Güler Hanım, ‘Gelin bu tabloyu birlikte değiştirelim’ diyor

SABANCI Vakfı’nın “Toplumsal Gelişme Hibe Programı” kapsamında desteklediği kadın, genç ve engellilere yönelik 9 yeni projenin açıklandığı toplantıda Güler Sabancı ile birlikte en çok aşağıdaki tabloyu konuştuk.

Haberin Devamı

Çeşitli vesilelerle bu istatistiki verilere değinmiş olsam da tüm Türkiye’yi ilgilendiren tablo o kadar vahim hep tekrarlamakta yarar var.

Kadınların yüzde 71’i çalışma hayatında değil.
Yüzde 28’i 18 yaşından önce evlendiriliyor.
Yüzde 42’si şiddet mağduru.
Gençlerin yüzde 62’si iş gücüne katılmıyor.
Yüzde 30’u ne okuyor, ne de çalışıyor.
Engellilerin yüzde 78’i iş gücüne katılmıyor.
Yüzde 30’u okuma yazma bilmiyor.
Sadece yüzde 2.4’ü yüksek öğrenim görmüş.

Türkiye’nin nüfusu76 milyon ve bunun 37 milyonu kadın, 12,5 milyonu genç, 8,5 milyonu ise engelli.
Güler Hanım, ‘Gelin bu tabloyu birlikte değiştirelim’ diyorSonuçta nereden bakarsanız bakın nüfusun yarısından fazlası yani 58 milyon kişi eşit fırsatlardan yararlanamıyor, toplumsal hayata aktif katılamıyor.
Böyle bir tabloda Sabancı Vakfı, “Toplumsal Gelişme Hibe Programı”nı başlattığı yedi yıldan bu yana doğrudan 70 bin, dolaylı 300 bin kişiye ulaşmış.
2014 yılında seçilen 9 yeni projeyle birlikte desteklediği proje sayısı 46’ya, hibe tutarı ise 8 milyon liraya ulaşmış.
Bu yıl kadın, genç ve engellilere yönelik projeler geliştirilen sivil toplum kuruluşlarına verilen hibe 1 milyon 350 bin lira.
Güler Sabancı “ Hibe aslında ikinci planda. Bizim yaptığımız para değil, gönül işi. Ekibimiz, başvuran STK’lara proje yazmak için yol gösteriyor, yönlendiriyor, eğitiyor. STK’ların proje yazmakta giderek ustalaştıklarını görüyoruz. Mutlu oluyoruz” diye konuşuyor.
Yedi yıl önce Sabancı Vakfı’nın programına 140 proje başvuruda bulunurken bugün sayı 325’e ulaşmış durumda.
Ve bu 325 proje arasından sadece 9’u seçiliyor.
Projelerin artması kadın, genç ve engellilere ilişkin sorunlarda farkındalığın artması anlamında.
Vakfın çalışmalarını yıllardan beri izlediğim için iyi biliyorum.
Çocuk gelinler sorununda bugün birkaç yıl öncesine oranla bir nebze yol alındıysa bunda vakfın desteklediği projelerin payı çok büyük.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın dediği gibi “daha birkaç yıl öncesine kadar çocuk gelinler bir sorun olarak algılanmıyordu bile”.
Bugün çocuk gelinler meselesinin birçok nedeni olduğunu ancak Güler Sabancı’nın vurguladığı gibi çözümün tek olduğunu biliyoruz:
“Kızları 18 yaşına kadar okutmak”.
Çocuk gelinlerle ilgili bu yıl vakfın hibe yardımını alan proje Muş Kadın Çatısı Derneği’nin “Çocuk İstismarına Dur De” Projesi.
Kamer Vakfı Siirt Şubesi de “O Köy Bizim Köyümüzdür” projesiyle Siirt ve Batman’ın köylerinde kızların eğitim hakkı, erken evlilikler ve namus cinayetlerini gündeme getirecek.
Yeri gelmişken hatırlatayım.
Siirt yaklaşık dört yıl önce küçük kızlara tecavüz skandalıyla gündeme oturmuştu.
Sabancı Vakfı’nın hibe yardımını alan diğer STK’lar ise şöyle:
AÇEV, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Merkezi, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, Ulusal Down Sendromu Derneği, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Hayat Sende Gençlik Derneği ve Engelli Kadın Derneği.
Türkiye’de kadın, genç ve engelli olunca hayat hiç de kolay değil.
Dolayısıyla Güler Sabancı
“Bu tabloyu tek başımıza Sabancı Vakfı olarak değiştiremeyiz. Gönül ister ki, diğer vakıflar, güçlü kurumlar da bu işe girsin. Hep birlikte tabloyu değiştirelim” derken yerden göğe haklı.

Yazarın Tüm Yazıları