Kuzey Irak’a borç verdik

Türkiye’nin bu yılın başlarında, Irak’ta yapılan seçimler öncesinde Kürt yönetimine ekonomik destek sağladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Verilen borç miktarı kimine göre 1 milyar doları buluyor kimine göre ise 500 milyon dolar civarında. Kuzey Irak’a borç verdik

KÜRT Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara’daki temasları siyasi ilişkilerden çok ekonomik öneme sahip. Türkiye’ye gelmeden K. Irak basınında çıkan haberlerde, Barzani’nin Halkbank’ta biriken petrol parasını almak için bu ziyareti yaptığı belirtildi. Enerji Bakanı Taner Yılmaz ise Halk Bankasında biriken paranın geleceğini konuşmak, geçici hesabın kalıcıya çevrilmesi için görüşmeler yapıldığını söyledi. Hükümetin kürt yönetimiyle girdiği ekonomik ilişkiler de bu ziyaret nedeniyle su yüzüne çıkmaya başladı. Türkiye’nin bu yılın başlarında, Irak’ta yapılan seçimler öncesinde Kürt yönetimine ekonomik destek sağladığı belirtiliyor. Verilen borç miktarı kimine göre 1 milyar doları buluyor kimine göre ise 500 milyon dolar civarında. Bu borcun mekanizmasının nasıl kurulduğu ise tam olarak bilinemezken, ‘enerji sahalarına mahsuben işlem’den söz ediliyor.

2 BAKAN İMZASI TAMAM

Irak’ta yaşanan kargaşa K. Irak yönetimini zor durumda bıraktı ve Irak merkezi yönetiminden bu yıldan 7 milyar dolarlık petrol payı alacağı bulunuyor. Erdoğan’dan Halk Bankası’nda biriken paradan sadece hak ettikleri yüzde 17.18 oranındaki payı değil, merkezi yönetimden alacaklarının tahsiline de izin vermesini istiyorlar. Yani K. Irak sattığı petrolün miktarını artıracak ve Halk Bankası’na gelen paradan 7 milyar dolarlık alacağı mahsup edene kadar gelen paranın tümü K. Irak yönetimine aktarılacak. İşte Mesud Barzani’nin Erdoğan’a asıl bu konu için ziyaret ettiğini öğrendik. Bu arada gerçekten K. Irak yönetiminin Halk Bankası’ndaki hesap için gereken 2 bakan imzası da tamamlanmış oldu.
Bu arada K. Irak’ın para sıkıntısının giderilmesi için, yeni borç verilip verilmeyeceği, bunun gerekirse Halk Bankası’ndan, gelecek petrol paralarına mahsuben, kredi verilebileceği de, Ankara Kulislerinde konuşuluyor. Hükümet, anlaşmanın yapıldığı 27 Kasım 2013 tarihinden önce K. Irak’ın merkezi yönetiminden alacağı için bir şey yapamayacağını daha önce kendilerine söylemişti. Özetle; Türkiye K. Irak yönetiminin ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamak için çabalıyor. Bunun için bulunacak yöntemin kamuoyuna detaylı açıklanacağını ise sanmıyorum.

Haberin Devamı

Kürdistan ilanı zor

Haberin Devamı

Peki, Türkiye K. Irak yönetimiyle girdiği bu ilişkiden ne kadar kârlı çıkacak? Bence bu riske girilebilir ama “ülkenin ve halkın faydalanması” koşulu ile. Ülke olarak bu riskleri alıp, sonunda kazanç bazı kişi ve şirketlere akacaksa, ülkenin geleceği tehlikeye atılmış olur. Başından beri Hükümetin K. Irak’taki enerji sahaları konusunda olumlu adım attığını söylüyorum. Ancak mevcut işleri yapan şirketlerin seçimi bile bu yola girilirken ülkenin düşünüldüğü izlenimini pek vermiyor. Girilen yol çok riskli. ABD Irak’ın bütün olarak kalmasını istiyor ve “Türkiye’nin hem kürtleri hem sünnileri Bağdat ile, gerekirse Maliki dışında bir isim altında uzlaşmaya zorlamasını” istiyor. ABD’ye yakın bir kaynak, “Türkiye Kahire’yi yanlış cesaretlendirdi, şimdi Erbil’e de aynısını yapmasın” diyerek, Türkiye kabul etmedikten sonra bağımsız Kürdistan’ın ilan edilemeyeceğini, bu takdirde Türkiye’nin de sıkıntıya girebileceğini söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları