Yurtdışında şeffaf seçimin güvencesi

Bu yıl Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kaydı olan tüm vatandaşlar randevu almaksızın oy kullanabilecek. Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak seçim her ülkede farklı olmak üzere yurtdışında 8-31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

Haberin Devamı

2015 genel seçimlerinde yurtdışında yaşayan seçmenler adaylara değil, siyasi partilere oy verecek.
Yurtdışı oyları Türkiye’nin genel oylarına eklenerek oransal olarak partilerin oylarına şehir şehir dağıtılacak.
2014’teki Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde yurtdışında yaşayan gönüllüler bir araya gelip Gurbetin Oyları adlı sivil bir girişime imza atmışlardı.
Bu girişim, şeffaf seçimlerin gerçekleşebilmesi için farklı ülkelerde bir araya gelmiş bireyler ve platformlardan oluşuyor.
Amaçları, yurtdışındaki seçimlerin güvenilir ve şeffaf şekilde yapılmasına katkıda bulunmak; eşitlikçi, önkoşulsuz demokratik katılımın önündeki engelleri aşmak ve oylara sahip çıkmak.
Bunun yanı sıra yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy kullanmasını teşvik etmeye, gönüllülerin sandık gözetmeni olabilmeleri için bilgi akışını sağlamaya çalışıyorlar.
Gurbetin Oyları, 2014’teki Cumhurbaşkanı seçiminde 10 farklı ülkede hem seçim öncesi verdiği sandık güvenliği eğitimleriyle hem de seçim süresince sandık başında ve seçim sonrasında oyların Türkiye’ye taşınmasında partilerüstü bir sivil oluşum anlayışıyla hareket etti.
İlk defa oy kullanma hakkına kavuşmuş yurtdışında kayıtlı 2.780.734 seçmen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’nın ardından en çok seçmenin bulunduğu “Yurtdışı Seçim Bölgesi”ni oluşturdu.
Gönüllü müşahitleriyle dünyanın dört bir yanındaki yurtdışı seçmenin yüzde 70’e yakınının kayıtlı olduğu 10 farklı ülkede sandıklara sahip çıkmak için büyük bir çaba sarf etti ve organize olduğu ülkelerde sandık (zarf) sayım tutanaklarının büyük çoğunluğuna ulaşmayı başardı.
Seçim sonrasında ise seçim sonuçlarının ve oy sayım tutanaklarının analizinin yapılmasına katkıda bulundu.
Seçim esnasında görülen aksaklıkları ve sonraki seçimler için önerilerini oluşturduğu raporlarını konsolosluklarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve YSK ile paylaştı.
“Şeffaf ve güvenilir seçim” ilkesinin savunucusu olarak, ABD’deki oyların Türkiye’ye güvenle taşınması için bir kampanya vasıtasıyla fon toplayıp oylara Ankara’ya kadar refakat etti.
Geçen yıl edindikleri tecrübeyle Gurbetin Oyları gönüllüleri bu yıl yeniden bir araya geldiler. İlkeleri yine şeffaflık, tarafsızlık, yerellik ve işbirliği.
Yurtdışında yaşayan ve sorumluluk sahibi gönüllülere sesleniyorlar. “Oylarımıza sahip çıkmak, oy kulanmak gibi bir yurttaşlık görevidir. Gelin, seçmen bilgilendirme ve sandık eğitim desteği, sandık gözetmenliği, tutanak analizi gibi faaliyetlerimizde hep birlikte çalışalım. Geleceğimizi belirleyecek olan seçime hep birlikte sahip çıkalım” diyorlar.
Gurbetin Oyları ile beraber sandıklara sahip çıkmak isteyen gönüllüler bu linkten başvurabilir: http://gurbetinoyları.com/gonullu/

Yazarın Tüm Yazıları