Dil yarası en acı yara imiş

Haberin Devamı

Diliniz, sağlığınız hakkında neler söylüyor? Evet, birçok probleminizi dilinizden teşhis edebilirsiniz. En yaygın görülen beş hastalığın belirtilerini okuyun, önlem alın


1) Dil yangısı


Nasıl anlarsınız: Bu iltihaplı hastalık dile pürüzlü bir görünüm veren papillalarının ölmesine ve dökülmesine yol açar. Dilin pürüzsüz ve parlak bir görünüme kavuşmasına neden olur.
Neden olur: Çoğu zaman demir, folik asit, B12 Vitamini, B2 Vitamininin eksikliklerinden meydana gelir. Sjögren sendromu, oral mantar enfeksiyonu ve çölyak hastalığı gibi sistemik hastalıklarla bağdaştırılabilir. Atrofik glossitli hastalar asidik veya tuzlu yiyecekler yediklerinde yanma hissi yaşayabilir.
Ne yapmalısınız: Dili bilinen bir madde tahriş etmekteyse o maddeden uzak kalınmalıdır. Sıklıkla tekrarlanırsa doktorunuza başvurun

Haberin Devamı

2) Siyah tüylü dil
Nasıl anlarsınız: Pek hoş olmayan ismine ve görüntüsüne rağmen siyah tüylü dil hastalığı çok tehlikesiz değildir. Bu durum papillanın anormal derecede dökülüp bakteri ve kir birikimi oluşturmasıyla, uzayarak sarıdan siyaha değişiklik gösteren renklere dönüşmeyle oluşur. Kötü nefes veya metalik tat hissine neden olabilir.
Neden olur: Ağız hijyenine dikkat edilmemesi, tütün kullanımı, aşırı kahve veya çay tüketimi veya yakın zamandaki antibiyotik kullanımı bu hastalığı tetikleyebilir.
Ne yapmalısınız: Günde 2, 3 defa yumuşak bir diş fırçası ve diş macunu ile dilinizi fırçalamak işinize yarayabilir. Ayrıca ağzınızı temiz tutmak için gün içinde bol bol su tüketin.

3) Aftöz Ülser
Nasıl anlarsınız: Bu daire şeklindeki ülserler sığ ve acı verici olup dil üzerinde, dudaklarda veya ağız kenarlarında çıkabilirler.
Neden olur: Genetik olabilir ancak bazen de dilinizi veya dudağınızı ısırmak gibi lokal travmalardan tetiklenebiliyor. Bu aftlar, Çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı veya zayıflayan bağışıklık sistemi gibi durumlar, belirli yiyeceklere karşı duyarlılık ve bazı vitamin eksiklikleri sonucu da meydana gelebilir.
Ne yapmalısınız: Bu ülserler iyileşene kadar acınızı hafifletmek için bazı lokal tedaviler üretilmiştir. Bu sinir bozucu ülserler genellikle iz bırakmadan 10 – 14 gün arasında iyileşme eğilimi gösterir.

Haberin Devamı

4) Pamukçuk
Nasıl anlarsınız: Pamukçuk yani kandida albicans mantarının aşırı büyümesi sonucu dilinizde beyaz parçacıkların oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Mantar aynı zamanda ağzınızda diğer bölgelere de yayılabilir. Bu lezyonlar ağrılı olabildiği gibi sürtünmeyle hafifçe kanayabilir de.
Neden olur: Pamukçuk bebeklerde, yaşlılarda, protez diş takanlarda, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda veya nefes yoluyla kortikosteroid alınan durumlarda daha sık görülür. Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda komplikasyonlar meydana gelebilir.
Ne yapmalısınız: Bu durum antifungal yani mantar önleyici ağız suları veya ilaçlarla tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

5) Oral Fibroma
Nasıl anlarsınız: Dilin yan kısmında küçük, yukarı doğru yükselen şişlik oral fibroma veya yumuşak dokunun aşırı büyümesi durumudur.
Neden olur: Bu durumlar çoğu zaman dudak, yanak içleri veya dilde tekrarlayan travmalar sonucu meydana gelir ve haftalar, hatta yıllar sürebilir.
Ne yapmalısınız: Bu hastalık tehlikesizdir ve çoğu zaman semptomları yoktu. Ancak ağızda olağandışı çıkan her şişlik, kanserli olup olmadığına emin olunması için her zaman bir diş hekimi veya doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları