Kavak altında lezzet esintisi

Yaz aylarında üstü yeşil, altı beyaz yaprakları ile rüzgar estiğinde görsel şölen yaratan kavak ağacının gölgesinde oturmak, bence plajda vakit geçirmek kadar keyifli.

Haberin Devamı

Rüzgar ile tersine dönen kavak yaprakları beyaz yüzlerini gösterdiğinde kafayı kaldırıp onları izleyebilir ya da gözlerinizi kapatıp hep bir ağızdan çaldıkları ıslığı dinleyebilirsiniz. Olayı bir adım öteye taşımak isteyenler, ağacın gölgesine kurulan masada lezzetli yemeklerin tadına bakmayı hayal edebilir. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek isteyenler ise Çatkapı’nın bu hafta ziyaret ettiği mekana uğrama planları yapabilir. Alacaatlı Türkkonut Caddesi üzerinde bulunan Balıklı Bahçe, bozkır Ankara’nın ortaya yerinde seneler önce oluşturulmuş minik bir ormanın içerisinde hizmet veriyor. Arazideki dev kavağa, çam ve meyve ağaçları eşlik ediyor. Mekana ismini veren balıklar ise havuzda görülebilir. Kavak ıslığı altındaki yemek, masanıza ulaşan baharatlı zeytinler ve sıcak pide ile başlıyor. Meze tepsisinden yapacağınız seçimler, masanıza ulaşana dek onlarla vakit geçirebilirsiniz. Mekanda, karidesli avokado, şakşuka, kuru domates, yoğurtlu semiz, enginar kalbi, muammara ve Girit ezmesinin tadına baktım. Ege otları yerine Antep fıstığı, ceviz ve fındık karışımı ile yapılan Girit ezmesini denemeniz gerekiyor. Antalya’dan geldiğini öğrendiğim zeytinyağı ile lezzetlenen mezeler arasında damak tadınıza uygun bir seçim yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

EZİNE PEYNİRİ İLE BALIK SİMİT

Ara sıcak faslında tadına ilk baktığım seçenek bademli ahtapot bacağı oldu. Ahşap platform üzerindeki çelik tavada masaya ulaşan ara sıcak; ahtapotbacağı, çiğ badem ve kremayı bir araya getiriyor. Krema sevmeyenler, bol baharatlı ve zeytinyağlı sosla birlikte sunulan ızgara versiyonunu da deneyebilir. Sert ve lezzetli eti ile tanınan granyöz balığı ve karidesten yapılan balık köfte, bol kimyonlu baharat karışımı ile güney lezzetlerinden hoşlananlara hitap ediyor. Ara sıcakta mideyi yormayacak bir şeyler arayanlara tavsiyem lagosa sarılı karides olacak. Lagos fileto, içine karides ve hellim peyniri eklendikten sonra ızgarada pişiriliyor. Menüde balık simit adıyla anılan ara sıcağı da denemenizi öneriyorum. Granyöz, kaya levreği, kaşar ve baharatlardan oluşan karışım, milföy hamuru ile simit şeklinde kaplandıktan sonra pekmeze batırırılıp, susamlanıyor. Fırındaki sürecin ardından, kahvaltı sofrasına geliyormuş gibi peynir ve zeytinle birlikte servis ediliyor. Balık simidin yanında gelen Ezine peynirini aksesuar olarak düşünmemeniz, birlikte tüketmeniz gerektiğini hatırlatmam gerekiyor.

Haberin Devamı

KÖZ PATLICANLI ADANA

Bu kadar meze ve ara sıcağın ardından ana yemeğe yeriniz kaldıysa, tercihinizi kırmızı etten yana kullanmanızı önereceğim. Balıklı Bahçe spesyeli adıyla sipariş edebileceğiniz yemek farklı bir deneyim vaadediyor. İçine dil peyniri doldurulan Közlenmiş tüm patlıcanın etrafı, Adana kebap kıyması ile sarılıyor. Izgarada pişirilen enfes rulonun üzerine dağ kekiği, fesleğen ve kremadan oluşan bir karışım ekleniyor. Elma dilimli patates ile sunulan yemeğin tadına mutlaka bakmanız gerekiyor. Mekanda tatlı kapanışı, Antakya’nın çıtır kabağından üretilen yalı çapkını ile yapabilirsiniz. Tahin ve cevizle karıştırılarak fırınlanan kabakları soğutmadan mideye indirmek gerekiyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Mezeler 8-15 TL
- Ahtapot ızgara 20 TL
- Bademli ahtapot 25 TL
- Balık köfte (adet) 8 TL
- Lagosa sarılı karides 10 TL
- Balıt simit 14 TL
- Spesyel 32 TL
- Yalı çapkını 12 TL

Sıcağa karşı butik serinlik

Doksanlı yılların sonunda yerlerini büyük oranda fabrikasyon üretime terk eden mahalle dondurmacıları, son dönemde yeniden atağa geçti. Gerçek süt ve sahlep ile üretilen butik dondurmanın tadına bir kez bakan bünyenin, ambalajlı olanından keyif alabilmesi güçleşiyor. Sıcaklıkların yüksek seyrettiği Başkent’te, dondurma ile serinlemek isteyenlere butik bir önerim olacak. Yenimahalle Ragıp Tüzün Caddesi’ndeki Roko Dondurma geleneksel yöntemle üretiiği sıradışı çeşitleri sıcaktan bunalan Başkentlilere sunuyor. Gece 02.00’ye kadar açık olan mekanda, uzun kuyruklar oluşuyor. Tezgahtaki çeşit bolluğu seçim yapmayı zorlaştırıyor. Mekana uğramayı düşünenlere ilk önerim, klasik “vanilya ve çikolata” alışkanlıklarını bir kenara bırakmaları olacak. Baskın tatlardan hoşlanmayanlara önerim, yoğurtlu dondurma... Farklılık arayanlar, ünlü bir enerji içeceği ile 80 kuşağının severek çiğnediği sakız çeşidinin tadına sahip olan dondurmaları deneyebilir. Ferahlamak isteyenlerin nane, yaban mersini ve yeşil elmadan şaşmaması gerekiyor. Mayhoşluğu damağında hissetmeyi sevenleri mutlu edecek seçenekler ise mango, çıtır limon, portakal badem olacak. Birkaç kez ziyaret edip, farklı çeşitlerin tadına bakmama rağmen henüz tümünü deneyebilmiş değilim. Topu 1,5 TL’ye satılan dondurma çeşitlerinin, “Ankara’nın en iyisi” şeklinde tanımlanabileceği düşüncesindeyim.

Yazarın Tüm Yazıları