Moldova artık ‘Durusu arpası’ ekiyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de geliştirilen ‘Durusu arpası’ artık Moldovya’da da ekiliyor. Efes Grubu kendi bira üretimi için geliştirdiği çeşitlerden olan ‘Durusu arpası’nı Moldovya’daki fabrikasında kullanmak üzere ektirmeye başladı. Bir başka deyişle arpa tohumu ihraç ederek, aynen Türkiye’deki sistem gibi, Moldovya’da da sözleşmeli çiftçilere yüksek verim aldığı arpa çeşidini ektiriyor.
Anadolu Efes Türkiye’de geliştirip olgunlaştırdığı sürdürülebilir tarım programını transfer ettiği Moldovya’daki uygulamayı benimde aralarında bulunduğum bir grup gazeteciyi davet ederek yerinde tanıttı. Program çerçevesinde yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda, Moldova iklimine en uygun arpa çeşitleri tespit edilirken, özellikle ‘Durusu’ çeşidinden hektar başına 3.5 ton gibi yüksek bir verim alınabildiğini saptadı. Şu anda yüzde 30 girdi ektirilen Durusu arpasında temin edilirken, Moldova’da bira üretiminin 2018 yılında tümüyle yerli maltlık arpayla gerçekleştirilmesinin hedeflendiği anlatıldı. Burada üretilen arpa Ukrayna’ya gönderilip oradaki tesislerde malt haline getiriliyor, ardından yeniden Moldovya’ya getirilerek bira üretimi sürecine sokuluyor.
Anadolu Efes’in, maltlık arpanın yanısıra yine bira üretiminde yoğun olarak kullanılan şerbetçiotu üretimine de destek olmak üzere Moldova’da hazırlıklara başladığını öğrendik. Moldova Tarım bakanı ile görüşmemizde de Efes’in bu tarımsal üretim faaliyetlerine büyük destek verildiğini bizzat öğrendik.
Efes yetkilileri Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 11’inci büyük bira üreticisi olarak Türkiye’de 33 yıldır sürdürdüğü tarımsal Ar-Ge faaliyetleriyle oluşturdukları sürdürülebilir tarım programını Moldova’da da uygulayarak, hem ürün kalitesini ve tadının devamlılığını korumayı, hem da bulundukları ülkede çiftçiden bayiye kadar uzanan sürdürülebilir değer zincirini kurmayı amaçladıklarını söylediler.Anadolu Efes böylelikle, bir bira fabrikası ve 15 markayla faaliyet gösterdiği ve yüzde 70’in üstünde pazar payıyla açık ara lider konumunda olduğu Moldova’da ülke ekonomisine de yeni bir üretim alanı kazandırmış oluyor. Anadolu Efes Grup Kurumsal İlişkiler Direktörü Haluk Özdemir ve Efes Moldova Genel Müdürü Gökçe Yanaşmayan, düzenlenen basın buluşmasında, programın temel aldığı sürdürülebilirlik anlayışı ile Moldova’da bu çerçevede yürütülen çalışmalar ve sonuçlarıyla ilgili detayları paylaştılar,

Haberin Devamı

ÜLKEDEKİ EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN BİRİ

Haberin Devamı


Grup, Moldova’da yaptığı yatırımlarla kısa sürede bu ülkedeki en büyük yabancı yatırımcılardan biri haline dönüşmüş durumda. 2014 yılında tüketim bazında büyüklüğü 1.1 milyon hektolitre olan Moldova bira pazarının yüzde 70 payla lideri konumunda.
Şirket yetkilileri, 1982 yılında başlattığı Ar-Ge çalışmaları sonucunda, Türkiye’de şimdiye kadar 15 arpa ve 7 şerbetçiotu çeşidi geliştirip tescill ettirdiklerini söylediler. Ar-Ge alanındaki bu çalışmalar sertifikalı tohum temininden eğitime, ekim teknikleri konusunda bilgilendirmeden ürün alım garantisine kadar işin tüm yönlerini kuşatan geniş kapsamlı bir çiftçi destek programıyla güçlendiriliyor. Şirket üretimde verimlilik ve ürün kalitesinin yanı sıra iklim değişikliği risklerinin etkisini gidermeyi amaçlayan geliştirme çalışmalarında; kurak iklime dayanıklı, daha az su, enerji ve zirai ilaç kullanımına olanak sağlayan çeşitleri geliştirilmeye odaklanmaya başlamış.
300 milyondan fazla kişinin yaşadığı 6 ülkede 15 bira fabrikası, 6 malt üretim tesisi ve 1 şerbetçiotu üretim tesisi ile 8 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları