“Okyanus rallisi”nde son durum

Dünyanın çevresinde 40 bin mil dolaşmak...

Haberin Devamı

Aileleri, eşleri, çocukları, eşleri uzaklarda bırakarak, onları belki bir daha hiç görmeyeceğini peşinen kabul ederek, çetin dalgalarla, en zorlu hava koşullarıyla boğuşmak üzere yola çıkmak...
Siz cesaret eder miydiniz?
Herkesin hayata bağlanma motivasyonu farklı. Kimisi “güven” duygusuna su gibi, yemek gibi ihtiyaç duyar. Yaşamını “konfor” üzerine kurar.
Kimisi de, hayatla olan ilişkisini konforlu yaşam üzerine değil, bitmek bilmeyen mücadele hissiyle bir tutar.
Kimisi savaşını doğaya karşı verir, kimisi kendi ile yarışır... İşte Volvo Ocean Race’e katılan her denizci, tam da böyle.
Ekstrem sporlarla uğraşanlarda, adrenalin olmadan sürmez ya hayat...
Burada daha fazlası var. Adrenalin, başarma hissi, ortalama bir insanın başa çıkamayacağı koşulları alt etme hali, elindeki teknenin-denizin-hatta kendi iradesinin efendisi olduğunu hissetmesi...
Bunların hepsi bir araya geliyor ve bir yelkenciyi dünyanın en zor yelken yarışı olan “okyanus rallisi” Volvo Ocean Race yarışçısı yapıyor.
Yarış 11 Ekim’de Alicante’de başladı, 27 Haziran’da Göteborg’da sona erecek ve tam dokuz ay sürecek, takımlar dünyanın çevresinde neredeyse 40 bin deniz mili yol gidecek.

“Okyanus rallisi”nde son durum
Volvo Ocean Race tekneleri marinada, henüz yola çıkmadan

Haberin Devamı

İkinci durak Cape Town

Yarışın ikinci durağı, Cape Town oldu. Burada mola veren yarışçılar, bir sonraki durak olan Abu Dhabi’ye kadar mücadelelerini Hint Okyanusu’nda vermek üzere 19 Kasım’da yola çıktı.
En uzun ayaklardan biri olan Cape Town-Abu Dhabi yolculuğunda neredeyse bir buçuk ay boyunca kesintisiz denizde olacaklar.
Her denizci yarış öncesi uzun bir deneme sürecinden geçiyor ve öyle seçiliyorlar.
Volvo Ocean Race’in bir ödülü yok. Dünyanın en zor yelken yarışını bitirebilmek, üstelik birinci bitirebilmek başlı başına bir “ödül” zira.
Yarışta kadınlardan oluşan tek takım olan SCA’ya erkek gücüyle nasıl başa çıktıkları soruluyor sık sık. Yarışta öne geçiren faktör sadece kas gücü değil. Stratejik düşünme ve uygulama yeteneği de en az fiziksel kuvvet kadar önemli. Kas gücü, strateji, doğru karar verme becerisi...
Farklı unsurları doğru birleştiren, iyi düşünen ve uygulayan takım kazanıyor.
Türk takım Alvimedica’nın kaptanı Charlie Enright’a en zorlu anlarda neyi düşündüğünü soruyorum. “Ailemi” diyor.
Eşinin, en umutsuz duygularla bile başa çıkabilen, tehlike hissiyle yaşamasını bilen güçlü ve sabırlı bir kadın olduğunu anlatıyor.
Böylesine zor bir yarışının odağı “yol” olsa da, yarışçıları hedefe odaklayan yegane his, “kavuşmak”...

“Okyanus rallisi”nde son durum
Volvo Ocean Race’de yarışan Türk takım Alvimedica, yolculuğa uğurlanıyor

Kaptanın gözyaşları...

Haberin Devamı

Bir başka takımın kaptanı bu hissin altını çiziyor yeniden. SCA takımının kaptanı Sam Davies’in çocuğundan ayrılmadan önceki son dakikalarına şahit oluyorum.
Duygu durumunu yüzlerinden anlayabileceğiniz kadınlardan değil onlar; dünyanın en zor okyanus yarışının tek kadın takımının üyeleri.
Davies, kucağında oğlu ile röportaj veriyor. Bir anda bir damla yaş süzülüyor tek gözünden.
Ağlamaklı olduğu anda konuşmayı kesiyor ve derhal uzaklaşıyor. Bu, oğlunu Abu Dhabi’den önce son görüşü, elbette başkasıyla paylaşmak istemiyor. Zira beş dakika sonrası veda anı...
Ve ayrılık vakti... Takımlar, karaya ve sevdiklerine, Volvo Ocean Race hayranlarına veda ediyor, teknelerine atlıyorlar.
Bundan sonrası sessizlik. Aylarca suda, kimsenin ulaşamayacağı yerlerde, yardım istese sesinin duyulmayacağı okyanuslarda kendi başlarınalar... 27 Haziran’a kadar bir buçuk milyar Volvo Ocean Race takipçisinin gözleri onlarda...
Bol rüzgar ve bol şans onlarla olsun, Türk takımı Alvimedica’ya bir kez daha şans dileyelim.


Yazarın Tüm Yazıları