Midyat'ın köyünden göç edip bakan oldu

İSVEÇ’te iki yıl önce Sosyal Demokratlar ile Yeşillerin kurdukları, 12 kadın ve 12 erkeğin yer aldığı hükümette Türkiye doğumlu iki bakan var.

Haberin Devamı

Biri Gaziantepli İmar ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, diğeri Midyatlı Süryani asıllı Enerji Bakanı İbrahim Baylan.

Baylan, Haliç Kongresi’nde dün sona eren, 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Kongresi için 34 yıl sonra İstanbul’daydı.Beyoğlu’ndaki İsveç Konsolosluğu’na onuruna verilen davetteki kısa konuşması anlamlı.

Midyatın köyünden göç edip bakan oldu
İbrahim Baylan

“34 yıl önce, 10 yaşında Midyat’ta elektriği olmayan bir köyden ilk kez İstanbul’a geldiğimde şaşkınlığım büyüktü. Elektriği olmayan bir köyden şimdi akıllı şehirler şebekelerini konuşuyoruz”.

Şimdi şöyle düşünün:

10 yaşındaki bir çocuk ailesiyle Midyat’ın elektriği olmayan bir köyünden kalkıyor hiç lisanını bilmediği İsveç’e göç ediyor, okuyor, Sosyal Demokrat Partisi’nde yıldızı parlıyor, parlamentoya giriyor ve bakan olabiliyor.

Hem de iki kez.

Baylan, Enerji Bakanlığı görevinden önce 2004-2006 yılları arasında eğitim bakanlığı görevini de yürütmüştü.

Aklınıza şöyle bir soru takılmaz mı?

İbrahim Baylan, Türkiye’de kalsaydı bir Süryani olarak bakan koltuğuna oturabilir miydi?

44 yaşındaki Enerji Bakanı’nın konuşmasına dönersem şöyle konuşuyor:

“Hedefimiz İsveç’i fosil yakıtlardan tümden arınmış bir refah ülkesine dönüştürmek. İsveç petrol krizi patlak verdiğinde petrole en fazla bağımlı ülkelerden biriydi. Şimdi nüfusun yüzde 20 oranında artmasına rağmen enerji tüketimimiz azaldı”.


AKKÖK'TEN GENÇ SANATÇILARA DESTEK

Haberin Devamı


MAMUT Art Project dördüncü yılında.

Adını nesli tükenmiş mamuttan almasına bakmayın siz.

Arkasında anlamlı bir hikâye var.

İnsanoğlunun mağaralarda keşfedilen ilk çizimlerinde mamut figürleri bolca kullanılmış.

Yüzyıllar sonra gün ışığına çıkan mamut figürleri sonradan tarih kitaplarıyla kitlelere ulaşmış.

Bu sanat projesinde “mamut” genç sanatçıların kalabalık izleyicilere ilk kez gösterecekleri eserlerini simgeliyor.

21-24 Nisan tarihlerinde KüçükÇiftlik Parkı’nda dördüncüsü yapılan Mamut Art Project genç sanatçılara alan açan, onları görünür kılan bir etkinlik.

Haberin Devamı

Akkök Holding’in ana sponsorluğunda Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı “ulaşılabilir sanat” (eserlerin fiyatları 300 lira ile 8 bin lira arasında) etkinliği.

Bu yıl bine yakın başvuru arasında 51 eser, Ömer Koç, Banu Gündoğdu, Erinç Seymen, Ali Şimşek ve Fatoş Üstek’ten oluşan jüri tarafından seçilmiş.

Mamut Art Project kapılarını açmaya kısa bir süre kala etkinlik alanında Akkök Yönetim Kurulu üyesi Raif Ali Dinçkök ve Akkök CEO’su Ahmet Dördüncü ile buluştuk.

Yeni medya, enstalasyon, illüstrasyon, fotoğraf, ses yerleştirme, heykel, video, resim gibi eserleri birlikte gezdik.

Kimileri siyasi mesajlar da içeren eserler, gençlerin özgürce düşündüklerinde ne kadar yaratıcı olabildiklerini ortaya koyuyor.

Dinçkök ve Dördüncü’ye henüz keşfedilmemiş genç sanatçılara yönelik bu sponsorluğun arkasında yatan nedenleri sordum.

“Sanatın enerjisine hepimizin ihtiyacı var. Hele bu enerji gençlerden, buradaki yenilikçi fikirlerden gelirse” diyor Dinçkök.

Dördüncü ise “yenilikçilik ile Akkök” arasında bir paralellik kuruyor ve “Bizim şirket olarak gelmek isteğimiz nokta buradaki genç sanatçılar gibi yeni dünyaların kapılarını açmak. Geleceği yüksek teknolojiyle şekillendirmek” diyor.

Dördüncü, Akkök Holding’in yenilikçi tarafına vurgu yapmakta haksız değil.

Arçelik’in prototip buzdolabında kullandığı yenilikçi ürün “karbon elyafı” DowAksa ya da suyu arıtan nanoteknolojik “ultrafiltrasyon modülü” Ak-Kim tarafından geliştirilmiş.

Yazarın Tüm Yazıları