Organik devrim peşinde

Dünyada 63 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan organik gıda son yıllarda Türkiye’de de hızla büyüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da dünyaya gelen çocuklarının organik beslenmeleri için önce organik tavukçuluğa başlayan ODTÜ mezunu gıda mühendisi Muhammed Doğan Türkiye’de gerçek bir “organik devrim” peşinde.

Hikayenin en başından başlayalım.

Organik devrim peşinde

Doğan, Unilever, Ülker gibi şirketlerde çalıştıktan sonra Almanya’nın yolunu tutuyor.

Gıda sektöründeki deneyiminden yola çıkarak Türkiye’nin ünlü gıda markalarını marketlere dağıtma sistemi kuruyor.

Çocukları nedeniyle Almanya’da organik ürünlerle tanışıyor ve bu pazarın büyüklüğünü gözleriyle görüyor.

Sıklıkla Türkiye’den organik ürün talepleriyle karşılaşıyor.

Birkaç yıl sonra ailece Türkiye’ye döndüklerinde henüz marketlerde organik yumurta, tavuk, et yok.

Haberin Devamı

Bu noktada bir parantez açıyorum.

Organik uzun yıllardan beri hayatımda.

Bir zamanlar Buğday Derneği’nin Beyoğlu’ndaki Nuh’un Ambarı’nda zamanında sadece organik bakliyat, organik kuru meyve bulunurdu.

Organik yumurta, tavuk, et, süt ürünleri çok sonradan raflarda göründü.

Hik^ayeye dönersek, Muharrem Doğan çocukları için organik yumurta, tavuk arayışına giriyor.

Bu alanda büyük bir boşlukla karşılaşınca eşiyle birlikte organik yumurta ve tavuk işine girmek için Orvital şirketini kuruyor.

Samsun’da organik tavukçuluk için iyi bir alt yapıyla kurulan ancak faaliyete geçemeyen Yeşil Küre’yle ortak oluyor.

Organik devrim peşinde

2009 yılında ilk organik tavuk piyasaya çıkıyor.

Piyasaya ilk çıktığında haftada ancak 500 organik tavuk satılırken şimdi haftalık satış 15 bin ila 20 bin adet.

Muharrem Doğan “Kapasitemizin altındayız. Daha gidilecek yol var” diyor.

Tavuktan bir yıl sonra Ayvacık’ta, Kaz Dağları’nın eteklerinde yöreye özgü “boz ırk” diye bilenen günümüzde azalmaya yüz tutmuş bir sığır türüyle organik kırmızı et üretimine başlıyor.

“Ayvacık’a bağlı 8 köyde hayvancılık yapanlara hayal edemeyecekleri bir kapı açtık” diyor.

Haberin Devamı

Yine evden çıkan bir fikirle çocuklarına organik salam, sucuk, sosis yedirmek için bu kez organik şarküteri işine giriyor.

“Çocuklar hiç eve sokmadığımız salam, sosis talep etmeye başlayınca bu işe soyunduk”. Derken Anadolu’da tavuklar için organik mısır ve soya için arazileri dolaştığı sırada organik bakliyat üreticileriyle tanışıyor.

“Türkiye dünyanın en büyük organik bakliyat üreticilerinden biri ama iç tüketimden ziyade yurt dışına gidiyor” diyen Doğan yine Orvital markasıyla 8-9 ay önce bu pazara giriyor.

“Bu işe pazarı büyütmek amacıyla girdik. Direkt üreticiden aldığımız için fiyatımız daha uygun. Bu ürünlerin pahalı olduğu algısını yıkmak istiyoruz. Organik ulaşılabilir olmalı” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Yıllardır çocukların sağlıklı beslenmesi için uğraşan İngiliz şef Jamie Oliver gibi Muharrem Doğan da okullarda organik bakliyat tüketimi için kampanya başlatmış.

Organik tavukla başlayan organik üretimini kısa zamanda değişik ürün yelpazesine yaymayı başaran Doğan, Türkiye’de bir “organik devrim” peşinde.

ORGANİK GIDA PAZARI 63 MİLYAR DOLAR

Organik devrim peşinde

MUHARREM Doğan’ın verdiği rakama göre organik gıdanın büyüklüğü dünyada 63 milyar dolara ulaştı.

2002 yılından bu yana tam yüzde 170 büyümüş.

2019 yılında ise 187 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Organik arazide dünyanın 14. ülkesi olan Türkiye’nin organik tarım potansiyeli büyük ama resmi verilere göre 2014 ihracatı 78 milyon dolar.

Haberin Devamı

Gayri resmi verilere göre bu rakam 350 milyon dolar.

Türkiye’de organik tarım yapanların sayısı ise 60 bin civarında.

İTALYAN ŞEF MASSİMO BOTTURA’NIN FAVORİSİ

HENÜZ gitme fırsatını bulamadığım, Eataly’de lokantası olan ünlü İtalyan şef Massimo Bottura Kaz Dağları eteklerinde üretilen etin tadına bakar bakmaz bayılmış.

Organik et şimdi lokantasının mönüsünde.

Yine Zorlu’daki Jamie’s İtalian lokantası da müşterilerine hem organik kırmızı et ve hem organik tavuk veriyor.

Ünlü İngiliz şefin uzmanları ellerinde 20 sayfalık kalite standart belgeleriyle Doğan’ın tavuk çiftliğini aylarca denetlemiş.

Yazarın Tüm Yazıları