Aile içi şiddete karşı erkekler eğitiliyor

12 yılda kadına şiddet yüzde 1400 arttı ve şiddetin boyutları katliama dönüştü. Artık günde neredeyse 2-3 kadın erkek şiddetiyle canından oluyor.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddet aslında bir erkek sorunu. Bunun bir türlü önüne geçemiyoruz. Ama önüne geçmenin yolu belli: Sorumluluğu kadınlara yüklemekten vazgeçmek ve erkekleri şiddet konusunda eğitmek.
Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi artık bir katliama dönüşen kadın cinayetlerine karşı Türkiye’de ilk kez “aile içi şiddete karşı erkek eğitimi” programını başlattı. Bu program ilk olarak Ataşehir Belediyesi ile işbirliği yapılarak gerçekleştiriliyor.
Almanya Aile Bakanlığı’na bağlı Hannover Belediyesi Aile ve Gençlik Dairesi uzmanlarından ve Hannover Erkekler Bürosu eğitmeni Gül Anna Minci’nin yönetiminde başlayan programın ilk etabında Ataşehir Belediyesi’nden 12 psikolog ve sosyal hizmet uzmanı eğitimden geçiyor.
İlerleyen günlerde belediyenin 1000 civarında çalışanı programa dahil edilecek.
Erkek çalışanları günde 4 saatten haftada 6 gün “aile içi şiddete karşı erkek eğitimi”ne katılmayı zorunlu kılan Ataşehir Belediyesi alkışı hak ediyor.

***

Hem vakfın hem de şiddete karşı erkek eğitiminin fikir annesi Gamze Akkuş İlgezdi, 1992-2009 yılları arasında Okmeydanı SSK’da diş hekimi olarak görev yaptı ve 2009’dan bu yana yerel yönetimlerde görev aldı.
Şöyle diyor İlgezdi:
“Şiddete uğrayan biz, şiddete karşı önlem almak zorunda olan biz, evimizi terk edip sığınma evine gitmek, şehir değiştirmek, hayat tarzımızı değiştirmek zorunda olan biz, şiddet travması nedeniyle psikolojik tedavi gören yine biz. Peki ya şiddeti gösteren erkekler? Onlar eylemi gerçekleştirdikten sonra yasalar çalışmaya başlıyor! Bildiğimiz bir şey varsa o da erkeklerin şiddet konusunda eğitilmesi gerektiği.”

***

Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi bu işe başlamadan evvel Avrupa çapında incelemeler yaptı.
Bu programın başarıyla hayata geçirildiği yerlerin başında Almanya’nın Hannover kentinin geldiğini gördü.
Hannover’deki modeli inceledi. Ve şunu gördü: Şiddet, erkeğin sorunlarına alternatif çözüm yolları üretmeyi öğrenerek, değiştirebileceği bir davranış şekli.
Hannover Erkekler Bürosu’ndaki çalışmalarının yanı sıra çocuk ve ergen terapisti olarak çalışan Gül Anna Minci, Almanya’dan bakınca Türkiye’nin cinnet getirmek üzere olan bir toplum gibi göründüğünü söylüyor. Şiddetin aileden başlayıp okulda ve sokakta devam ettiğinin altını çiziyor.
Çözüm belli: Erkeklerle çalışmak, erkeklerde dönüşüm sağlamak.
Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi’nin çabası takdir edilesi. Ancak Türkiye’yi tek başına dönüştüremez.
Ataşehir Belediyesi gibi diğer belediyelerin de bu eğitimleri talep etmesi, hükümetin de bu programa destek vermesi şart.
Yoksa böyle gelmiş, böyle gider.

Yazarın Tüm Yazıları