Garip

ZAFER Açıkgöz, 2 milyonluk taşeron işçi ordusunun bir gariban neferiydi.

Haberin Devamı

28 yaşındaydı.
Temizlik sektörüne köle olarak kaydı yapılmıştı.
Haziran 2013’te “esas işi olmamasına rağmen”, Çapa Tıp Fakültesi’nin kanalizasyon temizliğine yollandı amiri tarafından, zorla...
Üç kişiydiler.
Bu boktan sistemin bok basmış rögarını temizlemek için görevlendirildiler.
Zafer’in eline iğne batmıştı, mikrop kaptı.

*

Kardeşi Emin Açıkgöz anlattı:
“Amiri ağabeyimi ve 2 işçiyi zorla rögarı temizlemesi için sokmuş. Ağabeyimi en pis yere göndermiş. Zaten 2 işçinin hepatit aşısı yapılmıştı. Ağabeyime yapılmamış. Rögara girdiğinde ağır enfeksiyon kapmış. 4 defa Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirdik. Anlamadılar. Serum verip yolladılar. 5. hafta bir doktor fark etti...”
Karaciğeri tükenmişti Zafer Açıkgöz’ün.
Apar topar karaciğer nakli yapıldı.
Olmadı, kısa bir süre önce eridi gitti Garip Zafer...

*

Haberin Devamı

Ölmeden önce bıraktığı mektubu okudu taşeron işçi kardeşleri.
Garip Zafer yazmış: “Biliyorum arkamdan iki gün ağlayıp üçüncü gün unutacaksınız. Benden önce her sene ölen 1500 işçi gibi, Soma’da ölen 301 işçi gibi...”
Garip Zafer
yazmış: “Yaşarsam, malulen emekli olacakmışım. Şimdi bunları düşünemiyorum bile, sonum ne olacak, yaşayacak mıyım bilmiyorum ki! Dava süreci devam ediyor, hastane yetkilileri bizden daha yüksekler, daha üstünler; belki onlar kazanırlar...”
Garip Zafer
yazmış: “Şimdi diyorum ki, iş buldum, ekmek buldum diye sevinirken güvenlik önlemlerinin alınmamasından, gerekli eğitimin verilmemesinden, altyapı eksikliğinden canımdan oldum. Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere, tüm sorumluların yasalarca cezalandırılması en büyük dileğimdir. Ceza alsınlar ki tekrar aynı hatalar yaşanmasın. Güle güle...”
Dün AKP Kongresi’nde memlekete -nevzuhur etiketiyle- “İkinci Yeni” tanıtıldı.
“Garip”lere selam olsun...
(Garip, Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rifat’ın eski şiire karşı bayrak açtıkları, 1940’ların hâkim şiir akımının adıydı.
Ardılı olan İkinci Yeni’nin organik bir bağı yoktu Garip’le. Ancak İkinci Yeni’nin ağır topları Ece Ayhan, Cemal Süreya gibi isimler, benimsemedikleri Garip Hareketi’ne net şekilde mesafe koysalar da, hep saygıyla söz etmişlerdi.)

Yazarın Tüm Yazıları