10 ilçe, 10 lezzet

Türkiye’nin her köşesinde farklı bir lezzete rastlamak mümkün! Böylesine zengin bir mutfağa sahibiz. Önemli olan bu lezzetleri keşfedebilmek, nerede ne yiyeceğini bilmek... Size bir tüyo: Bunun için yemek öncesinde bir kahvede mola verip, bir çay içimi süren dostluklar kurun. Bu dost sohbetlerinde ne yemeli ve nerede yemeli sorularının en doğru yanıtını bulabilirsiniz. Bu yazıda 10 kasabada 10 lezzet seçtim ama bir hayli zorlandığımı itiraf edeyim.

Haberin Devamı

Toplamda 10 yer öneriyorum ama bana kalsa bu rakam daha da fazla olurdu. Yapacak bir şey yok. Editörün kararı bu yönde. Bu karara karşı koymadım ama bir pazarlık yaptım: “Bu seçimi arada bir tekrarlayalım ve her seferinde zorunlu olarak liste dışı kalan diğer kasabaları da tanıtalım.” Teklifim kabul gördü. Bu konuda sizlerden de yardım bekliyorum. Siz de listeler yapıp bana gönderebilirsiniz.

 

URLA: GÜVECİN EN LEZZETLİSİ

İzmir’in bu şirin ilçesinin geçmişi MÖ 4000’lere kadar uzanıyor. Antikçağın en önemli üretim merkezi... Ayrıca 1963 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan şair Yorgo Seferis’in doğum yeri. Pazar günleri kurulan pazaryerinde her türlü otu, sebzeyi bulmak mümkün. Çoğu kişi Urla’nın başyemeğinin balık olduğunu zanneder. Bu kısmen doğrudur. Aslında Urla mutfağının kral yemeği güveçtir. Bu yemeği yemek için bir zamanlar İzmirliler buraya akın ederlerdi. Şimdi Urlalılar dışında pek bilinmiyor. Bu ilçeye giderseniz, bu muhteşem güvecin tadına mutlaka bakmalısınız. Bu konuda size önereceğim adres ise: ‘Beğendik Abi’ lokantası.

 

Haberin Devamı

ÇEŞME: İKİ DİLİM ARASINDAKİ ZİYAFET

Türkiye’nin en batı ucundaki bu ilçe her yaz dört bir yanından gelenlerle dolup taşıyor. Kuruluşu MÖ 7’nci yüzyıla kadar uzanıyor. Balık yemek isteyenler soluğu Dalyanköy’de alıyorlar. Çeşme mutfağının bir başka başyapıtı ise ‘Kumru’ denilen çok özel sandviç. Bu işin piri ise Ilıca’daki dükkânında bu işi sürdüren Hüseyin Usta... Nohut mayasıyla yapılan özel Kumru ekmeği onun icadı. Izgara edilmiş salam, sosis, sucuk ve domates, yine ızgarada kızartılmış iki ekmek dilimi arasına konarak yapılan sandviç, yiyenlerin damaklarını şenlendiriyor. Hüseyin Usta, bu sandviçin mideyi rahatlattığını, onun için akşamcıların sabah uyanır uyanmaz kumru yediklerini söylüyor.

 

SELÇUK: KÖFTENİN DOĞRU ADRESİ

 

Selçuk, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri… Efes Müzesi bu ilçenin sınırları içinde! Onun için her yıl binlerce turist bu ilçeye akın ediyor. Antikçağda birçok filozof yetiştiren Selçuk, zeytinyağı ile yapılan yemekler, ot kavurmalarıyla meşhur. Ot yemeklerinin yanı sıra çöpşiş ve köfte konusunda da oldukça iddialı. Bu konuda öne çıkan adreslerden bir tanesi de ‘Selçuk Köftecisi’. Burada yiyeceğiniz zeytinyağlı mezelerin, çöpşişin, ızgara etlerin, özellikle de köftelerin tadı damağınızda uzun süre kalacak.

 

Haberin Devamı

EDREMİT: KÖRFEZİN LEZZET MERKEZİ

 

Arkasında Kaz Dağları, önünde masmavi Ege ile bölgenin önemli merkezlerinden biri olan Edremit, Türkiye’nin en lezzetli zeytinyağlarını üretiyor. Onun için zeytinyağlılar ön planda. Altınova ve Akçay gibi turistik bölgeleri sayesinde yaz aylarında nüfusu birkaç misli artan ilçenin en önemli lezzet durağı ‘Cumhuriyet Lokantası’. 1923 yılında kurulan bu lokanta, tipik bir esnaf lokantası. Tavuk, paça, mercimek, mantar, işkembe çorbaları ile güne başlayan lokantanın en meşhur yemeği kadınbudu köfte. Yarısı pişmiş yarısı çiğ dana kaburga kıymasından yapılan bu özel yemeği yemek için lokantaya gelenler, masa bulabilmek için uzun süre beklemeyi göze alıyorlar.

