Türkiye’deki startup’ları dünya sahnesine hazırlıyor

KISA bir tatil sonrası Söz Kadın CEO’larda mini serisine devam.

Haberin Devamı

 

Bugünkü yazı konusu yine teknoloji alanında öne çıkan bir isim: Ebru Dorman.

 

Dorman, startup girişimleri destekleyen StartersHub Şirketi’nin CEO’su.

 

Aynı zamanda Gedik Yatırım ve kimi küçük yatırımcılarla bu şirkete yatırım yapmış olan MV Holding’in Genel Müdürü.

 

Çiçeği burnunda bir şirket olan StartersHub (kuruluşu 2015) ne yapıyor?

 

Ürünleri ortaya çıkmaya başlamış olan, Türkiye ve bölgedeki teknoloji startup’larına uzun vadeli destek sağlıyor, yurtdışına açılmalarını sağlıyor.
Uzun yıllar, Telekom Malezya dahil yurtdışında çeşitli telekomünikasyon şirketlerinde çalışmış olan Ebru Dorman finans ve pazarlama alanlarında uzmanlaşmış bir endüstri mühendisi.

 

Haberin Devamı

Türkiye’ye döndükten sonra Murat Vargı’nın kurmuş olduğu MV Holding’de kariyerine devam ediyor.

 

StartersHub’ın 22 milyon liralık bir fonla şimdiye kadar 36 teknoloji girişimcisini desteklediğini belirtirken bunların arasında 10 tanesinin yabancı olduğunu özellikle vurguluyor.

 

“Kendisini henüz Silikon Vadisi için hazır hissetmeyen Hintli bir startup örneğin bize başvuruyor” diyor.

 

FOTOĞRAFLAR DEPOLANACAK

 

Dünyada startup’ların başarı oranı sadece yüzde 20 imiş.

 

Böyle bir işe kalkışanların arkalarında ciddi bir destek olmaksızın başarılı olmaları imkânsız gibi.

 

Ebru Dorman Bize başvuranlara önce çalışma alanı temin ediyoruz. Hem mentorluk yapıp eğitim veriyoruz. Hem ürününü geliştirmesi için finansal destek sağlıyoruz” diye konuşuyor.

 

 

Haberin Devamı

Türkiye’deki startup’ları dünya sahnesine hazırlıyor

 

StartersHub’ın desteklediği girişimler arasında verdiği iki örnek çarpıcı.

 

Fotoğraf sevdalısı iki genç, Ercan Erciyes ve Semih Hazar tarafından kurulan Monument resim ve videolar için geliştirilmiş dünyanın ilk yapay zeka destekli kişisel bulut cihazı.

 

Çektiğimiz fotoğrafları eskisi gibi bastırmadığımız için pek çoğumuz bunlara dilediğimizde ulaşamamaktan şikayetçi değil miyiz?

 

Binlerce fotoların kimi bilgisayarda, kimi telefonların hafızalarında.

 

Monument’ın geliştirdiği ürün, akıllı telefon, fotoğraf makinelerinin içeriklerinin otomatik transferini yaparak zamana, yere, kişilere göre grupluyor ve depoluyor.

 

Çin’de seri üretimine başlanan ve önümüzdeki aylarda Amazon’da özel satılacak cihaz bu arada 870 bin dolarlık ön sipariş toplamayı başarmış.

 

Haberin Devamı

KALİTELİ YAŞAM UYGULAMASI

 

Dorman’ın verdiği ikinci örnek Ali Murat Ceylan, Berk Yılmaz ve Fatih Mustafa Çelebi tarafından kurulmuş olan Longi adındaki startup.

 

Startup girişimcilerinin şirket ve ürünlerine yabancı isimler vermelerinin nedeni tabii ki günün birinde “küresel bir marka” olma hayali. Longi, dünyada ortalama yaşam süresinin uzadığı gerçeğinden yola çıkarak yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik bir mobil uygulama.

 

Üyelerini tanıyor ve onlara, kendi sağlık koşullarına göre, pratik yaşam tarzıyla, fiziksel-zihinsel gelişim ve beslenme konularında bilimsel altyapısı olan öneriler sunuyor.

 

Longi ekibi, Stanford Üniversitesi Uzun Yaşam Enstitüsü’nün iş fikri yarışmasında dünya ikincisi olmuş. StartersHub’ı “Erken aşama teknoloji girişimlerini küresel anlamda destek sağlayan bir platform” olarak tanımlayan Ebru Dorman bu modelin Türkiye’de ve hatta dünyada bir ilk olduğunu belirtiyor.

 

 

Haberin Devamı

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ DÜŞÜŞTE

 

TÜRKİYE’den dünyaya açılmaya çabalayan teknoloji startup’ları “neden bu kadar az” diye boşuna hayıflanmıyoruz.Üniversiteler dahil tüm eğitim sistemimiz krizde.Dün elime ulaşan QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması net bir şekilde Türk üniversitelerinin düşüşte olduğunu ortaya koyuyor.Geçen yıl sıralamada 400. Sırada olan Bilkent 420. sıraya düşmüş.Koç Üniversitesi sıralamada yükselen tek üniversite.Ortadoğu, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Hacettepe üniversiteleri gerilemiş.Yerlerini koruyanlar Sabancı, Ankara, Çukurova, Gazi ve İstanbul üniversiteleri.Aynı şekilde Sabancı hariç tüm Türk üniversitelerinin araştırma performansları da düşüşte.Sıralamanın ilk üçü MİT, Stanford ve Harvard üniversiteleri.

Yazarın Tüm Yazıları