Yeni Arayış

12 Eylül darbesinin ardından, Bülent Ecevit özgürce konuşabilmek için CHP genel başkanlığından istifa etti ve “Arayış” dergisini çıkarmaya başladı. Şatışı 100 bine ulaşan dergi 54’üncü sayısından sonra sıkıyönetim komutanlığınca kapatıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en zor dönemlerinden birinde, seslerin zorla kısıldığı, demokrasinin ayaklar altına alındığı, özgürlüklerin ortadan kalktığı, basın özgürlüğünden söz edilemeyecek bir zamanda bir grup cesur insan çıkarmıştı “Arayış”ı.
Şimdi yine Türkiye’nin çok zor dönemlerinden birindeyiz. Kimilerince “12 Eylül’den bile daha kötü” diye tarif edilen bir dönem.
Ve işte bu dönemde bir miktar Arayış dergisinden ilhamla, kendini “özgürlük” kavramının etrafına konumlandıran bir platform bu kez internetten okurlarla buluşuyor: Yeniarayis.com
Bu, 30’lu ve 40’lı yaşlarda genç bir ekibin imecesinin, ortak aklının ürünü, özgürlükçü siyasanın tartışıldığı bir düşünce platformu.
“Arayış” nasıl 12 Eylül askeri darbesinin karanlığından çıkışın bir arayışı idiyse, Yeni Arayış da bugünün karanlığından çıkışın arayışı.
Yeni Arayış, veri temelli ve kanıta dayalı siyasa tartışmalarının yürütüleceği bir mecra.
Bağımsız; bir inanç grubunun, zümrenin, sınıfın, iştirakin veya siyasi yapının ürünü değil.
Burada buluşanların ortak paydası özgürlükçü demokrasiye ve çoğulcu siyasete duydukları inanç.
Yeni Arayış, bilgi özgürlüğünün açık toplumun, saydamlığın, iyi yönetimin ve gerçek demokrasinin ön şartı olduğuna inanan akademisyen, analist, gazeteci, araştırmacı geçmişe sahip kişilerden oluşan ekibiyle okurlarının zihnini açmak istiyor.
“Yeni Arayış, her şeyden önce açık uçlu bir arayış süreci. Yanıtlardan çok soruları olan, bilmiyorum demekten korkmayan arkadaşların fikir jimnastiği girişimi” diyorlar.
Türkiye’nin nefes alabilmesi için gereken yeni siyaset diline, üslubuna ve tarzına katkı vermeyi amaçlıyorlar.
Yerel ve bölgesel basının üzerine çok fazla toplumsal sorumluluk düştüğünü düşünüyor ve bu yükü paylaşmak istiyorlar.
Ortak değerler zemininde buluştukları bütün yerel ve bölgesel basın kuruluşlarıyla özgün içeriklerini ücretsiz olarak paylaşmaya hazırlar. Dayanışmak istiyorlar.
Toplumun yarısının 30 yaşın, seçmenin yarısının ise 40 yaşın altında olduğu bu genç ve dinamik ülkeye hükmeden devri geçmiş zihniyetlere ve siyaset yapma tarzlarına bir cevap gibi, en çok siyaset dilinin, üslubunun ve hepsinden öte insan kaynağının dönüşmesine katkı vermeyi istiyorlar.
Yeni kuşağın kavramlarıyla konuşuyor; “Özgürlük” diyorlar, “Cinsiyet eşitliği” diyorlar, “Sürdürülebilir kalkınma” diyorlar, “Cinsel yönelim” diyorlar, “Çevre” diyorlar.
Bu ülkenin genç kuşaklarının ve özgürlükçü zihinlerinin dilinden konuşuyorlar.
Türkiye’nin büyük bir değişim ve özgürlük talebi var.
Bu talebin nasıl karşılanacağının yanıtlarından bazılarını Yeni Arayış’ta bulabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları