Herkese, her yerde dünya standartlarında ücretsiz eğitim

DÜNYADA ünlü iki Salman Khan var.

Haberin Devamı

Biri Bollywood aktörü, aynı zamanda televizyon sunucusu olan Hintli Salman Khan.
Diğeri ABD’de, Hintli ve Bangladeşli göçmen bir anne-babadan dünyaya gelen “eğitim gurusu” Salman Khan.
Sözünü edeceğim ikinci Salman Khan, Harvard ve MİT üniversitelerinde eğitim görmüş, yıllarca yatırım fonu analisti olarak çalışmış.
Günün birinde, kuzenine internet ortamında matematik dersi verirken eğitimden hoşlandığını keşfetmiş.
Kendi derslerinden oluşan videoları, herkesin ücretsiz yararlanması için YouTube’a yüklemeye başlamış.
Evindeki küçük ofisinde 4 bin 800 adet matematik ve fen bilimlerinden oluşan video hazırladıktan sonra kendini tümden eğitim işine vermiş ve 2006 yılında Khan Akademy’yi kurmuş.
Başkan Obama tarafından eğitimde yarattığı devrim nedeniyle “Girişimcilik Elçisi” seçilen Salman Khan’ın mottosu “herkese, her yerde dünya standartlarında ücretsiz eğitim”.
Google, Khan Akademy’
ye derslerin çeşitlendirilmesi, tercümesi için 2 milyon dolar, Bill ve Melinda Gates Vakfı 1,5 milyon dolar bağışta bulunmuş.
Dünyanın en zengin kişisi Meksikalı Carlos Slim, Fransa’da Orange Vakfı aynı şekilde Khan Academy’nin destekçilerinden.

Haberin Devamı


TÜRKİYE’DE STFA


28 dilde, ayda 10 milyon kişiye ulaşan ücretsiz eğitim platformu Khan Academy’nin Türkçe versiyonu ise geçtiğimiz yıl STFA çatısı altındaki Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından hayata geçirildi.
Khan Academy Türkçe’nin birinci yılını geride bırakması nedeniyle geçenlerde STFA CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Direktörü Alp Köksal ile bir araya geldik.
Khan Academy Türkçe bir yılda bayağı bir yol almış.
İçeriklerin Türkçeleştirilmesi için öğrenci, öğretmen, akademisyen 250 gönüllünün destek verdiği Khan Academy Türkçe bugüne kadar 3 bin 400 videoyu Türkçeleştirmiş, 2,5 milyon ders vermiş.
“Bu öyle bir eğitim devrimi ki ilerde sınıf kavramı da değişecek” diyen Mehmet Ali Neyzi’ye göre ilerde Khan Academy Türkçe kendi içeriğini burada hazırlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı sıra çeşitli okul ve kurumla işbirliğine giden Khan Academy Türkçe önemli bir projeye de imza atmış.
Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’nın işbirliğiyle, matematikte, sanat tarihine, sağlıktan uzay bilimlerine kadar sayısız eğitim içeriğini Bolluca Çocuk Köyü bilgisayarlarına yükleyecek.
Böylelikle çocuklar www.khanacademy.org.tr’de sunulan video içeriklerine ulaşabilecek.
“Herkese, her yerde dünya standartlarında eğitim” ile başka bir dünya mümkün.
Eğitimde büyük bir karmaşanın hakim olduğu Türkiye’de Khan Academy Türkçe öğrencilere yepyeni bir fırsat sunuyor.
Bu arada Salman Khan’ın “Dünya Okulu-Eğitimi Yeniden Düşünmek” kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı.
Kolay bir dille yazılmış, eğitim konusuna kafa yoranlar için iyi bir kitap.

Haberin Devamı

Unicef’in İmagine şarkısı

ÇOCUK Hakları sözleşmesinin 25. yılında BM Çocuklara Yardım Fonu Unicef, John Lennon’un İmagine şarkısından yola çıkarak akıllı telefonlar, Ipad’lerde çalışabilecek bir uygulama geliştirmiş.
Dünyanın neresinde olursanız olun, akıllı telefona sahipseniz bu uygulamayı indirebilecek ve 38 saniyelik kendi İmagine şarkınızı oluşturup kaydedebileceksiniz.
İmagine şarkısının istediğiniz dilde söylemek mümkün.
Tek koşul çocuklar için nasıl bir dünya hayal ettiğinizi dile getirmek.
Ünlü Fransız DJ David Guetta, 31 Aralık gecesi 1 milyon sesi bir araya getirerek İmagine şarkısının dünya versiyonunu oluşturmaya hazırlanıyor.
Bir bilgi notu: John Lennon’un İmagine şarkısının telif hakları 31 Aralık tarihine kadar BM’ye verilmiş.

Yazarın Tüm Yazıları