Türk Telekom Suudilere satılır mı?

Saudi Oger’in yaşadığı kriz Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri olan Türk Telekom’u nasıl etkileyecek? Saudi Oger satış konusunda Suudi hükümetiyle anlaşırsa Oger Telekom’u da satmış olacak. Böylece Türk hükümetinin gerçek ortağı Suudi Telecom yani Suudi Arabistan olacak!

Haberin Devamı

TÜRK Telekom, telekom sektörünün oyun kurucularından önemli bir şirket. Bir süredir kamuoyu gündemine üst düzey yönetim değişikliği ile geliyor. İlk değişim FETÖ soruşturması ile yaşandı. CEO Erkan Akdemir ve bazı üst düzey bürokratlar gözaltına alınıp bırakıldıktan, sonra istifa ettiler.Kısa bir süre önce ise CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde 1000 gün kalan Rami Aslan gitti, yerine Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından CEO olan Paul Doany yeniden geldi.Aslında Türk Telekom’da yönetim değişikliği beklentileri FETÖ soruşturmasından önce de vardı. Çünkü Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini özelleştirmeden alan Hariri ailesi sıkıntılı bir süreçten geçiyordu. Ve bu gelişmeler sınırların dışında yaşanıyordu.Saudi Oger LTD’in Suudi Arabistan’daki inşaat şirketi ciddi bir krize girmişti. Oger Construction, petrol fiyatlarındaki gerileme sonrası Suudi Arabistan’da durgunluğa giren inşaat sektörü nedeniyle zora girmişti. Şirkette ağustos ayında yaşananlar, dünya basınında “Hintli işçiler aç susuz kaldı” bilgisiyle yer almıştı.Saudi Oger LTD iflasa doğru sürüklenirken bu krizi aşmak için de çareler arıyordu. Bu adımlardan biri elindeki varlıkları satmaktı.

Haberin Devamı

SUUDİ HÜKÜMETİ VE TAV’LA MASADA


Son günlerde çeşitli kaynaklardan gelen iddialara göre Hariri ailesi Saudi Oger LTD’yi satmak için Suudi hükümeti ile masaya oturdu. Bir başka satış görüşmesinin ise işletmesini üç ortakla gerçekleştirdiği Medine’deki havalimanı için yapıldığı söyleniyor.Bu iddialara göre Haririler havalimanında bulunan yüzde 33.3 oranındaki hisselerin yarısını satacaklar. Bu şirketin ortaklarından biri de Türkiye’den TAV. Yine iddialara göre TAV’ın da ilgili olduğu bu satış için görüşmeler sürüyor.Türk Telekom’da özelleştirmeden sonra oluşan ortaklık yapısı ise şöyle:“Saudi Oger’in yüzde 50 ortağı olduğu Oger Telekom’un hisse oranı yüzde 55. Hazine’nin yüzde 30. Yüzde 15 ise halka açık.”Analistlere göre Oger Telekom’un elindeki en önemli varlıklardan biri Türk Telekom. Ancak üç gün önce Bloomberg’in verdiği bir habere göre Oger, Türk Telekom’un 4.5 milyar TL’sini Türkiye devletine peşin ödemek için bankalardan aldığı kredinin taksitini ödeyemedi.Şimdi merak edilen konu Saudi Oger’in yaşadığı bu kriz Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri olan Türk Telekom’u nasıl etkileyecek?Saudi Oger satış konusunda Suudi hükümetiyle anlaşırsa Oger Telekom’u da satmış olacak. Böylece Türk hükümetinin yeni ortağı Suudi Telecom yani Suudi Arabistan olacak!Kulislerde bu sorunun yanıtı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımda sıkıntılı yıl

TÜRKİYE’nin hedefi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Bunun için milli gelirinin 1 trilyon dolara ulaşması gerekiyor.
Bu hedefler için tarih her ne kadar artık tutması zor görünse de 2023 olarak belirlendi. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için kaynağa ihtiyaç var. Bu kaynağın en sağlıklısı da doğrudan yabancı sermaye yatırımları. Dünyada yatırımlara ayrılan 1.7 trilyon dolar var. Türkiye 2000’li yıllara kadar her yıl 1 milyar dolar bile yatırım alamıyordu. Dünyada para bollaşınca 20 milyar dolara kadar çıktı. 2010’lardan sonra tekrar gerileyen yabancı sermaye miktarı 2015’te sürpriz yaparak yüzde 38 arttı. 16.6 milyar dolar oldu. Bu yıl durum nasıl? Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’le sohbet ettik. Geçen yılın çok iyi geçtiğini söyleyen Erdem, yıl sonunda baktıklarında aslında dünyada da iyi bir senenin yaşandığını anlatıyor.
“Bu artışı görünce toplam yabancı sermayeden Türkiye’nin yüzde 1 olan payının arttığını düşündük. Ama dünyada da artış vardı” diyor. 2016 rakamlarının ise geçen yıla göre düşük olduğunu belirtiyor. 2014’ün rakamlarına ya da onun altına düşebileceğini söylüyor. Yani 12 milyar dolarlık bir gerçekleşme bile başarılı sayılabilir. Erdem, bu gerileme Türkiye’ye miözgü, yoksa dünyada da benzer bir şey mi var ancak aralıkta anlaşılabileceğini belirtiyor.

