Her A330'a bir Güneri Bey lazım

VALLAHİ kötü yola düştüysem bunun sorumlusu Güneri Cıvaoğlu’dur...

Haberin Devamı

1988 yılının bir sabahı, tam tamıyla saat 07.00’de bana o şampanyayı içirmeseydi, belki bugün bu yazıyı yazıyor olmazdım.
Kötü günlerdi. Ne saraylar vardı ne de A330’lar...
Dolayısıyla A330 ahalisi de yoktu ve biz gariban gazeteciler, ticari uçaklarla giderdik her yere...
Rahmetli Özal’ın Washington gezisinden Frankfurt aktarmalı dönüyorduk.
Saat 07.00’de beni havaalanının en lüks restoranına götürdü.
Bir şişe şampanya açtı... Yanında somon füme ve tabii ki küçük bir havyar tabağı..
Ne diyor Cat Stevens,
“First cut is the deepest..”
İlk darbe en derinidir..
O şampanyanın tadını hiç unutmadım...
O yüzden diyorum ki, her A330’a bir Güneri Bey lazım...
Şampanya maceram daha sonra kadınlar güzergâhından ilerledi.
Anladım ki, şampanya aslında bir kadın içkisi...
Daha doğrusu, kadınlarla içildiğinde bir anlamı oluyor.
O yüzden Güneri Bey, baş başa şampanya içtiğim ilk ve son erkek oldu...
Arkadaşlar bu yazı ile 2015 yılına “hazırlık ayı”nı resmen açıyorum.
1 Ocak sabahına kadar benden ciddiyet, memleket meselesi, dünya sorunu, ağaç kesme ve 1001 gece ve saray hikâyeleri beklemeyin...
Dedim ya müzik Three Degrees ve şarkıları “When will I see you again...”

Haberin Devamı

Her A330a bir Güneri Bey lazım

En iyi şampanyayı güzel kadınlar mı yapar

KARŞIMDA genç ve güzel bir kadın duruyor.
Adı...
Mesleği “şarap yapımcılığı”.
Ama şampanya yapımcısı...
Orada öğreniyorum ki, şampanya yapanlara da “şarap yapımcısı” deniyormuş.
Dünyanın önde gelen şampanya üreticilerinden Moet&Chandon’da çalışıyor.
Şampanya kadınla anlam kazanan bir içki olduğuna göre, en iyi şampanyayı kadınlar mı yapar...
Şirketin 10 şarap yapımcısından 3’ü kadınmış.
Ama “master” yani baş yapımcı bir erkekmiş.
La Petite Maison restoranının üst katında bir odada yaptığımız sohbette, şampanya hakkında merak ettiğim bütün soruları sordum.
Yanımda tabii ki üstadım Güneri Cıvaoğlu ve bana göre içki konusunda Türkiye’nin en büyük uzmanı Mehmet Yalçın var.

ŞAMPANYADA ŞARAP GİBİ TERROIR VAR MI

Şampanya neden yapılır?

“Şarabın yapıldığı 3 üzümden. Bunlar, Chardonnay, Pinot Noir ve Pino Meunier üzümlerinden yapılıyor. Yani viskiler ve Bordeaux şarapları gibi “blend” (karma) bir içki.

Hangi üzümden ne kadar alınacağına kim karar veriyor?

“Şarap yapımcısı karar veriyor. Her şey ona bağlı. Normal olarak bir yılın şampanyası için 800 ayrı üzüm tadılıyor.

Şarap gibi şampanyada da ‘terroir’, yani üzüm bağının önemi var mı?

“Şampanyada terroir kavramı yok. Ama üzümün geldiği bağlar önemli.

ŞAMPANYANIN DA ŞARAP GİBİ İYİ YILLARI VAR MI

Şampanyanın da yılları var mı? Niye bazı şişelerin üzerinde tarih var, bazılarınınkinde yok?..

“Yılları var ama şarap gibi her yıl şişenin üzerine yazılmıyor. Bazı yıllar sıradan hasat olunca buna “non vintage” deniyor. Bazı yıllar ise iyi kalite oludğu için “vintage” deniyor ve üzerine o yıl yazılıyor.

Şampanyada ilk ve son vintage hangisi?

“Her 10 yılda 2 veya 3 yıl vintage oluyor. İlk vintage 1842 yılında, piyasadaki son vintage yılı 2006.”

Şampanya da şarap gibi fermente içki mi?..

“Evet ama şampanya 2 defa fermente oluyor. Biri tankta, ikincisi şişede.”

Haberin Devamı


Şampanyada ne kadar şeker var

Şampanyanın alkol derecesi şaraptan az mıdır çok mudur?

“Daha azdır. Vintage yıllarında alkol derecesi 12, grande vintage’da ise 12.5 derecedir.

Şarapta mı şampanyada mı daha çok şeker var?

Şampanyanın türüne bağlı. Ekstra brut şampanyanın bir litresinde 7 gram, brut şampanyada 15 gram, dömisekte 30 gram, tatlı şampanyada 35 gram şeker var. Kolalı içkilerdeki şeker miktarı 150 ile 170 gram.


Şampanya ile en iyi çilek mi gider

Birçok yerde şampanya ile meyve, mesela çilek servis edilir. En iyi çilek mi gider?

“Paranız varsa balık meyvesini (havyar) tercih edin, şampanya ile en iyi saşimi gider. Ayrıca peynir çok iyidir. Ama her tür yemekle iyi gider. Çikolata gitmez.

Haberin Devamı


Sakın ha şampanyanızı buzdolabında saklamayın

Şampanya nerede saklanır?

“Katiyen saklanmaz. Çünkü şampanyanın saklanması için 3 şart gerekir. Bir: 16 derece civarında ısı, iki: yüzde 85 civarında rutubet, üç: ışık geçirmeyen bir mekân.

Bu durumda buzdolabı iyi bir yer midir?

“Katiyen. Çünkü buzdolabında rutubet yüzde 10 civarındadır. Yani şampanya ancak soğutulmak için çok kısa süreliğine buzdolabına konur.

Şampanya sadece mantardan dolayı mı bozulur?

“Sadece mantar değil, şişenin saklandığı karton kutudan da etkilenip bozulabilir. Karton kutunun kalitesi iyi değilse, bakteri şampanyaya geçer.


Varoş çocukları şampanya içebilir mi

Gelelim hayati soruya: Şampanya filmlerde gördüğümüz gibi sadece zenginlerin içebileceği bir içki midir?

“Fransa’da bir şişe non vintage şampanya piyasada 30 Euro civarında satılıyor. Bu, orta kalite bir şarap fiyatı. Dolayısıyla bakış açınıza bağlı.”
Burada ben devreye giriyorum. Şampanya sembolik olarak harika bir kutlama içkisi.
Benim gibi her gün kutlayacak bir bahane buluyorsanız, yine benim gibi yapın. Bahanenizin arkasından gitmeyin.
Ama güzel bir şeyi kutlamak istiyorsanız, sembollerle dolu harika bir içki.
Özellikle bir kadına ikram etmek için.

Haberin Devamı


Hayret Topkapı Sarayı’nın sadece 330 odası varmış

500 yıllık bir cihan imparatorluğu...
Avrupa’nın ortasından başlıyor, Yemen’e kadar gidiyor.
Cemal Süreya’nın şiirindeki gibi..
“Afrika dahil...”
Dün Cumhuriyet gazetesinde büyük mimar Doğan Kuban’dan öğreniyorum.
Topkapı Sarayı’nın sadece 330 odası varmış...
Demek ki Türkiye küçülürken, sarayı büyümüş...
Bu da bir vizyon tabii...

Her A330a bir Güneri Bey lazım

Kovun bu adamı Beşiktaş’tan yahu

JAVIER Bardem belasından yeni kurtulmuştuk, Barcelona sendromunu yeni atmıştık.
Çevredeki kadınlar sakinleşmişti.
Şimdi darbe hiç beklemediğimiz yerden geldi.
Beşiktaş Teknik Direktörü Bilic’in GQ dergisindeki fotoğrafları yayınlandığından beri kadın dünyası darmadağın. Adam bir de şampiyon olursa ayvayı yedik.
Beşiktaş’tan kovulmasını beklemekten başka çare yok...

Haberin Devamı

Her A330a bir Güneri Bey lazım

Poponun dönüşü muhteşem çöküşü hızlı

DÜNKÜ Hürriyet Cumartesi’de fashion yazarı Aslı Barış harika haberi verdi.
Bu yıl “popo yılı” olacakmış.
İtiraf edeyim, benim için son 50 yıl hep popo yılıydı.
“Popo estetiği” üzerine bugüne kadar kim bilir kaç yazı yazdım.
Ama bugün yeni kuşakların da aynı noktaya gelmesi bende tabiatıyla güzel bir gurur duygusu yarattı.
Kabul edin... Uzak görüşlü bir insanım ben...
Ama size kötü bir de haberim var.
Elli yaş üzerinde kadında da erkekte de en hızla bozulan yanımız maalesef popo...
O yüzden yaşınızın ve poponuzun kıymetini bilin...

Yazarın Tüm Yazıları