Ekonomi yönetiminde köklü değişiklik senaryosu

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerine bağlı olarak yeni ekonomi yönetimi senaryoları konuşuluyor.

Haberin Devamı

Senaryolar Eylül’de oluşacak yeni Kabinede Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yer almayabileceği, buna bağlı olarak Merkez Bankası, Hazine ve BDDK yönetiminde köklü değişiklikler olabileceğine kadar gidebiliyor.
Erdoğan’ın kazanması halinde Başbakanlık için görev vereceği kişi ve AKP’nin yeni Genel Başkanın kimliği yeni dönemin ipuçlarını da verecek. Erdoğan, genel başkanın Başbakan olacak kişi olacağını söylemesi, bu kişinin önemini artırdı.
Tabi ki senaryolar Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasına bağlı kurgulanıyor. Seçimi kazanamaması halinde Partinin başında kalacağı ve eski sistemin aynen devam edeceği açık. Bu noktada Erdoğan’ın 1.mi yoksa 2. turda mı seçileceği de senaryoları değiştiriyor. 1. turda seçilmesi halinde Erdoğan’ın istediği gibi davranacağı açık. 2. turda kazanması halinde ise o zaman uzlaşma arayacağı için
hem siyasette hem ekonomi yönetiminde atacağı adımlar daha temkinli olabilir.
AKP’ye yakın kaynaklar Erdoğan’ın 1. turda kazanacağına çok güveniyorlar.
Erdoğan’ın 1. turda kazanması halinde, Başbakana yakın çevrelerin her şeyde olduğu gibi ekonomi yönetiminde de istediği köklü değişikliklerin gerçekleşme ihtimali çok artacak. İmdiden bu planların yapıldığı kulislerde konuşuluyor. Başbakana yakın kaynaklar son dönemde açıkça Abdullah Gül’ün Başbakan olamayacağını, Erdoğan’la uyumlu çalışacak, Başkanlık için anayasa değişimini gerçekleştirecek ismin Başbakan olarak seçilip, Kurultayda Genel Başkan olarak seçileceğini konuşuyorlar. Böylece parti içinde uzlaşmalara gerek kalmayacağı bu kapsamda son dönemde Başbakanla çatışan Ali Babacan ve ekibinin görev alınmasının gündeme geleceğini de söylüyorlar.
Aslına bakılacak olursa; Gül Kurultay’da genel başkan seçilip Başbakan olmazsa, Babacan ve ekonomi üst yönetiminin ayrılmak istemeleri gündemde.
Özetle; Abdullah Gül’ün devrede olmaması, 1. turda Erdoğan’ın seçilip güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanı olması ve istediği kişiyi Başbakan olarak ataması halinde, Ali Babacan’ın yeni kabinede yer almama ihtimali güçleniyor. Buna bağlı olarak son dönem Başbakanı kızdıran Merkez Bankası, BDDK ve Hazine üst yönetimlerinin görevden alma ya da istifa yoluyla artık ayrılması söz konusu.

Haberin Devamı

KÜRESEL TABLO ZORLAŞIRKEN…

Haberin Devamı

Özellikle ABD’den gelen olumlu büyüme ve istihdam verileri, FED’in faiz artırımı beklentisini öne çekmiş görünüyor. 2015’inn ilk çeyreğinde artışların başlayabileceği daha yoğun konuşulmaya başladı. Piyasalardaki faiz artışı için genel beklenti 2015ortasına dönüktü. Şimdi ABD’de faiz artış beklentisinin öne çekilmesinin tüm küresel ekonomide yeni sonuçlar doğurma ihtimali artıyor. Eğer 2015 ortası başlayacaksa, yılın ilk çeyreğinde bu beklenti piyasalar tarafından satın alınmaya başlayacaktır. 2015’in ilk çeyreğinde faiz artışı beklentisi artarsa, bu kez bu yılın sonlarında etkisini görmeye başlayacağız.
İşte böylesine kritik bir dönem geliyor ve bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için büyümenin motoru olan sıcak paranın geri çekilmesi tehlikesi öne çekiliyor.
Buna ek olarak Eylül ayında ekonomi yönetiminde köklü değişiklik yapılması halinde ise, şimdiye kadar küresel ekonomiye uygun yönetimi başaran kadro görev başında olmayacak. Erdoğan’a yakın çevrenin ekonomik anlayışı biliniyor ve bu anlayışın piyasalara güven vermesi mümkün değil. Böylesine kritik bir küresel süreçte, bence ekonomideki riski çok artıracak bir senaryodan söz ediyoruz. Umarız Başbakan Erdoğan böyle bir maceraya evet demez...

Yazarın Tüm Yazıları