BİFO’nun Londra başarısı

ÜLKENİN önde gelen sanayi kuruluşlarından Borusan bu yıl 70. yıldönümünü kutluyor.

Haberin Devamı

Yine bu yıl, Borusan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık tarafından, Türkiye’de çok sesli müziğin tanınması ve sevilmesini desteklemek için kurulan Borusan İstanbul Filormoni Orkestrası’nın (BİFO) 15. yıldönümü.
İşte bu yoktan var edilen, henüz çiçeği burnunda BİFO, bu yıl 120. yılını kutlayan klasik müzik festivali BBC Proms’un Royal Albert Hall’daki konserinde İngiliz müzikseverlerin gönüllerini fethetti.
Anlamlı üç yıldönümü ve harika bir konser.
Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi’nin deyişiyle, “BİFO’nun bu başarısı, orkestranın arkasında inanç ve kararlılıkla duran Borusan’a 70. yıldönümü hediyesi”.
Aynı zamanda İKSV Müzik Festivali’nin de sponsoru olan, sanat ve kültüre bildiğim kadarıyla yılda 15 milyon lira ayıran bir şirkete bundan daha güzel bir yıldönümü hediyesi olabilir mi?
BİFO’nun, Türkiye’nin imajına yaptığı katkı ise benim gözümde tüm ülkeye güzel bir bayram hediyesi.
Dünkü The Guardian Gazetesi’nin müzik eleştirmeni Tim Ashley orkestranın performansını överken bakın ne diyor?
“BİFO yetenekli ve çoşkulu bir topluluk. Sascha Goetzel ise yerinde duramayan, mükemmel bir şef”.
Goetzel, bu yıl Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner gibi büyük şefleri ağırlamaya hazırlanan BBC Proms’ta kendisini kanıtlamış durumda.
Tarihi Royal Albert Hall’e Türkiye’den davet edilen ilk orkestra olan BİFO da öyle.
6 bin kişinin izlediği ve konser sonunda ayakta alkışladığı BİFO’nun Batılı bestecilerin daha çok Doğu’yu çağrıştıran eserlerinden oluşmuş zengin repertuarına hiç girmeyeceğim.
Ertuğrul Özkök ile birlikte konseri izleyen Sevgili Doğan Hızlan önceki günkü yazısında bunu ayrıntılı bir şekilde yazdı.
Bu arada, The Guardian’ın unutulmuş bazı bestelerin de BİFO konseri sayesinde tekrar müzikseverlerle buluşmuş olmasına da değindiğini aktarayım.
BBC Proms konserinden önce müzisyenleri bir an olsun yalnız bırakmayan, onlardan söz ederken “benim çocuklarım gibiler” diyen Zeynep Hamedi aslında alçak gönüllülüğüyle bilinir.

BİFO’nun Londra başarısı



Ancak Hamedi BİFO söz konusu olunca hayli iddialı.
“Hedefimizde Avrupa’nın en iyi filarmoni orkestraları arasına girmek var” diyor.
Royal Albert Hall’de bizi gururlandıran BİFO’nun bu hedefine koşar adımlarla yaklaşıyor.
Önümüzdeki şubat ayında Avrupa turnesine çıkıyor.
İlk durak ise klasik müziğin Mekke’si Viyana.
Öte yandan orkestranın sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sacha Goetzel, Türkiye’nin genç müzisyenlerine kucak açmaya, onlara yol gösteremeye hazır.
“Müzikte bundan sonraki adım El Sistima ya da bizdeki Barış İçin Müzik orkestralarının geliştirdikleri model olacak. Yani müzisyenler bize gelmeyecek biz genç yetenekleri keşfedip ortaya çıkartacağız” diyor.
Ayvalık Belediyesi’nin desteğiyle, köylerden genç müzik yeteneklerinin ortaya çıkartılmasıyla ilgili başlatılan proje Goetzel’i haklı çıkartıyor.
Ayvalık’taki projeye bir başka yazıda değineceğim.
Royal Albert Hall’daki konserle ilgili son söz:
Keşke Borusan Holding’in kurucusu Asım Kocabıyık hayatta olsaydı ve gurur verici bir tabloyu izleyebilseydi.
Bu, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Zeynep Hamedi, tüm aile fertlerinin ve Asım Bey’i tanımış olan bizlerin aklından geçen düşünceydi.

Yazarın Tüm Yazıları