Mustafa Kemal o iki gün ne yaptı?

Haberin Devamı

Samsun
“ATATÜRK’ün Samsun’a çıkışından sonrası çok önemli. Oraya bir yetkiyle geliyor. Ama ondan sonra Havza’ya nasıl geçti? Kim yardım etti. İngilizlerden nasıl gizlendi? Kaç günde varabildi? Yani 15 Mayıs gecesi İstanbul’dan çıkıyor. O sahneyi düşünün. Gece yarısı... Issız bir İstanbul... Acaba o an ne düşünüyor? Samsun’a varıyorlar. Bir kurtuluş böyle başlamış. Ama biz en önemli detaylarını tam bilemiyoruz. Bunun için bir tarih çalıştayı düşünüyoruz...”
19 Mayıs’ın hemen arkasından Samsun Belediye Başkanı Yılmaz’la konuşuyorum.
Başkan Samsun’un yalnızca belediye başkanı değil, kenti yaşıyor. Dünü, kurtuluş macerasındaki yerini ve bugünü.
O yüzden de daha sohbetin başında aynen şöyle diyor:



Mustafa Kemal o iki gün ne yaptı



“Kent bir estetiktir. Bir kültürdür. Mesela Samsun, tarihimizin bu kadar muazzam bir sahnesine dekor olmuş. Bunu tarihçilerimiz en ince detayına kadar yazmalı, değil mi? Belki bir film projeksiyonu bile olmalı...”
Doğrusu Samsun’da böyle bir belediye başkanı olmasını önemsiyorum. Çünkü bugüne kadar hangi kente gitsem önce yol, su, kavşak, metro yatırımları dinledim. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz bunları zaten yapmış, yapıyor. O yüzden de bir hayali var:
“Tarihçileri buraya toplayıp bir çalıştay düzenlemek istiyoruz. Mustafa Kemal’in Havza’ya çıkış günlerini, Kurtuluş Savaşı’nın bu en riskli anlarını kayda geçirmek istiyoruz. Çok merak ediyorum, oraya kaç günde gittiler? Nerede yattılar? Nasıl saklandılar? Yolda ne yediler? Nasıl bir araçla gittiler?”
Başkan Yılmaz’la konuşurken bir kez daha aynı şeyi düşünüyorum.
Belediye başkanı demek bir kentin yalnızca yolu, çöpü, metrosunun sorumlusu olmak demek değildir.
O kentin kültürüdür, yaşamıdır, estetiğidir aynı zamanda...

Haberin Devamı


O MACERAYI YAŞAMAK


Sevgili okur...
Nedense İlk fırsatta gazete ilanlarındaki Avrupa gezileri öne çıkar.
Falanca ülke için filance Euro gibi...
Ben şimdi tersini söylüyorum. Eğer fırsat bulursan Samsun’u gezmeni tavsiye ederim. Al çocuğunu, bir milletin kurtuluş macerasının bu ilk sahnesini yaşa. Karadeniz’in bu medeniyet limanında güler yüzlü insanları gör.
Atakum’dan İlkadım’a kadar sahil muhteşem.
Yelken kulübünden kordona... Yemyeşil bir kıyı... İstiklal Caddesi bir tarih caddesi olmuş. Avrupa’nın ilk 6 müzesi arasına giren Kent Müzesi... Kitap fuarı... Hedef; bilim müzesi, arkeoloji ve panorama müzeleri.
Düzayak bir Karadeniz kıyısı..
Karadeniz’in tek operası: Samsun o kadar farklı ki... Şehrin ortasında bir opera ve bale binası...
Başkan Yılmaz anlatıyor: “Geçenlerde Keşanlı Ali Destanı sahneye kondu... Tıklım tıklımdı... Harikaydı...” Karadeniz’deki tek opera...
Naçizane bir öneri: Son dönemde gittiğim bütün kentlerde müthiş bir üniversite potansiyeli var.
Ama ne yazık ki o genç enerji şehirlere yansımıyor. Mesela...
19 Mayıs Üniversitesi’nde 52 bin öğrenci var. Güzel Sanatlar Fakültesi var. Tarih Bölümü var... Ama sorun bakalım şehrin Kent Müzesi’ne o tarih bölümü hiç gezi düzenlemiş midir? Oysa ders olarak okutulmalı ya da en azından o müzedeki tarih, öğrenciler için tez konusu yapılmalı. Böylece o öğrenci şehri ve tarihini yaşayarak mezun olur bölümünden.
O enerji şehre iner..
Mimarlık Fakültesi öğrencileri yaşadıkları kentlere projeler yapsa...
Bunun için de belediye meclislerinin üniversite yönetimlerinde etkili olması gerekiyor.
Bu öneri de benden olsun...

Haberin Devamı


SEÇİMDE NE OLUR?


Bunca güzellik arasında döndük geldik yine aynı soruya:
“Seçimlerde ne olur?”
Samsun’da AK Parti tartışmasız 1’inci parti. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın etkisi de büyük. AK Parti’nin 5 milletvekili garanti. 6 da olabilir... Karadeniz’in genelinde tablo üç aşağı 5 yukarı böyle.
Önümüzdeki hafta Doğu Akdeniz.
Mutlu bir hafta sonu dilerim...

Yazarın Tüm Yazıları