 

Haberin Devamı

BOZDOĞAN: DAMAK ÇATLATAN PİDELER


Madran Dağı’nda yer alan Aydın’ın bu yeşil ilçesinin halkı suyuyla çok övünüyor. Yaz aylarında yere kazılan çukurlarda pişen tandır önemli lezzetlerinden biri. Ama Bozdoğan pidesinin lezzeti bambaşka… Bu muhteşem lezzeti tadabileceğiniz en doğru adreslerden biri ‘Mikado’. Yıllardan beri bu işi yapan Ahmet Usta, tadının sırrının Madran suyu olduğunu öne sürüyor. Birçok çeşit pide yapılıyor. Ama Bozdoğan Yuvarlığı’nın lezzeti bambaşka. Üstüne turunç suyu sıkılarak yenen bu özel pide adeta damakları çatlatıyor.

 

KORKUTELİ:  DONDURMANIN YANMIŞI

 

Antalya’nın yükseklerdeki bu ilçesi, antik dönemden beri önemli bir yerleşim yeri… Nüfusu Türkmen kökenlilerden oluştuğu için mutfak et ağırlıklı. Antalyalıların boğucu sıcaktan kaçıp sığındıkları bu yayla, Türkiye’nin kültür mantarı yetiştirme merkezi. Bu ilçenin ‘Yanık Dondurması’nın tadı dillere destan! Sütün altı bir miktar tutturularak yapılan dondurma yerken insanın burnuna duman kokuları geliyor. Bu dondurmanın en iyi yapıldığı yer ise 60 yıldan beri bu işi yapan ‘Giliğ Dondurma’.

 

Haberin Devamı

İSKENDERUN: KÜNEFENİN TADI VAR

 

İlçenin kuruluşu MÖ 333 yılına dayanıyor. İlçe doğal plajları, Nur Dağları’ndaki rüzgârlı yaylaları, limanı ile meşhur. İskenderun denince akla ilk gelen lezzet ise künefe. Bu künefenin en lezzetlisinin yapıldığı yer de ünlü ‘Petek Pastanesi’. 1942 yılında Hasan Usta ve oğlu Tevfik Usta tarafından kurulan pastane aynı zamanda ilçenin buluşma merkezi. Burada yapılan her türlü tatlı oldukça lezzetlidir ama dondurma ve künefenin tadı bambaşkadır. Petek Pastanesi’nde künefe yiyenler, başka yerde yapılan künefeleri kolay kolay beğenmezler.

 

TAŞKÖPRÜ: KUYU  KEBABININ KRALI

 

Kastamonu’nun bu tarihi ilçesi, Türklerin Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden biri. Burada yetiştirilen sarmısağın tadı tüm dünyanın malumu! Salı günleri kurulan ‘Sarmısak Pazarı’ ilçeye gelenlerin en çok uğradıkları yerlerinden biri. Bu ilçenin sarmısağının yanı sıra ‘Kuyu Kebabı’ da çok meşhur… Yaz başında kuyuya sarkıtılan kuzularla yapılan bu kebabı yemeğe doyum olmaz. İlçenin dört bir yanında yapılan kebabın en doğru adresleri ‘Yılmaz Kebapçısı ve Osman Usta’dır.

 

Haberin Devamı

SALİHLİ: KÖZÜN ÜSTÜNDEKİ LEZZET

 

Manisa’nın ilçesi Salihli aslında sadece mutfağıyla ünlü değil. Dünyada ilk paranın basıldığı yer buradaki Sardes kenti. Ayrıca çevredeki ‘Bin Tepeler’ denen Anadolu Piramitleri Türkiye’nin en ilginç arkeolojik merkezlerinden biri. Tüm bunların yanı sıra ‘Odun Köftesi’ yiyenlerin damağını şaşırtıyor. Meşe ağacının közünde pişirilen bu şiş köfteleri yemek için köfteseverler akın akın buraya geliyorlar. Bu köfte ilçedeki tüm köftecilerde çok lezzetli yapılıyor. Benim önerim ise Cemal Usta.   

 

İNEGÖL: KÖFTENİN BAŞKENTİ

 

Bursa’nın bu büyük ilçesi aynı zamanda bölgenin en büyük sanayi merkezlerinden biri… Türk mobilyacılığının başkenti! Kent büyüklüğündeki bu ilçenin diğer bir özelliği de çok lezzetli köfteleri. Kentin girişindeki köfte heykeli bu ilçenin köfteyi ne kadar sevdiğinin kanıtı… İnegöl’de köfteciler yan yana dizilmiş. Hepsi de birbirinden lezzetli köfteler pişiriyorlar. Benim favorim ise ilçenin merkezindeki ‘Besler Köftecisi’. Yüz yıllık geçmişi olan bu köftecinin üçüncü kuşak temsilcileri, İnegöl köftesinin mucidi olduklarını öne sürüyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları