Türk Telekom’un tahvil ihracıyla kazandıkları

TÜRK Telekom’un geçtiğimiz yıl yaptığı 1 milyar dolarlık tahvil ihracının şirket açısından kilit önemde olduğu, şimdi çok daha iyi anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye için önemi ise en büyük ve eş zamanlı olarak iki farklı vadede gerçekleştirilen ilk kurumsal tahvil ihracı olması.
Türk Telekom’un tahvil ihracı uluslararası alanda da şirkete ödül getirdi. “EMEA Bölgesinin En İyi Kurumsal Tahvil İhracı Ödülü”nü almaya hak kazandı. Ödülü Türk Telekom Grubu adına CFO Murat Kırkgöz aldı.
Londra, Los Angeles, Boston ve New York’ta yapılan ziyaretlerin ardından 1 milyar ABD Doları tutarında tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan 8 kat talep gelmiş. 5.5 milyar doların üzerindeki nihai talep, ağırlıklı olarak, gelişmekte olan ülkelere ve yatırım yapılabilir kredi skoruna sahip şirketlere yatırım yapan 40 ülkeden 220’nin üzerinde yatırımcı grubundan gelmiş.
Ödül töreni nedeniyle Londra’da misafiri olduğumuzda, konu hakkında detaylı bilgi aldığımız CFO Murat Kırkgöz, 5 ve 10 yıl vadeli olmak üzere, iki vadede gerçekleştirilen tahvil ihracının Türk Telekom Grubu’nun, mevcut borç seviyesini sabit tutarak, kısa vadeli borçlarının daha düşük maliyetle ve daha uzun vadelerde yeniden finansmanına imkân sağladığını, ayrıca finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesine katkıda bulunduğunu söyledi.
Tahvil ihracı ile ortalama borç vadesinin 1.4 yıl uzatıldığını, finansman maliyetinin de 30 baz puan azaltıldığını kaydeden Kırkgöz, şunları söyledi:
“Tahvil ihracındaki amacımız mevcut borçların vadesini uzatmak, maliyetleri düşürmek ve kaynakları çeşitlendirmekti. Bu amaçlarımızın hepsine ulaştık. Böylece refinansman anlamında Türk Telekom’u farklı bir lige taşıdık.
Önceden refinansman için daha kısa vadeli ve yerel bankalarla çalışıyorduk. 2008 krizinin adından farklı finansman modellerine yönelerek Eximbank kredileri kullanmaya başladık. Uluslararası bankalara yöneldik. Son olarak tahvil ihraç etme kararı aldık. Ortalama borç vademiz 1.7 yıl seviyelerindeydi. Tahvil ihracıyla birlikte borç vademizi 3.9 yıla çıkardık.
Diğer kurumlarla yaptığımız finansman çalışmaları sayesinde bu bonoya bağlı olarak bir baz maliyet eğrisi oluştu. Böylece hem maliyet seviyesi, hem de vade yapısı olarak bankalara bir emsal oluşturduk. Bu da diğer yaptığımız işlemlerde maliyetlerimizi aşağıya çekti. Daha düşük maliyetle borçlanma yolunu açtı.”

Haberin Devamı

Türk Telekom’un tahvil ihracıyla kazandıkları

Haberin Devamı


ŞİRKET YAPISINDAKİ DEĞİŞİKLİK NE GETİRDİ?


Şirket CFO’su Murat Kırkgöz, bundan sonra da tahvil ihracına devam edebileceklerini, bunu refinansman maliyetlerini düşürmek, vadeleri artırmak ve mevcut borçları daha düşük faizli borca çevirmek için tercih edeceklerini söyledi
Kırkgöz ile Avea ile birleşme olarak özetlenen, köklü organizasyon değişikliği hakkında da konuştuk. Türk Telekom’un sabit operatörden mobil ve geniş bant hizmeti veren entegre yapıya kavuşmasını, “en önemli başarılarından biri” olarak nitelendiren Kırkgöz, önemli bir gelir kanalı çeşitliliği sağladıklarını, sabitten elde ettikleri gelir yüzde 50’den yüzde 20’ye inerken, mobil, genişbant ve kurumsal data gelirlerinin yükseldiğini, gelirlerinin yüzde 71’ini mobil, genişbant ve kurumsal data gibi sektörde hızlı büyüyen alanlardan geldiğini, bu arada karlılığın da oldukça iyi seviyelere ulaştığını ifade etti.
Kırkgöz, Batıdaki Telekom şirketlerinde büyüme neredeyse durmuşken, kendilerinin yıllık yüzde 6 büyüme gerçekleştirdiklerini, büyüme ve karlılığın yatırımcılarına, bu yıl yüzde 7 civarında temettü getirisi olarak geri döndüğünü ifade etti.

Yazarın Tüm Yazıları