Bahar insanın ağzını sulandırır 

Yalancı veya gerçek bahar... Hangisi olduğu fark etmez. Ben gökyüzüne, kuşların sesine inanırım.

Haberin Devamı

Gökyüzü uzun bir süredir masmavi. Pamuk pamuk bahar bulutları uçuşup duruyor. Serçelerin sesi de yükseldi. Saka kuşları cıvıl cıvıl… Erik ağaçları çiçek açmaya başladı. Bahar hem gözümüzün gönlümüzün hem de iştahımızın açıldığı bir mevsim. Baharda bizi birbirinden lezzetli yemekler bekliyor. Hazırlıklı olun, kaçırmayın derim. Onun için size bu hafta baharın lezzetli rotalarını önereceğim.

 

Bahar demek, erguvanların ebruli çiçekler açması, katırtırnaklarının tepelerinin sarıya boyaması, mor sümbüllerin salkım saçak sarkması demek. Henüz bu renkler görüntüye girmedi ama siz telaşlanmayın, hepsi sıraya girdi bekliyorlar. Bu mevsimde kurulan pazaryerlerine bayılırım. Özellikle güney kasabalarındakileri... Sakin, taze ve ucuz olurlar. Tezgâhlarda baharın tüm lezzetleri sergilenir. Ebegümeci, radika, kazayağı, turpotu, suotu, çiğdem, çıtır çıtır ıspanaklar, dikenli şevketibostan, zümrüt yeşili pazı yaprakları... Bunları fileme doldururken, nasıl haşlayacağımı, üstlerine zeytinyağlı, sarmısaklı, limonlu soslar dökeceğimi, bu lezzetlerle bir duble de rakı içeceğimi düşünüp heyecanlanırım. İçime yaşam sevinci dolar. Bahar renkli olduğu kadar da lezzetlidir. Sözün özüne gelirsek, baharda pişen yemekler insanın damağını çatlatacak kadar lezzetli olur. Bunlara hazırlıklı olun. 

 

Haberin Devamı

Oğlak kebabının tam zamanı

 

Trakya denince akla hemen köfte gelir ama bu mevsimde oğlak tandırın da lezzeti damakları şaşırtır. Köfte her köşede ayrı biçimde pişer. Keşan civarında satır köftesi, Tekirdağ civarında klasik köfte... Hele bahar kuzusunun etiyle yapılan köftelere hiç doyum olmaz.Fırında oğlak yemek istiyorsanız, Karadeniz’e yakın köylere doğru direksiyon kırmanız gerekir. Buradaki kır lokantalarının çoğu oğlak kebabını çok lezzetli yapar. Oğlak pişiren lokantaları bulmakta hiç güçlük çekmezsiniz. Kokuyu takip edin yeter. 

 

Haberin Devamı

Mezeler yarışıyor 

 

Baharın en lezzetli rotalarından biri de, kıyı kıyı güneye doğru inen yolun kıyısına sıralanmıştır. Örneğin Edremit’teki Cumhuriyet Lokantası’nda mevsim sebzeleriyle yapılan nefis yemekleri yiyebilirsiniz. Ayvalık’ta size önereceğim adreslerin çoğu Cunda Adası’nda. Sahiline sıralanmış restoranlar, meze çeşidi yarıştırır. Kuzey Ege’de diğer önemli bir uğrak yeri de Eski Foça. Burada, limanın çevresindeki tüm restoranlar lezzetli yemekler sunuyor. 

 


Bahar sebzeleri testiye girince 

 

Eğer Kapadokya’ya gidecekseniz, bir masalın içinde dolaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Burada size, baharın lezzetli sebzeleri ve kuzu etiyle testi kebabını, Niğde’nin ünlü tavasını, kuru fasulyesini öneririm. Çünkü bu yemekler, bahar kuzularının etiyle yapıldığı için diğer mevsimlerden biraz daha lezzetli olur. Buraya kadar gelmişken, yine kuzu etiyle yapılan ‘Söğürme’nin tadına mutlaka bakın.

 

Haberin Devamı

Balık koydum tavaya 

 

Eğer yolunuz Batı Karadeniz’e doğruysa, kendinize dikkat etmeniz gerek. Çünkü bu güzergâhta yemek çeşidi oldukça bol. Köfteci Mustafa’nın yaptığı ıslama köftenin baharla hiçbir bağlantısı yok ama lezzeti insanın aklını başından alır. Akçakoca’da ise Karadeniz’in lezzetli mezgitleri, tekirleri sizi bekliyor. Ayrıca bahar aylarının sebzesi ‘Mancar’la çok lezzetli yemekler pişer. 

 

Kebabın yanındaki yeşil süsler 

 

Akdeniz’e gidecek olanlara da dikkatli olmalarını önereceğim. Yemekler çok lezzetli. İnsan burada kendini tutamıyor. Yolculuğa Adana’dan başlayacak olursak, tabii ki karnınız acıkınca hemen kebapçı aramaya koyulursunuz. Çünkü Adana demek kebap demek. Adım başı bir kebapçı bulmak mümkün. Hele bu mevsimde masanızın bir sebze bahçesine döneceğinden şüpheniz olmasın. Çevrede yetişen tüm yeşillikler kebaba eşlik edecek.  

 

Haberin Devamı

Ege pazarları okul gibi


Ege’ye doğru yolculuk edeceklere, baharın tüm lezzetleriyle kucaklaşacaklarını müjdeleyebilirim. Çünkü Ege, baharda coşar, tarlalardan, bahçelerden lezzet fışkırır. Zeytinyağı ile tatlandırılmış otlar art arda sıralanır: Enginar, kazayağı, turpotu, cibes, denizbörülcesi, taze bakla, arapsaçı, şevketibostan, sarmaşık otu, kuşkonmaz ve adını bilmediğim daha nice otlar. Alaçatı’ya giderseniz, bu mevsimin otlarıyla yapılmış böreği yemenizi öneririm. Hele yanında koyun yoğurdu ile yapılmış buz gibi ayran varsa, bir ziyafetin tam ortasına düştünüz demektir.

Yazarın Tüm Yazıları