Tarım ve gıdadan önemli haberler

Haberin Devamı

Bugün farklı bir şey yapmak istedim. Çünkü tarım ve gıda sektöründe o kadar çok ve birbirinden önemli gelişmeler arka arkaya geliyor ki.. Bir kısmını bizzat izliyorum, ama tabii hepsine yetişmek mümkün değil. Öyleyse bu yazıda güncel ve dikkat çekici olanlarına yer verelim diye düşündüm.

YILIN TRAKTÖRÜ
TürkTraktör, Türkiye’de geliştirilen ve Türk mühendisliği ile üretilen bahçe traktörü New Holland TTJ ile sektörün en önemli ödülünün sahibi oldu. “Yılın Traktörü 2015” Ödülü, İtalya’da yapılan tarım makinaları fuarı EIMA kapsamında Bolonya’da açıklandı. TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, “2014, 60 yılı geride bırakan TürkTraktör tarihinin en önemli yıllarından biri. Haziran ayında ikinci üretim tesisimizle gururlandık. Şimdi ise TürkTraktör üretim hattından çıkarak yurtdışı pazarlarına T3F adı ile ihraç edilen New Holland TTJ ile tarım sektörünün en önemli ödüllerinden birini almış olmanın haklı gururunu yaşamaktayız” ifadesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

İNEKLER VE ROBOTLAR
Lely tarafından tamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir’de Onet bünyesinde açıldı. Süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle sağım gibi birçok önemli işin robotlar tarafından yapıldığı bu çiftliğin kuruluşuna 4 ay önce başlandı. Yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve hatta buzağı beslemek için mama robotu bulunan çiftlik Türkiye’de bir ilk.. Hedef “Mutlu İnekler” ve “Kaliteli Süt”..

BEYAZ ALTIN PRİMİ
75 KURUŞ OLMALI
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) 2014 yılı seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, ikinci defa UPK Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Türk pamuğunun verimde iyi olduğunu ancak pamuk üreticisinin ağır maliyet yükü altında bulunduğunu belirten Kocagöz, “Üretici bu yıl zararına mal satıyor. Böyle giderse, ekim alanları seneye yüzde 20-30 oranında daralır. Bu konuda önerilerimizi Bakanlığımıza ilettik. Bir diğer önemli konu da lisanslı depoculuk. Lisanslı depoculukla ilgili olarak Bakanlığımız desteği bu sezona yetiştirdi. Depolama maliyetinin yüzde 38’ini devlet karşılıyor. Kredilerde de belli kolaylıklar sağlandı. Aslında bu konu başlı başına tarımda bir devrim. Lisanslı depoculuğu geliştirmek için devlet üstüne düşeni yaptı, şimdi görev bize düşüyor. Herkesi bu işe teşvik etmeliyiz. Pamukta prim miktarı ise 75 kuruş olmalı” açıklamasını yapıyor.

Haberin Devamı

İNCİR KORUNMALI
Aydın’ın Buharkent ilçesi Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, incirin kanun ve yönetmelikler kapsamında koruma altına alınmasını talep ediyor. Özdamar, “İncir, ekolojik değeri üstün ürünler sınıfına alınmalıdır. Ayrıca Ulusal İncir Konseyi ile birlikte Aydın ve Türkiye genelinde İncir Tanıtım Grubu kurulmalı” diyor.

İHRACATA DARBE
Alabalıkta 30 bin tona yaklaşan ihracat rakamıyla Avrupa lideri olan Türkiye su ürünleri sektörüne Avrupa Birliğinden yüzde 9 oranında vergi uygulama kararı geldi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay bu duruma haklı tepki gösteriyor. Tekinay, “Türkiye’de 120 bin ton alabalık üretiminin 27 bin tonunun ihraç edildiğini söylersek, ihracat rakamlarımıza büyük darbe vurulacak” diye konuşuyor.

Yazarın Tüm Yazıları