Denizden gelen terasa çıkıyor

Yaz sıcaklarında, serin yemek saatlerine ev sahipliği yapabilecek havadar mekan arayışı yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

Şehir merkezi beton yapılarla kaplı olsa da hala nefes alabilecek boşluklar bulabilmek mümkün. Bu hafta, açık havada yemek ihtiyacına geniş terası ile yanıt verebilen, esintili bir mekanı ziyaret ettim. Oran, Arif Nihat Asya Sokak üzerinde yer alan Baba’balık, müstakil bir binanın birkaç katına yayılıyor. Mekan; sıcak yaz günlerinde gün batımı ile başlayıp, ay ışığı ile devam ettirilebilecek uzun yemekler için ideal bir terasa sahip. Adından da anlaşılacağı üzere, konuklarına deniz ürünleri sunan Baba’balık’ta kırmızı et de bulabilmek mümkün. Mekanda serin yemek, mezeler ile başlıyor. Geniş meze setinden; havuç tarator, patlıcan söğürme, nar soslu ve portakal soslu levrek, ahtapot bacağı, köz kapya biber, zahter, somon sarma, sultan ezme, isli çiroz ve deniz börülcesinin tadına baktım. Suriye asıllı bir ot olan zahter, Balıkesir’den geldiğini öğreniğim zeytinyağı ile hoş bir uyum yakalamış. Meze faslında farklılık arayanlar deneyebilir. Tuz ve limonda pişen levrek filetoların nar ve portakal sosları ile marine edilmiş halleri de oldukça keyifli. Bunların dışında Mersin’den geldiğini öğrendiğim nohut ve tahinden üretilen humus ile bol soğanlı Arnavut cigerinin tadına bakabilirsiniz. Masanızı renklendirmek isterseniz; iceberg, marul, dereotu, roka, nane, havuç ve domates karışımı ile hazırlanıp, üzerine kuru nane ve sumak eklenen Baba’balık salatayı deneyebilirsiniz. Mezelerinize, mekanın kendi üretimi olan, sıcak ekmekler eşlik edecek.

Haberin Devamı

TAHİNLİ AHTAPOT BACAĞI

Ara sıcaklar arasından ilk önerim mısır unu kullanılarak hazırlanan kalamar tava olacak. Dereotlu tartar sos ile birlikte soğumasına müsade etmeden tüketilmesi gerekiyor. Deniz ürünlerinin tadına bakılabilen tüm restoranların klasiği haline gelen karides güveç, mekanda Trabzon’dan gelen tereyağı ile pişiriliyor. Bol sarımsak ve pul biber ile kızaran karidesler toprak güveçte servis ediliyor. Ara sıcakta tadına bakabileceğiniz bir başka lezzet ise ahtapot bacağı olabilir. Izgarada piştikten sonra altına yeşillik, üstüne ise tahinli bir sos eklenen ahtapot bacağının soğumasına müsaade etmemek gerekiyor.

HAMURDA BALIK

Haberin Devamı

Ana yemekte önce gözünü doyurmak isteyenlere, hamurda balık öneriyorum. İri boyutlu deniz levreğinin içi, kapya biber, domates ve mantar gibi malzemelerle doldurulduktan sonra üzeri tam buğday unundan yapılar hamur ile kaplanıyor. Susam, biber ve zeytin gibi unsurlarla süslenen balık, fırında pişiriliyor. Geniş bir kayık tabakta kıyılmış marul parçaları ile servis edilen balık, havanın serinlediği akşam saatlerinde kendinizi deniz kenarındaymış gibi hissetmenizi sağlıyor. Su ürünleri ile arası olmayanlar mekanın kırmızı et tabağını deneyebilir. Etrafı Bütün bonfile, şişte bonfile parçaları ve köfteden oluşan kırmızı et tabağı, köz kırmızı biber, domates, biber, közlenmiş patates ile birlikte nar ve ballı hardal sos eşlik ediyor.

HELVALI BÖREK

Haberin Devamı

Baba’balık’ta keyifli yemek faslının tatlı kapanışı için iki önerim olacak. Bunlardan ilki ilk defa denediğim helvalı börek... İnce kıyılmış tahin helvası, muska böreği şeklinde yufkaya sarıldıktan sonra fırına veriliyor. Çıtırlaşan hamurun arasında kalan erimiş tahin helvası keyifli bir tatlı kapanış seçeneği oluyor. Balıkçı klasiklerinden biri olan sıcak helva ise mekanda ağzınızı tatlandırabileceğiniz bir başka alternatif oluyor. Mersin’den geldiğini öğrendiğim tahin helvası kıyılarak, içine bütün cevizler ekleniyor. Güvece serilen karışım, fırında eridikten sonra dumanı üzerinde servis ediliyor. Mersin üretimi helvanın, muadillelerine göre birkaç adım önde olduğunu belirtmem gerekiyor. Mekandaki çift adisyon uygulaması sayesinde, hesabı ödedikten sonra, bir kopyasını yanınıza alabiliyorsunuz.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Mezeler 8-12 TL
- Karides tava 20 TL
- Kalamar güveç 20 TL
- Hamurda balık 125 TL
- Helvalı börek 5 TL
- Sıcak helva 12 TL

Yazarın Tüm Yazıları