Bakanların yarısı kadın çünkü 2015 yılındayız

SEÇİMLERİ düşük kadın milletvekili oranı nedeniyle kadınların kaybettiğini vurguladığım yazıya gelen tepkiler arasında bir tanesi oldukça moral bozucuydu.

Haberin Devamı

“Kadın hakları bundan sonra Türkiye’de daha da kötüleşecek!”

Ne yazık ki böyle olacağının işaretleri çok fazla.

Umut Vakfı’nın iki gün önceki açıklamasına göre, 2015 yılının ilk 10 ayında 346 kadın erkek şiddetiyle yaşamını yitirmiş.

Yani kadın hakları diyoruz ama kadının öncelikle yaşam hakkı alınıyor elinden.

Neredeyse her gün bir kadının erkek şiddetiyle canından olduğu bir ülkede “kadın-erkek eşitliğinden” söz etmek giderek anlamsızlaşıyor.

Yüzde 15 kadın milletvekili oranıyla, yani “eksik bir kadın temsiliyle” işbaşı yapacak meclisten kadın-erkek eşitliği konusunda bir hamleyi kimse beklemesin.

Yeni kurulacak hükümette bakanların ve bakan yardımcılarının yarısının kadın olmasını talep eden KaDer’e cevap ne yazık ki Ankara’dan değil Kanada’dan geldi.

Kanada’nın yeni başbakanı Justin Trudeau’nun kabinesindeki 30 bakanın yarısı kadın.Mecliste kadın-erkek dengesinde neden titizlendiğini soran bir gazeteciye Trudeau’nun cevabı şöyle olmuş:

Çünkü 2015 yılındayız”.

Haberin Devamı

2015 yılındayız ve Türkiye’deki seçimde 43 ilden sadece erkek vekil çıktı.

Peki kadınlar mücadeleden vazgeçecek mi?

Tabii ki hayır...Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu örneğin 25 Kasım’da İstanbul’da büyük bir buluşma planlıyor.

Öte yandan ülkede toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını için yıllardır uğraşanları Ankara görmezden gelse de uluslararası camia ödüllendiriyor.

Geçtiğimiz günlerde, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nin kurucu başkanı Pınar İlkkaracan’a Uluslararası Kadınların Sağlığı Koalisyonu New York’ta Joan B.Dunlop ödülünü verdi.

İlkkaracan canla başla tam 30 yıldır kadın hakları için çalışıyor.


HP’NİN 3. KADIN DÜNYA BAŞKANI TÜRKİYE’DEN ÇIKABİLİR



 

Bakanların yarısı kadın çünkü 2015 yılındayız

 

MECLİS’teki kadın oranında, toplumsal kadın-erkek eşitliğinde ziyadesiyle geri kalmış olmamız karşısında iş kadınlarımızın bireysel başarıları oldukça paradoksal.

Haberin Devamı

Geçenlerde HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede ile sohbet ediyorduk.

Geçmişte HP’nin iki kadın CEO’su olmuştu.

Biri şimdi ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den adaylık yarışına giren Carly Fiorina.

Diğeri Meg Whitman.

Bu arada kadının teknoloji sektöründeki yeriyle ilgili küçük bir parantez açayım.

Forbes’un son yayınladığı eknoloji sektöründeki kadın CEO’ların listesi hayli kabarık.

Facebook, YouTube, İBM, Yahoo, Oracle, Apple, Xerox, Google, Ali Baba
gibi şirketlerin en tepedeki isimleri kadın.

Bunun nedenini sorduğumda Filiz Akdede “Rol model önemli. Ama diğer yandan teknoloji şirketlerindeki esnek çalışma saatleri, mobil çalışma sistemi gibi şeyler kadınları teşvik ediyor” diyor.

Haberin Devamı

HP’nin dünyadaki çalışanları arasında kadın oranı yüzde 33.Suudi Arabistan’da kadın istihdam eden ilk şirket HP olmuş.

Suudi Arabistan’daki kadın oranı yüzde 15 iken, Türkiye’de yüzde 60.Oranlardaki anlamlı farkı dilediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz. 

Filiz Akdede 18 yıldan beri HP’de çalışıyor ve 2,5 yıldan beri genel müdürlük görevinde.

Daha önce 100 milyar doların üzerinde cirosu olan şirketin Mema bölgesinde (Ortadoğu, Afrika, Akdeniz) perakende direktörü olarak çalışmış.

HP’nin 3. kadın CEO’luğuna (şimdiki CEO Dion Weisler) hazır olup olmadığını sorunca Akdede “Tabii ki, neden olmasın. Hem ülke, hem bölgesel tecrübem var. Rahatlıkla o koltuğa otururum” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları