Çikolata devi diplomatlara emanet

Dünyanın en büyük çikolata üreticileri arasında yer alan Ferrero’nun başında uzun yıllar diplomaside görev yapmış Paolo Fulci var.

Haberin Devamı

Grubun Türkiye temsilcisi İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili. Ferrero’nun Latin Amerika, Güney Afrika, Çin,
Cenevre’deki operasyonlarının danışmanlığını emekli büyükelçiler yapıyor. Diplomasi işe yaramış. Fulci döneminde Ferrero cirosunu tam iki katına çıkartmış. 2005 yılında 5 milyar Euro olan ciro bugün 9.4 milyar Euro.

İTALYA’nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde üzüm bağları, trüf mantarı ve fındığıyla ünlü Alba diye küçük bir şehirde 65 yıl önce temeli atılan bir küçük imalathanenin bizim fındık üreticisinin de hayatına dokunacağı kimin aklına gelirdi?
Sözünü ettiğim küçük imalathane bugün 9.4 milyar Euro’luk cirosuyla dünyanın üçüncü büyük çikolatacısı Ferrero’ya dönüşmüş durumda.
Hikayenin başına dönersek, II. Dünya Savaşı sonrası İtalya’da kıtlığın hüküm sürdüğü yıllar.
Gıda sektöründe faaliyet gösteren Pietro Ferrero kakao yokluğu nedeniyle kolay ulaşabileceği fındıktan yararlanmayı düşünüyor.
1946 yılında Alba’da kurduğu imalathanesinde dünyada ilk kez çikolata yerine fındık kullanarak Nutella’nın ilk versiyonunu üretiyor.
Ekmekle birlikte yenilen bu fındık ezmesi ilk anda inanılmaz popüler oluyor.
Öyle ki Ferrero ailesi 10 yıl sonra Almanya ve Fransa’da fabrikalar kuruyor.
Pietro Ferrero’nun kakao yokluğunda fındığı akıl etmesi bugün en fazla Türkiye’nin işine yarıyor.

Haberin Devamı


İHRACAT ŞAMPİYONU OLTAN’I SATIN ALDI


Zira grup fındık ihtiyacının yüzde 85’ini Türkiye’den temin ederek fabrikalarına gönderiyor.
İyi Türkçe konuşan Ferrero’nun üst düzey yöneticilerinden Renato Danna’ya göre, Türkiye’de 450 bin ila 500 bin küçük fındık üreticisi olan aile var.
Aile ortalama beş kişi derseniz 2.5 milyon kişi fındıktan geçiniyor demektir.
Ferrero bir yıl önce Türkiye’deki fındık ihracatının üçte birini yapan ihracat şampiyonu Oltan şirketini satın alarak 1400 çalışanıyla pazarda güçlü bir oyuncu haline gelmiş.
2013 yılında Manisa’nın organize bölgesinde 100 milyon Euro’luk yatırımla kurduğu, 250 kişiye istihdam sağlayan fabrikayı ek 100 milyon Euro’luk bir yatırımla büyütmeyi hedefliyor.
Grubun Türkiye operasyonlarından sorumlu, İtalya’nın çok sevilen eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’ye göre, Türkiye, Ferrero için stratejik öneme sahip bir ülke.
Ferrero’yu Manisa’da fabrika kurmasına ikna eden Marsili olmuş.
“Manisa Organize Sanayi alt yapısı, sunduğu olanaklar ve özellikle insan kaynağı açısından cazipti” diyor.

Haberin Devamı

Çikolata devi diplomatlara emanet


ÇİN’DE YILDA 10 BİN TON


Marsili, Türkiye’nin kısa zamanda Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için üs olacağını söylüyor.
Polonya, Türkiye, Hindistan, Çin dahil 22 ülkede fabrikası olan Ferrero 10 yılda cirosunu neredeyse ikiye katlamış.
2005 yılında 5 milyar Euro olan ciro bugün 9,4 milyar Euro.
Sadece Çin’de yılda 10 bin ton - Nutella, Kinder ile birlikte grubun diğer kült markası- Ferrero Rocher satılıyormuş.
Bu başarıda kuşkusuz, aile şirketi olan Ferrero’nun başkanlık koltuğunda16 yıldan beri oturan emekli büyükelçi Paolo Fulci’nin payı büyük.
Marsili’nin eşliğinde bir grup gazeteci arkadaşla ziyaret ettiğimiz Alba’daki fabrikada Fulci ile sohbet ettik.

Haberin Devamı


DİPLOMASİ İŞE YARAMIŞ


Fulci 44 yıllık diplomatlık kariyerinden sonra özel sektöre katılmış.
Çeşitli başkentlerde görev yaptığı gibi uzun yıllar İtalya’nın BM daimi temsilciliğini, NATO temsilciliğini de üstlenmiş.
Bir süre İtalyan İstihbarat Servisi’nin başkanlığını da yürüten Fulci diplomasideki ilişkilerin iş yaşamına olumlu etkilerini keşfetmiş olmalı ki şimdi Ferrero bünyesinde 5 emekli büyükelçi görevli.
Bundan biri Marsili, diğerleri ise Güney Amerika, Çin, Güney Afrika ve Cenevre’de ünlü çikolata markasının danışmanlığını yürüten büyükelçiler.
Fulci’nin başkanlığı sırasında cironun ikiye katlaması diplomasinin işe yaradığını gösteriyor.

Çikolata devi diplomatlara emanet

Karadeniz’de fındıkta çocuk işçiliğine karşı eğitim

Haberin Devamı


FORBES’e göre, birkaç ay önce hayatını kaybeden Ferrero’nun ikinci nesil patronu Michele Ferrero, 23.4 milyar Euro’luk servetiyle “dünyanın en zengin çikolatacısı” ünvanına sahipti.
İkinci nesil Ferrero’lar Fiat’ın sahipleri Agnelli ailesi gibi bir dram yaşamış ve iki oğlundan birini Pietro Ferrero’yu birkaç yıl önce 40 yaşlarında kalp krizinden kaybetmişti.
İkinci oğulları Giovanni Ferrero halen CEO’luk görevini sürdürüyor.
Expo Milano’nun en büyük ortağı olan Ferrero’nun Alba’daki fabrikasını ziyaret etmeden önce yaratıcı bir model ile hayata geçirdiği “Emekli Evi”ne uğradık.
Sadece Alba’da 6 bin kişiye istihdam yaratan grup İtalya gibi ülkede grev yaşamayan tek şirket.
Avrupa Birliği’nin örnek diye gösterdiği “Emekli Evi”nde grupta 25 yılını geçirmiş emekliler kütüphane, sinema salonunun yanı sıra seramik, lisan, tiyatro eğitimi, sağlık taraması imkânlardan yararlanıyor.
Grubun Türkiye’de sürdürdüğü çeşitli sosyal sorumluluk projeleri arasında en dikkat çekici olanı Karadeniz’de çocuk fındık işçiliğine karşı İLO ile sürdürdüğü eğitim kampanyası.
Fulci, BM’deki görevi sırasında çocuk hakları için çalışmış.

Yazarın Tüm Yazıları