Kırılganlık artar yönetim değişmez

PİYASA oyuncuları ekonomide kırılganlığın bariz biçimde arttığını, böyle bir ortamda ekonomi yönetiminde değişiklik beklemediklerini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının piyasaları rahatlattığı ama sonuç ne olursa olsun bundan sonra alınacak kararların ekonomide hayati öneme sahip olacağı anlaşılıyor. Seçimden hemen önce bankacılardan yoğun biçimde sorular almış, piyasanın seçim yorumlarını öğrenme fırsatımız olmuştu. Seçim öncesi özellikle Babacan’a dönük tartışmalar üzerine tedirgin olan bankacılar, “gerçekten yeni Kabinede Babacan olmaz mı, Erdoğan böyle bir hata yapar mı?” diye soruyorlardı. Başbakan Erdoğan’ın yüzde 55’in üzerinde oy alması halinde bu ihtimalin güçlenmesinden kaygı duyduklarını da açıkça söylüyorlardı.
Dün konuştuğumuz bankacılar piyasalar için en iyi sonucun çıktığını söylediler. Bir bankacı, şakayla karışık, “ikinci tura kalsaydı belirsizlik sürerdi, yüzde 57 oy bizi radikal değişiklik olur diye korkutacaktı, en iyi sonuç yüzde 50.5 olurdu ama 51.5 oy da bizi memnun etti” dedi. Özetle; piyasalar sonuçtan memnun. Ancak piyasa oyuncularının dikkat çektiği bir başka husus dünkü kur ve faiz hareketleri oldu. Kurun 2.18’e kadar çıktığını ama inince de 2.15’de kaldığını, faizde önemli düşüş olmadığını hatırlatan başka bir bankacı, “Demek ki herkes bundan sonra kırılganlığın artacağını düşünüyor, iyimser bir bakışla pozisyon alan görülmüyor” yorumunu yaptı. Bankacı önümüzdeki dönemde kırılganlığın yüksek seyredeceğini, piyasaların artık iyimser havadan çıktığını ve kısa sürede yeni bir iyimserliğin zor olduğunu da söyledi.
Bu gelişmeleri AKP yönetimi ve Tayyip Erdoğan’ın görmesi gerektiğini kaydeden aynı bankacı, böylesine bir ortamda ekonomi yönetiminde önemli bir değişiklik olacağını sanmadıklarını kaydetti. Babacan’ın görevi bırakmasının piyasalar için önemli olacağını ama onun yerine kimin geleceğinin çok daha önemli olacağını kaydeden bir piyasa oyuncusu ise “Örneğin Babacan yerine Mehmet Şimşek gelirse çok fazla bir şey değişmeyebilir ancak Babacan gidip piyasaya tepkiyle yaklaşan biri gelirse tepki çok sert olabilir” yorumunu yaptı. Özetle; bankacılar böylesine kritik bir süreçte ekonomi yönetimi anlayışının değiştirilmesini beklemiyor.

EKİM BAŞI YENİ PUAN

Piyasalar dün Fitch’den gelen açıklamayı kırılganlığın artmasına en iyi örnek olarak gösteriyor. Fitch, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen Türkiye’de siyasi riskin hâlâ yüksek olduğunu belirterek, “Politik riskler, potansiyel sermaye girişlerinin cesaretini kırarak ve politika öngörülebilirliğini azaltarak Türkiye’nin kredi notunda baskı yaratmaya devam edecek” dedi.Moodys’in artık Aralık’a kadar yeni not açıklayamayacağını aksi takdirde “seçimler nedeniyle açıklamadı” suçlamasına hedef olacağını kaydeden bir banka analisti, Fitch’in ise Ekim ayı başında yeni notu açıklayacağını söyledi. Fitch’ın “siyasi kırılganlık Hükümetin etkinliği ve politika öngörülebilirliğini azaltırsa kredi notunda negatif bir adım atılmasına yol açabilir” ve “Erdoğan’ın baskısının Merkez Bankası’nın kredibilitesini zayıflattığını” söylediğini hatırlatan analist, bunun piyasada, “Ekim başında not indirimi ihtimalinin yüksek olduğu” biçiminde algılandığını söyledi.
Özetle; piyasalar kırılganlığın arttığı, ekonomik dengelerin bozulma riskinin büyüdüğü konusunda hemfikir. Böylesine bir iklimde ekonomi yönetiminin ve politika değişikliğinin tehlikeli bir adım olacağı kesin. Ne olacak, göreceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları