10 yıllık kredi kartı aidatını geri aldırma fırsatçılığı

KREDİ kartı aidatlarının iadesiyle ilgili tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine yapılan başvuruların genellikle tüketiciler lehine sonuçlanması, fırsatçılar için yeni bir vurgun kapısı oluşturdu.

Haberin Devamı

Bu fırsatçılar, internetten bedava temin edilen başvuru belgelerini vatandaşa 100 TL’ye satıyor.
Yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle, kredi kartı aidatlarının iadesiyle ilgili Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri’ne yapılan başvuruların genellikle tüketiciler lehine sonuçlanması, fırsatçılar için yeni bir vurgun kapısı oluşturdu. Cep telefonlarından arayan, e-posta ve SMS gönderip, oluşturdukları site ve blogların reklamını yapan bu fırsatçılar, tüketicilerden 40 lirası danışmanlık, 60 lirası da dilekçe bedeli olmak üzere toplam 100 lira karşılığında, “10 yıllık kredi kartı aidatınızı geri alıyoruz” iddiasında bulunuyor.

VATANDAŞA ABLUKA

Bunu da Yargıtay’ın aldığı son kararına bağlıyorlar. Bu karara göre, bankaların, kredi kartı sahiplerinden ‘kart bedeli’, ‘kart aidatı’, ‘üyelik ücreti’ gibi isimlerle tahsil ettiği paraları geri ödemek zorunda olduğu savunularak, “Hem de geçmişe doğru 10 yıllık tüm bedeli. Az değil; söz konusu tutar, faiziyle binli rakamları buluyor” iddiasıyla yapılıyor. Ayrıca,100 liralık danışmanlık ve dosya bedellerini ödeyen tüketicilere, mahkemede açılan davanın avukatlık ücretinin de yansıtılmayacağı belirtiliyor. 890 lira olan bu bedelin dava sonunda mahkeme tarafından bankadan alınıp, kendilerine ödeneceği söyleniyor.

HAKSIZ ŞART KRİTERİ

Sanki yeniymiş gibi yansıtılan bu uygulama, aslında belli bir süreden beri gerçekleşiyor. Hakem heyetleri ve mahkemeler, son dönemlerde kredi kartı aidatlarının iadesiyle ilgili olarak yapılan başvuruları ağırlıklı olarak tüketicilerin lehinde sonuçlandırıyor. Bunu da Yargıtay’ın kararına da gerekçe olan Tüketici Yasası’nda ki ‘haksız şart’ kriterine dayandırarak yapıyor. Yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu’nda da değişmeyen bu kriter, hakem heyetlerinin yeni alacağı kararların da gerekçesini oluşturmaya devam edecek. Bu nedenle, kart aidatı ödeyen tüketicilerin bu bedeli geriye dönük olarak almaları için fırsatçı aracılara para kaptırmalarına gerek bulunmuyor. Bankadan bugüne kadar ödedikleri tüm aidat bedellerinin dökümünü alıp, bir dilekçeyle hakem heyetine başvuruda bulunmaları yeterli oluyor. Ayrıca yeni yasa, isteyen tüketicilere bankalarından aidatsız kredi kartı talep etme hakkı da tanıyor.
Yasa’da ki “Haksız şart” kriteri, tüketicilerle müzakere edilmeden imzalanan sözleşmelerde yer alan ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülükler de dürüstlük kuralına uymayan, tüketicilerin aleyhine maddeler içeren sözleşmeleri kapsıyor.

GARANTİSİ YOK

Tüm kredi kartı sözleşmelerinin “haksız şart kriteri içerir” diye bir kural da bulunmuyor. Bu nedenle Tüketici mahkemelerinde dava açan ya da hakem heyetlerine baş vuruda bulunan tüm kredi kartı sahiplerinin “ödedikleri bu bedelleri geri alabilecekler” diye de bir durum söz konusu değil. Şayet, ister hakem heyetlerine isterse mahkelere olsun yapılacak başvurularda, şayet sözleşme haksız şart maddesi içeriyorsa, tüketici ödediği bu kart bedellerini eskiden olduğu gibi bugünde alabilecekler. Şayet, sözleşme bu kriteri içermiyorsa, alamayacak. Bu nedenle fırsatçıların söylediği gibi her başvuran ya da dava açan alacak diye bir durum ya da garanti söz konusu değil.

Haberin Devamı

Belgeler internette

Haberin Devamı

FIRSATÇILARIN para karşılığında sattıkları tüm dilekçeler ve emsal kararlar da zaten internet ortamında var. Arama motorlarını kullanarak tüm bu karar ve dilekçe örneklerine kolayca ulaşmak mümkün. Ayrıca, tüketicilerden ücret talep etmeden hukuki destek sağlayan tüketici dernekleri de bulunuyor. Bu derneklerin internet sitelerine ya da bürolarına başvuruda bulunulduğu taktirde tüm bu dilekçe örneklerine kolayca ulaşılabiliyor. Ayrıca, kart aidatları geri alabilmek için sadece Tüketici mahkemelerine başvurulacak diye de bir kural bulunmuyor. Kaymakamlıklarda yer alan hakem heyetlerine yapılacak başvurularda avukata da gerek olmuyor.

Yazarın Tüm Yazıları