İş dünyasının Paris çıkarması

TÜRKİYE’nin imajının Batı’da çeşitli nedenlerden ötürü giderek “solduğu” bir dönemde iş dünyasının önde gelen isimleri Fransa’ya kapsamlı bir çıkarma yaptı.

Haberin Devamı

 

Fransız yatırımcılara “potansiyeli keşfet” çağrısında bulundu.

 

Hafta sonunda, Paris’te Fransız Kalkınma Ajansı, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın muadili olan Business France tarafından düzenlenen, Türk-Fransız Ticaret Derneği, DEİK, TÜSİAD’ın Boğaziçi Enstitüsü tarafından desteklenen bir günlük çalıştaydayız.

 

 İş dünyasının Paris çıkarması

Bir gece önce Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Anıl’ın davetinde Türk iş dünyasıyla buluşan Fransız yatırımcılar bu kez Türk yatırımcının deneyimlerine kulak veriyorlar.

 

Haberin Devamı

Konuşmacılar arasında kimler var?

 

TAV CEO’su Sani Şener, Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru, Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım, Global Holding Başkanı Mehmet Kutman, Sabancı Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Zorlu Enerji CEO’ su Sinan Ak, Sanko Enerji CEO’su Adil Tekin.

 

Kamudan toplantıya katılan tek isim ise TCDD proje ve yatırımlar bölümü başkanı Burak Ağlak.

 

Ağlak’ın 2023 yılına kadar bitirilmesi öngörülen tren hattı projeleri, hızlı tren konusunda iddialı Fransız yatırımcının ilgisini çekiyor haliyle.

 

TÜRKİYE YÜRÜMÜYOR, KOŞUYOR

 

Ne yazık ki bu satırları kaleme aldığım sırada Elazığ’da hemzemin geçitte bir minibüse biçen trenin yol açtığı kaza haberi düşüyor önüme.

 

Yine yetersiz önlemler, yine can kayıpları.

 

Öte yandan Burak Ağlak’a sormak istediğim ancak toplantı sonrası hemen çıktığı için soramadığım Anadolu yakasındaki tarihi istasyonlar meselesi var.
Aynı toplantıda ayaküstü sohbet ettiğim Fransız iş dünyasından bir ismin söylediği gibi Türkiye yürümeyi öğrenmeden önce koşuyor.

 

Haberin Devamı

Tarihi, kültürel mirasa aldırış etmeksizin, çevrenin çığlıklarına kulak vermeksizin koşuyor.

 

Fransa’da karar aşaması dahi 15 yıl süren, her yönüyle toplumda tartışılan bir havaalanı projesi örneğin bizde eksisi, tartısı hiç ele alınmadan birkaç yılda devreye girecek aşamaya geliyor.

 

Koşuyoruz hem de çok hızlı koşuyoruz.

 

Paris’teki çalıştaya dönersek hem Fransız, hem Türk tarafının iş dünyasından bunca erkek arasında sadece iki kadın var.

 

Biri Koç Yönetim Kurulu üyesi ve Boğaziçi Enstitüsü’nün Bilim Kurulu eş başkanı Anne Lauvergeon ile Altavia Türkiye Başkanı ve Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu.

 

Uzun yıllar Fransız nükleer devi Areva’nın CEO’luğunu üstlenmiş olan Lauvergeon, kendisini Koç Yönetim Kurulu’na davet eden Mustafa Koç’tan övgüyle söz ediyor.

 

Haberin Devamı

Koç Grubunun nasıl küreselleştiğini anlatıyor.

 

NECİPOĞLU’NUN BAŞARISI

 

Paris’te çalıştaya iki şapkasıyla katılan Zeynep Necipoğlu, Türk-Fransız Ticaret Derneği’nin ilk kadın başkanı.

 

Geçtiğimiz nisan ayında ikinci kez başkan seçildi.

 

Perakende sektörünün pazarlama ve reklamından sorumlu bir ajans başkanı olarak Fransızlara, Türkiye’deki perakende sektörünün önemli ipuçları veriyor.

 

Dernek başkanı olarak da çalıştay öncesi önemli bir başarıya imza atıyor.

 

Fransa’daki Fransız-Türk Ticaret Odası’yla imzaladığı iş birliği anlaşması sayesinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin Paris dışında Marsilya, Strasbourg, Toulouse, Lyon, Bordeaux gibi beş şehirde daha geliştirilmesinin önünü açıyor.

 

Haberin Devamı

Neticede Paris’te şu ortaya çıkıyor:

 

Türkiye’deki şirket sayısı 450’yi ve yatırımı 2015 yılında 10 milyar doları bulan Fransa “Türkiye’ye yatırıma devam” diyor.

 

Bunun da en önemli göstergesi Galeries Lafayette’in uluslararası operasyonlarından sorumlu direktörü Yassine Dinari’nin sözleri.

 

Yıl sonunda Demsa ile birlikte Galeries Lafayette’i Anadolu yakasındaki Emaar AVM’sinde açmaya hazırlandıklarını söyleyen Dinari, Türkiye’nin 5 noktasında daha bu markayı açabileceklerini belirtiyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları