Karanlıktan aydınlığa

Yırca’da baştan sona neler olduğunu hatırlayalım.

Haberin Devamı

13 Mayıs 2014’te Kolin A.Ş.’nin termik santral yapımı için Yırcalıların toprakları acele kamulaştırıldı.
Temmuzda, Greenpeace’in Bilgi Edinme Başvurusu’na cevaben Manisa İl Tarım Müdürlüğü’nün projeye olumsuz görüş verdiği ortaya çıktı.
Eylülde Greenpeace ve Yırcalılar, Acele Kamulaştırma’ya karşı ortak dava açtı. 14 gün sonra Kolin A.Ş. Acele Kamulaştırma yapılan zeytinlik alanın çevresini hukuksuzca tel örgülerle çevirdi ve köylülerin alana girişini, ağaçların bakımını ve hasadını yapmasını engelledi.
Şirket çalışanları ağaç kesimine başladı. Nöbettekilerin müdahalesi ve yıkımı yapan araçların durdurulması üzerine o gece sadece 13 ağaç kesildi.
21 Eylül’de ikinci kesim gerçekleşti. 14 Ekim’de 227, 15 Ekim’de 149 ağaç daha kesildi.
21 Ekim’de toplamda yaklaşık 900 ağacın kesilmesine tepki gösteren köylülerle şirket çalışanları arasında çıkan arbedede köylüler tartaklandı, yere yatırılıp kelepçelendi. 11 köylü hastanede darp raporu aldı.
30 Ekim’de Kolin’in Soma’da kurmayı planladığı termik santrale kömür temin edecek madenlerin ÇED’den muaf tutulduğu ortaya çıktı.
6 Kasım’da Kolin özel güvenlik elemanları köylülere gaz sıktı, copla ve çivili sopalarla saldırdı, köylüleri jiletli tellere sıkıştırıp darp etti.
7 Kasım’da jandarmanın kesimin olmayacağı sözü ve garantisi ile köylüleri zorla alandan çıkarması sonrasında sabah 06:00’da 6600 ağaç yıkıldı.
Bir dizi dava, temyiz derken, 7 Nisan’da Kolin, Yırca’da zeytinlik arazilerde kurmayı planladığı termik santral projesinden vazgeçtiğini ve projenin zeytinlik olmayan başka bir yerde gerçekleştireceğini duyurdu.
23-24 Mayıs’ta kömürlü termik santral tehdidinden kurtulan Yırca Köyü’nde Greenpeace ve Yırca köylüleri tarafından fidan dikim şenliği düzenlendi.
Ardından daha da güzeli oldu; Greenpeace Yırcalılarla beraber eski köye yeni enerji getirmek için kolları sıvadı.
Köyün camisine ve ilkokuluna güneş panelleri koymak için bir kampanya başlattılar.
Yırca ortak alanlarının güneş enerjisiyle aydınlanmasını başardıklarında tüm köy zamanla güneş enerjisine geçecek.
Yıllardır köyde hemen herkesi kanserden kaybeden Yırcalılar özellikle güneş enerjisi istediler.
Malum, güneş enerjisinin yakıtı güneş ve bedava. Kömür ve doğalgaz gibi ithal yakıtlara bağlı değil. Fosil yakıtlar bitecek ama güneşten ilelebet elektrik üretmek mümkün.
Güneş enerjisi bağımsızlık, enerjinin yerelleşmesi, elektrik fiyatlarının düşmesi, geleceğe yatırım yapmak demek.
Güneş enerjisi kömür santralleri gibi hava kirliliğine yol açmıyor, su kaynaklarını tüketmiyor, yakıt çıkarırken madenlerde işçi ölümüne neden olmuyor ve tarımsal ürünlere zarar vermiyor.
Eskikoyeyenienerji.org adresinde başlatılan bağış kampanyasıyla 60 bin lira toplandı. Kampanyanın bitmesine 11 gün var. Dilerseniz destek verebilirsiniz.
Yırca’nın hikayesi, mücadelesi Türkiye’nin tüm köylerine ilham verecek nitelikte.
Her şerde bir hayır var belki de.

Yazarın Tüm Yazıları