyor: Yapılan büyük çaptaki
çalışmalarda, bu gıdaların tansiyonda anlamlı bir düşme yaptığı saptanmadı.
YANLIŞ: Kupa çekme, sülük yapıştırma ve benzeri uygulamalar pek çok hastalığa iyi geliyor:
Bu tür uygulamalar hijyen ve
sağlık kurallarına uyulmadığında çok ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.


Yazarın Tüm Yazıları