OVP hedefleri değişti ama hâlâ güven vermiyor

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan 2015’den başlayarak 3 yılı kapsayacak Orta Vadeli Program’ın (OVP) yeni hedeflerini açıkladı. Enflasyon başta olmak üzere daha önceki hedeflerde ciddi revizyonlar yapıldığı dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Hedefler değiştirilmesine rağmen, yeni OVP hedeflerinin güven verdiğini söyleyemeyiz. Hem teknik olarak bazı sıkıntılar görülüyor, hem de mevcut iklim olarak genel bir güvensizliğin oluşması hedeflere inanmayı da ciddi biçimde zorluyor. Bir başka deyişle; İŞİD nedeniyle içerde başlayan, ölümlerin yaşandığı toplumsal olaylar ve bu nedenle ilan edilen sokağa çıkma yasakları toplumsal barış açısından ciddi korku yarattı ve böylesine bir ortamda ne kadar sağlıklı hedef belirlenirse belirlensin, inandırıcı olması zor görünüyor.

Kaldı ki hedeflerin sağlıklı belirlendiği de tartışma konusu. Hükümetin daha önce belirlediği hedeflerde yaşanan ciddi sapma, bundan sonraki hedeflere ulaşılabileceği konusunda umut vermiyor. Sürekli olarak hedefler konup bunların sürekli revize edilmesi inanılırlık sorunu yaratıyor.

Haberin Devamı

Bu arada Babacan’ın ısrarlı sorulara rağmen savunma harcamaları için rakam vermemesi, “bütçe büyük aradan karşılanır” tavrı da güven vermekten uzaktı.

OVP’de en büyük sapma enflasyonda görülüyor. Bu yıl için belirlenen yüzde 5’lik enflasyon hedefi, yıl ortasında yüzde 7.2 olarak revize edilmişti, dün da Babacan yeni yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 9.4 olarak açıkladı. Yani belirlenen hedefin neredeyse iki katı bir enflasyon oranı bekleniyor, ki bu rakamda kalınacağı bile şüpheli. Sapma oranının bu kadar yüksek olmasının, piyasalarda hedeflere olan güveni sarsması ise doğal.

Enflasyonda 2015 yılsonu yeni hedefi yüzde 6.3’e çıkarılırken, 2016 ve 2017 için yüzde 5 olarak saptandı.

Bu yılki yüzde 4’lük büyüme hedefi dünkü revizyonla yüzde 3.3’e çekildi. IMF’in geçen hafta büyüme beklentisini yüzde 3’e çektiği de dikkate alınmalı. OVP’de 2015 yılı büyüme hedefi yüzde 4, 2016-17 için yüzde 5 olarak saptandı.

Belki de tek olumlu revizyon cari açıkta yapıldı. Babacan 2014 yılı için cari açığın milli gelire oranı için yüzde 6.4 oranı belirlendiği, yılsonunda yüzde 5.7 olarak gerçekleşeceğini söyledi. 2017 yıl sonunda ise bu oranın yüzde 5.2’ye ineceği açıklandı.

ÖNCELİK YAPISAL TEDBİRLER

Haberin Devamı

Artan ekonomik dengesizliğin en önemli nedenlerinden biri olan ve geçen yıl yüzde 13.4 ile tarihi dip noktaya inen tasarruf oran için Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl oranın yüzde 14.9’a çıkacağını, 2017’de yüzde 17.1 olacağını söyledi.

Maliye politikasında sıkı duruşun korunmasına yine önem verileceğini kaydeden Babacan, faiz dışı fazlanın milli gelire oranının yüzde 1 olarak hedeflenmesine karşılık yüzde 0.4 olacağını, buradaki sapmanın 0.5 puanının enerji KİT’lerinin açığından kaynaklandığını belirtti. Buna karşılık özelleştirme gelirlerinin katkısıyla bütçe disiplinin ise beklenenden iyi çıkacağını belirtti.

Babacan, ekonomide gelinen noktadan yeni bir yapısal program hamlesiyle çıkmak, katma değeri yüksek, teknoloji bazlı sanayileşmeye önem verileceğini, bunun için kalkınma programında yer alan tedbirlerin hayata geçirileceğini, bu tedbirlerin alt başlıkları ve uygulama takvimlerinin yıl sonuna kadar Başbakan tarafından açıklanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Umarız mevcut karamsar iklim dağılır da bu tedbirler hayata geçirilebilir.


Yazarın Tüm Yazıları