Türkiye’nin ilk genç kadın fonu

Ülkemizde 15-29 yaşları arasındaki kadınların yüzde 52’si ne okula gidiyor ne de çalışmalarına izin veriliyor.

Haberin Devamı

Gelişmiş ülkeler arasında bu yaş grubu kadınların eğitimde en az süre geçirdiği ülke Türkiye. Kadınların 3’te biri 19 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Erken yaşta evlenenlerin yarısı şiddete maruz kalıyor. Ve her yıl 90 bin kız çocuğu anne oluyor.
Feci bir tablo.
Daha beteri de var. Kadın cinayetleri malumunuz.
Sadece 2014’te en az 281 kadın öldürüldü. Bunların yüzde 45’inin katili eşleri, yüzde 16’sının erkek arkadaşları, yüzde 16’sının erkek akrabaları, yüzde 9,9’unun sevgilileri.
Genç kadınlar, yaşadıkları kentte ve üniversite kampüslerinde de sıklıkla taciz ve tecavüz vakalarına maruz kalıyor. 2014 verilerine göre, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel tacizin yüzde 13’ü okul ve dershanelerde gerçekleşti. Bu tacizlerin failleri öğretim görevlileri, erkek öğrenciler veya dışarıdan erkekler.
Toplum Gönüllüleri (TOG), tacizden şiddete, baskıdan ayrımcılığa, eğitim haklarının ellerinden alınmasına kadar genç kadınların özellikle son yıllarda artış gösteren problemlerine dikkat çekmek, genç kadınların toplumsal hayatın her alanında eşit ve özgür bireyler olabilmelerini sağlamak için Türkiye’nin ilk genç kadın fonunu kurdu.
TOG Genç Kadın Fonu
, öncelikle üniversitelerde olmak üzere genç kadınların kentlerde yaşadıkları cinsel taciz ve şiddet olayları üzerine odaklanan, kadınların özgürlük ve güvenlik alanlarını genişletmeyi amaçlayan projeleri destekleyecek.
Türkiye’de genç kadınların yaşadıkları sorunlar hakkında farkındalık yaratacak ve çözümler üretecek projeleri fonlayacak.
Bu fon kadınların tacize, tecavüze karşı çıkabilecek cesareti ve gücü kendilerinde bulabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların kentleri, sokakları, kampüsleri, kamusal alanları özgürce kullanabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların istemedikleri, hoşlarına gitmeyen durumlarda “Hayır!” diyebilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların kendi bedenlerinin sahibi olabilmeleri ve bedensel haklarını koruyabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların flört şiddeti gibi şiddetin değişik türlerini tanıyabilmeleri ve bunlardan kaçınabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların istedikleri eğitimi alabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların istedikleri eşi/partneri seçebilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların kendilerini kişisel, sosyal ve ekonomik olarak geliştirebilmeleri, donanım sahibi olabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların cinsiyet ve cinsel kimliklerini özgürce ifade edebilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların her türlü haklarını bilmeleri ve savunabilmeleri için kullanılacak.
Bu fon kadınların kendi kararlarını kendileri verebilmeleri için kullanılacak.
Bu fon genç ve yetişkin kadınlar arasında bir dayanışma inşa ederek kadınların birbirlerine destek olabilmelerini sağlamak için kullanılacak.
25 Mayıs’ta gerçekleştirilen TOG Bazar’da kapı giriş ücretleri bu fonun ilk geliri oldu.
Dileyelim de bu fon sayesinde sosyal, ekonomik ve yaşamın diğer tüm alanlarında kadınlar güçlensin, taciz ve şiddet olaylarına karşı daha bilinçli bir tutum sergilesinler.


Yazarın Tüm Yazıları