Pit bull yasağının kalkması için veteriner hekimler mücadele ediyorlar

Bazı veteriner hekimler, yasaklı ırklar konusunda yeterli duyarlılığa sahip olmadıkları gibi, yanlış uygulamalara da neden olmuş olabilirler. Fakat “bakanlığa yasaklama aklını veterinerler verdi” dersek tüm meslek camiasına haksızlık etmiş oluruz.

Haberin Devamı

Feyza Hanım, 5 Aralık Cuma günü köşenizde Remzi H. rumuzlu okuyucunuz tarafından yazılan “Tüm suçumuz pit bull sahibi olmak” başlıklı yazıyı okudum. Belli ki, okuyucunuz pit bull ırkı köpekleri gayet iyi tanıyan ve besleyen bir kişi olarak bu köpeklerin bilinçli ellerde ne kadar mükemmel olabileceğine tanık olmuş bir hayvan sahibi.
Ben de bu konunun oldukça üzerinde durmuş, meclisteki komisyonlara konuyla ilgili bilimsel görüşler sunmuş bir akademisyen olarak bu görüşlere tamamen katılıyorum. Ancak sevgili okuyucunun bir cümlesinin yanlış anlaşabileceğini düşünerek yine köşenizden bu açıklamayı yapmayı uygun buldum.
Okuyucunuz Çevre ve Orman Bakanlığı’na (yeni adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı) bu yasaklama aklını veteriner hekimlerin verdiğini söylüyor.
Okuyucumuzun kastı eminim ki bu değil ama bu cümleden meslek grubumuzu rencide edebilecek anlamlar çıkıyor. Evet, bazı veteriner hekimler yasaklı ırklar konusunda yeterli duyarlılığa sahip olmadıkları gibi, yanlış uygulamalara da neden olmuş da olabilirler. Fakat “bakanlığa veterinerler bu aklı verdi” dersek tüm meslek camiasına haksızlık etmiş oluruz.
Bilindiği gibi bu yasakların zikredildiği 5199 sayılı kanununda değişiklik öngören kanun teklifi komisyonlardan geçmiş ancak henüz meclise sunulmamıştır. Neden bu kadar bekletildiği ayrı bir konudur ancak yasanın revize edilmiş son halinde, bu bilim dışı ve anlamsız “yasaklı ırk” kavramı tamamen kalkmıştır. Bu konuda komisyona bilimsel verileri, istatistikleri vb. sunanlar en başta veteriner hekimlerdir. Hatta konuyu ilk defa, yıllar öncesinde, ülke kamuoyunun gündemine getiren, yasağın kalkması için konferanslar veren, meclis komisyonlarına ilk teklifleri götüren veteriner fakültesi öğretim üyelerini, meslek odalarını, dernekleri ve veteriner hekimlik mesleğini parlamentoda temsil eden milletvekillerimizi unutmamamız gerekir. Şüphesiz kamuoyumuz bu saçma yasağı destekleyen kim varsa, veteriner hekim bile olsa, onları da unutmamalıdır.
Dünya veteriner hekimlik bilim camiasının kabul ettiği gibi doğuştan hiçbir köpek ırkının agresif olamayacağını bilen, bu köpeklerin çenesinin 500 kilo gücünde olduğu, laboratuvarda üretildiği gibi kulaktan duyma laflara, cahilce hurafelere inanmayan ve yasaklı ırk kavramına son vermek isteyenler söz konusu yasa tasarısının bir an evvel meclise sunulması için veteriner hekimlerle birlikte çaba sarf etmelidirler.
Saygılarımla...
Prof. Dr.Tamer DODURKA
Not: Yasa da dahi ikazlarımıza rağmen “Pit Bull” kelimesi” Pitbull” şeklinde, yani birleşik olarak yazılmıştır. Doğru olanı “Pit Bull”dur.

Haberin Devamı

Çok sevgili hocam, yazılarıma değer verip okuduğunuz, hele hele cevap verdiğiniz için sonsuz teşekkürler. Bu açıklamalarınız yalnızca o mektubu yazan okurumun değil, tüm hayvanseverlere verilmiş bir mesajdı.
Ayrıca okurumun istemeden ve eminim özel bir kastı da olmadan sarf ettiği bu cümleden meslek grubunuzu rencide edebilecek anlamlar çıkıyorsa, yine de onun adına özür dilerim. Eminim üzüntüsünden yanlış bir ifade kullanmıştır. Ve dediğiniz gibi meslek grubunuz içinde her meslekte olduğu gibi, bazı aykırı kişiler de olabilir. Onun karşılaştığı bu kişilerden bazıları da olabilir.
Size, verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür eder, yasanın yeni düzenlenmiş halinin beklentilerimize cevap verecek nitelikte olması umuduyla, saygılarımı sunarım.

Yazarın Tüm Yazıları