Evinize pil takmaya hazır mısınız?

Haberin Devamı

EVET memlekette seçim var. Evet meydanlar ve sokaklar inlemeye başladı. Evet bu seçimin sonucu, önceki bütün seçimler gibi, çok önemli.
Ama ben ısrarla seçim yazmamaya çalışıyorum; çünkü birincisi seçim lafazanlıklarıyla ilgili yazan çizen çok kişi var, benim eksikliğimin fazla bir önemi olacağını düşünmüyorum; ikincisi bir yandan da hayat devam ediyor, seçim dışı konularda da çok önemli şeyler olup bitiyor dünyada.
Geçen hafta benim için en önemli haber, Amerikalı bir teknoloji yatırımcısı olan Elon Musk’ın piyasaya sürdüğü yeni üründü. Tamamen elektrikle çalışan Tesla marka otomobiliyle başarı sağlayan Musk, şimdi herkesin evine pil takmaya çalışıyor.
Aslında Musk sadece pil takmıyor; halen Amerika’nın en hızlı büyüyen şirketlerinden birinin de sahibi ve o şirket evlere güneş enerjisi paneli takıyor. Bunun için de çok ilginç bir iş modeli var Musk’ın. Taktığı güneş enerjisi panelleri için finansmanı, yani müşteriyi kredilendirmeyi de kendisi yapıyor. Şimdi açıklanan yeni ürünle, yani pille birlikte, enerjisini güneşten üreten evler, yılın bazı dönemlerinde normal şebekeden hiç elektrik almayabilecek, hatta şebekeye sattığı elektrikten para bile kazanabilecek.
Önce ürünü anlatayım: PowerWall adı verilen ev tipi pillerden büyük olanının kapasitesi 10 kilovatsaat ve fiyatı da 3 bin 500 dolar.
Bu fiyata evlere pilin yanı sıra takılması gereken doğrudan akımı alternatif akıma, alternatif akımı da doğrudan akıma çevirecek ‘inverter’ ve bütün bu teşkilatın bağlantılarının sağlanmasının parası dahil değil. Yani pil ucuz değil; ama pahalı da değil. Nereden baktığınıza bağlı.
Amerikan Enerji Bakanlığı’nın rakamlarına göre tipik bir Amerikan evi ayda 908 kilovatsaat elektrik kullanıyor. Yani kabaca ortalama günde 30 kwh. Pilin kapasitesinin 10 kwh olduğunu hatırlayın, demek günün üçte birini (o saatlerde ütü yapmaz, çamaşır yıkamaz, klimaları çalıştırmazsanız daha fazlasını) pille geçirmek mümkün.
Zaten eğer evinizin enerjisini güneşten veya rüzgârdan elde ediyorsanız, pil size güneşin veya rüzgârın olmadığı saatler için lazım.
Amerika’da elektriğin ortalama fiyatının 12 cent olduğunu hatırlayacak olursak (elbette eyaletten eyalete fiyat değişiyor), Musk’ın satmaya çalıştığı pilin fiyatının elektrik karşılığı 30 bin kwh’yi buluyor. Yani, ayda 908 kwh kullanan bir ev, eğer 33-34 ay boyunca elektriğe hiç para ödemezse bir pili amorti ediyor. Çok da kötü bir anlaşma değil.
Yarın pil teknolojisinin daha da gelişeceğini, fiyatlar düşerken pil kapasitelerinin artacağını varsayarsak, gelecek burada gözüküyor.

Haberin Devamı

Eve güneş enerjisi paneli kaça çıkar?

Haberin Devamı

ASLINDA güneş enerjisini elektriğe dönüştüren fotovoltaik panellerin fiyatları sürekli düşüyor, bu panellerin verimi de artıyor. O yüzden size çok kaba bir hesap sunuyorum; eğer evinizin çatısı veya bahçeniz müsaitse, bence evinize güneş enerjisi paneli taktırmayı düşünmelisiniz.
Kaba hesap şu: 1 kilovat elektrik almak için 7.7 metrekare panele ihtiyacınız var. Benim evimin çatısı 60 metrekareden biraz fazla, yani 8 kw’ye yakın elektrik elde edebilirim. Ama kafanızı karıştırmayayım, 1 kw hesabıyla devam edelim.
Buna göre 1 kw’lik paneliniz varsa, günde ortalama 7 saatten, yılda 2555 kw elektrik üreteceksiniz. Evde kullandığınız elektriğin kilovatının size paçal maliyeti 40 kuruş. Yani yılda 1022 lira tasarrufta bulunacak kadar elektrik üreteceksiniz.
Sistemin kurulum maliyeti için internette çok sayıda hizmet şirketi var, ben hiç bilmediğim bir tanesinin fiyatlarını aktarayım, siz daha ucuzunu bulursanız onu kullanın: Bu şirket 1 kw’lik paneli, invertörü ve işçiliği dahil 2 bin 450 Euro’ya takıyor; TL’ye çevirecek olursak kabaca 7 bin 500 lira.
Yani, evinize koyduğunuz sistem kendi fiyatını 7.5 yılda geri ödüyor. Biraz uzun bir süre ama kötü bir yatırım değil.
Ama unutmayın, fotovoltaik panel maliyetleri sürekli düşüyor, ayrıca benim rastgele bulduğumdan daha ucuz iş yapan şirketler bulmanız da mümkün. Kaldı ki, günün birinde bir girişimci Elon Musk’ın Amerika’daki yöntemini kullanarak satış yapmaya başlayacak, işte o zaman tüketicilerin güneş enerjisine ulaşımı daha da kolaylaşacak.

Yazarın Tüm Yazıları