Peki 15 Temmuz darbe girişimi ve sonra yaşananların yabancı sermaye akışına etkisi var mı? Erdem’in verdiği bilgiler öyle:“15 Temmuz’dan sonra doğrudan şu yatırım iptal edildi dediğimiz bir şey olmadı. En azından bilgimiz dahilinde yok. Uluslararası yatırımcılar bir ülkeye daha uzun vadeli bakıyor. Sermayenin gideceği ülkede aradığı öncelikler var. O ülkenin potansiyeli, iç pazarın potansiyeli, bölgesel olarak nerelere ulaşabiliyor. Bu açılardan Türkiye çok kuvvetli. Bunun yanında hukukun üstünlüğü yasal ve vergisel düzenlemelerin kabul edilebilir olması, öngörülebilirlik çok önemli faktörler.”Türkiye’de mevcut şirketlerin çok uzun vadeli işleri olduğunu, Türkiye’nin potansiyeline, geleceğine inandıklarını ekliyorErdem ve “Mesela Shell 93 yıldır burada. Cumhuriyetin kuruluşundan beri her olayı yaşamış” diyor.

Haberin Devamı

Şeflerin derdi gıda güvenliği

DÜNYADA 76 milyon kişi gıda zehirlenmesinden hastalanıyor, 5 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de giderek artan evdışında yemek yeme alışkanlığı, gıda zehirlenmelerini önemli bir sorun haline getiriyor. Ev dışı gıda tüketiminde kullanılan her iki üründen birini üreten Unilever Food Solutions, bağımsız bir araştırma şirketiyle bir araştırma gerçekleştirmiş. ‘Türkiye Şef Araştırması’na katılan şeflerin yüzde 80’i ‘Gıda Güvenliği’ alanında eğitim almayı en önemli ihtiyaç olarak tanımlamış. Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Genel Müdürü Önder Arsan, yaptıkları araştırmalarda pek çok şef ve çalışanın hijyen konusunda bilinçsiz olduğunu anlatıyor. Gıda Güvenliği Derneği işbirliği ile Güvenilir Eller Gıda Güvenliği Eğitimi başlattıklarını belirterek, ilk yıl 5 bin şefin eğitimlerini tamamlayacağını üç yılda ise 30 bin şefe ulaşacaklarını söylüyor.Güvenilir Eller Gıda Güvenliği Eğitimi farkındalık yaratmak için oluşturulmuş bir program. Gıda sektörünün gelişimi gıdagüvenliğinin artmasına da bağlı. 

İŞADAMI Acun reklam yıldızı olunca

TÜRK Telekom’da satış söylentileri sürerken, sektörde biraz magazinsel sayılabilecek bir gelişmeden de söz edeyim. Konunun kahramanı son yılların popüler kültür ikonlarından Acun Ilıcalı. Telekom sektörünün kulislerinde bugünlerde en hararetli konu, Türk Telekom’un reklam yüzü olan Acun Ilıcalı...Türk Telekom’a reklam dışında da övgüler sıralayan Ilıcalı, bugüne kadar destek aldığı diğer telekom şirketlerini kırmış.Kulislerde dolaşan eleştiriler, konuşmalar şöyle: TV8 Medya’nın sahibi Acun Ilıcalı bir işadamı, kendi şirketleri, TV kanalları var. Bir işadamının bir başka şirketin reklam yüzü olması kendi ticari kimliğinin tanıtımını da içereceği için etik açıdan sorunlu olmaz mı? Acun Ilıcalı denince akla iki marka geliyor. Coca Cola ve Turkcell. Yıllardır süren yakın ilişkiye karşın rakibin reklamını yapması uygun mu? Acun Ilıcalı’yı eleştirenler 2013’te yaşanan bir olayı da hatırlatıyor. “Ilıcalı2013’te Vakıfbank’ın reklam yüzüyken, ING Bank için de reklamlarda rol aldı. Bu da sektörde tepki görmüştü.”Bir başka iddiaya göre ise Acun Ilıcalı reklam için Türk Telekom’dan 14.5 milyon TL almış. Bu rakam Türk Telekom’un yeni yönetiminde de rahatsızlık yaratmış. Ilıcalı, telekom sektöründekileri çok kızdırmış görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları