‘Trans yağ’ çelişkisi

HAZIR gıda ambalajlarının üzerinde ‘Trans yağ içermez’ denilmesine rağmen, içerik kısmında yüzde 0.1 ile yüzde 0.9 arasında değişen oranlarda trans yağ kullanıldığına yer verilmesi, tüketicilerin kafasının karışmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Bu da, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne eklenen ‘Besin Öğeleri ile İlgili Beyan Tablosu’ndan kaynaklanıyor. Tabloya göre, içeriğindeki toplam yağın 100 gramında 1 gramdan az trans yağ içeren gıdalar, “Trans yağ içermeyen” ürün olarak kabul ediliyor. Böyle olunca da ürünlerinde kullandığı her 100 gram yağa 1 gramdan az transyağ ekleyen firmalar, ambaljlarına “Trans yağ içermez” ibaresini koyabiliyor. Ancak, ürünlerinde kullandıkları transyağ miktarını etiketlerinin “içerik” kısmında oranıyla belirtme zorunluluğu bulunuyor. Bu da, tüketicilerin akıllarında satın aldıkları hazır gıdalarda “Trans yağ var mı, yok mu?” diye çelişki oluşmasına neden oluyor.

VÜCUT TANIYAMIYOR

Amerikan Kalp Vakfı’nın (WHA) resmi sitesinde yer alan araştırmaya göre, Trans yağ asitleri, trans konfigürasyonunda en az 1 çift bağa sahip doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Trans yağ asitleri de, sıvı yağların katı yağa dönüştürülmesi (hidrojenasyon) sırasında ortaya çıkıyor. Doğada bulunmayan bu sentetik trans yağ asitlerini vücudun tanıyamaması, kolestrol sorunlarını da beraberinde getiriyor.
Tam yağlı süt ve süt ürünleri, koyun ve kuzu etleri gibi bazı hayvansal kaynaklı ürünlerde de az miktarda trans yağ asitleri bulunuyor. Ancak, bu trans yağ asitleri, geviş getiren hayvanlarda doğal olarak oluştuğu için sentetik trans yağla karıştırılmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

KOLESTEROLÜ TETİKLİYOR

Trans yağların kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü arttırıp, iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL kolesterolünü düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini yükselttiği savunuluyor. Uzmanlar, yapılan araştırmaları örnek olarak göstererek, trans yağ asidi tüketimindeki her yüzde 2’lik artışın, kalp hastalığı riskini de yüzde 23 oranında artırdığını ileri sürüyor. Bu nedenle de kalp hastalığı riski taşıyan tüketicilerin özellikle trans yağlardan uzak durması gerektiğini vurguluyor.

Yazarın Tüm Yazıları