Sıcak para teröre bakmadan geliyor

SALI gecesi Atatürk Hava Limanı’nda meydana gelen terör faciası herkesi şok etti. Tam diplomatik alanda Rusya ve İsrail ile normalleşme başlaması iş aleminde memnuniyet yaratmışken meydana gelen bu vahim olay, ister istemez, morallerin yeniden bozulmasına neden oldu.

Haberin Devamı

 

Buna karşılık piyasaların bu vahim terör olayına fazla tepki vermediği görülüyor. Faiz oranları çok küçük bir artış gösterirken, kurlarda ise iki günlük gerileme devam etti. Piyasalar terör olaylarına genel olarak o kadar büyük tepkiler vermiyor ama bu kez İstanbul’da yaşandığı, yani turizmi ve karşılıklı ticaret için gereken hareket kabiliyetini olumsuz etkileyeceği için, bu olaya piyasaların tepki vermesi bekleniyordu.

 

Piyasaların yine tepkisiz kalmasındaki en önemli faktörün sıcak para girişinin devam etmesi olduğu belirtildi. Brexit oylamasından sonra meydana gelen şokun bir-iki gün içinde hemen atlatıldığını ve küresel piyasaların, geçici de olsa, bir iyimserlik havasına girdiğini söyleyebiliriz. Bu eğilim de Türkiye’ye sıcak para girişinin yeniden hızlanmasını beraberinde getirdi.

 

Haberin Devamı

Piyasalarda aşırı bir iyimserlik var; Brexit kararından sonra FED’in artık bu yıl faiz artırmayacağı konusunda genel bir kanı oluştu. Hatta piyasa verileri sanki FED faiz artırımı yerine faiz indirimi yapacakmış, dolayısıyla likidite daha da bollaşacak varsayımına göre hareket ediyor bile denilebilir.
İşte bu nedenle faiz oranları yüksek olan her yere, risk oranlarına fazla bakılmadan, sıcak para akışının devam ettiği görülüyor. Dolayısıyla çok vahim bir terör olayı bile, kısa vadeli sermaye hareketlerinin yönünü ve kararını değiştirmiyor.

 

Likidite bolluğu devam ettikçe, likiditenin çekilmesinin gecikeceği beklentisi var oldukça, sıcak paranın en ufak fırsatı değerlendirmek için hareketli olmaya devam edeceği açık. Konuştuğumuz bankacılar, son dönemde faizler düşse bile, başka ülkelerde olmayan yüzde 9 gibi bir faizin sıcak paranın iştahını kabarttığını hatırlatarak, çok daha büyük olaylar yaşanmadığı takdirde, yani risk çok büyük gözükmediği sürece ülkeye sıcak para girişinin devam edeceğini söylediler. Bu hareketin kesilmesine neden olacak en önemli unsurun ise “yeniden FED faiz artışının başlayacağı beklentisinin hakim olması” olacağını söylüyorlar. Yani FED faiz artışı beklentisi oluşunca, daralacak olan likidite, sıcak paranın da geçici olarak gittiği bizim gibi ülkelerden kaçışına yolacak.

 

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMİNİ DESTEKLİYOR

 

Terör olaylarının işte bu noktada hatırlanacağını kaydeden bir bankacı, “Likiditenin daralacağı beklentisi oluşunca, sıcak paranın en önce çıkacağı ülkeler de siyasi ve ekonomik riskleri birikmiş olan ülkeler olacak” dedi. O nedenle ters harekette sert bir çıkış yaşanma tehlikesine dikkat çekti.

 

Sıcak para girişinin, kurlardaki olumlu hareketin Merkez Bankası’nın faiz indirim hareketini özendireceği de kesin. Bankacılar bu durumu kabul ediyor ve zaten Merkez’in indirimlerine devam etmesini beklediklerini söylüyorlar. Hükümetin bu konudaki ısrarı da bilindiği için, kurlarda önemli bir yükseliş olmadığı takdirde, Merkez’in faiz indirimlerinin devamı bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Bankacılar beklentilerin bu olduğunu ama doğru olanın bu olmadığını da açıkça söylüyorlar. Bu tür sermaye girişinin olduğu dönemlerde doğru olanın rezerv artırmak olduğunu ama Merkez Bankası yönetiminin bunu yapmadığını belirtiyorlar.Rezervlerin kısıtlı olması, sıcak paranın çıkışa geçtiği dönemlerde Merkez Bankası’nın TL’yi koruma adına hareket kabiliyetini olumsuz etkiliyor ve gerekli müdahaleler olmayınca kurlardaki hareketler çok daha sert olabiliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları