BDDK yönetimi üzerinde siyasi baskı artıyor

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetimi üzerindeki siyasi baskı yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

Paralel devlet tartışmaları kapsamında bazı üst düzey yöneticilerini görevden almak zorunda kalan BDDK yönetimi, şimdi de aynı kapsamda bir katılım bankasının biran önce tasfiyesi ya da el değiştirmesi yönündeki siyasi baskılardan iyice bunalmış durumda. Başbakan Erdoğan’a yakın isimlerden oluşan BDDK yöneticileri, haklı olarak, “kanunsuz işlem yaptıkları için başlarına bela gelmesinden” korkuyorlar. Yasa ve yönetmeliklere uygun olarak işin yürütülmesine çaba gösteren bürokratların üzerinde, “ne olursa olsun biran önce bu işi halledeceksiniz” baskısı kurulduğu, son günlerde bu baskının iyice arttığı belirtiliyor.
Paralel devlet operasyonu kapsamında cemaate yakın kişilerin büyük ortakları bulunduğu Katılım Bankası’na el konulması istendi ama bankanın rasyoları buna imkan vermediği için, ayrıca sektörde yayılma etkisi bulunduğu korkusuyla bu operasyon yapılamadı.
Bunun ardından katılım bankasındaki kamu mevduatları hızla çekilerek mali yapısı bozulup el konmaya müsait bir duruma gelmesi beklendi. Bu da sonuç vermedi, bu kez banka mecburen küçülmeye başladı, bir yandan da Katarlı taliplerle satış görüşmeleri başlatıp bunu BDDK’ye bildirdi. Katarlılara eldeki hisselerin yarısının satışına izin verilmezken, Katarlıların cemaate yakın kişilerin elindeki hisselerin tümünü satın alma opsiyonu gündeme geldi ama Hükümet “yönetimi değişmeyeceği için” böyle bir satışa da karşı çıktı, BDDK bu satışa onay veremedi.
Bunun üzerine katılım bankası kuracak Ziraat Bankası’nın, bu bankayı satın alması istendi. Ziraat Bankası Katarlıların verdiği fiyat üzerinde hisse alımı yapmak isteyince bu katılım bankası “düşünelim” diyerek Ziraat Bankası yönetimini geçiştirdi. Katılım bankası yönetimi bir yandan Katarlılarla görüşürken öte yandan uluslararası bir aracı kurum olan Goldman Sachs’a satış görüşmeleri için yetki verildiğini açıkladı. İki taliple birden satış işlemlerini yürütemeyeceği kendisine bildirilince, katılım bankası yönetimi geçen hafta Katarlılarla ilişkisini bitirdiğini sadece Goldman Sachs’la işlemleri yürüttüğünü BDDK yönetimine bildirdi.

Haberin Devamı


GOLDMAN SACHS TALİPLERİ ARIYOR

Haberin Devamı


Bu arada katılım bankasının 2 önemli iştiraki satışa çıkardığı birinin satış işlemini yapıp, sahibi bulunduğu bir otelin satışı için ise görüşmeler yaptığını kamuoyuna açıkladı. Goldman Sachs’ın bu katılım bankasına talip olanlar veya olabileceklerle ilgili piyasada nabız yoklamaya başladığı görülüyor. Bu kapsamda yine Ziraat Bankası yönetimiyle de temasa geçildiğini, kimin ne kadar ilgili olduğunu saptamaya çalıştıklarını öğrendik.
Başbakana yakın kaynaklar bu katılım bankası’nın tasfiye ya da satışında çabuk davranmadığı için BDDK yönetimini suçluyor, hisselerin çoğu halka açık olduğu için SPK yönetimine de suç buluyor. Bence aslında “biran önce bu banka hesaplarının detaylı incelenip, paralel yapıya ilişkin detaylarının ortaya çıkarılması”nı istiyorlar ve bu nedenle bürokrasiye kızıyorlar.
Katılım bankasının bu niyeti gördüğü için, satışı mümkün olduğunca geciktirmek istediği, bu nedenle bürokrasiyi oyaladığı düşünülüyor. Bürokrasi ise görevini yapmaya çalışıyor ama siyasi baskının giderek arttığı, gecikmenin bu kurumlarda yeni operasyonlara neden olacağı da konuşulmaya başladı.

Haberin Devamı

Halk Bankası’nda geçen hafta büyük operasyon yapıldı


17 ve 25 Aralık operasyonlarında Genel Müdür Süleyman Aslan’ın evinde bulunan, içleri milyonlarca dolarla dolu ayakkabı kutularıyla gündeme gelen Halk Bankası’nda yönetim büyük ölçüde değişiyor. Geçen hafta sonu yönetim kurulunun aldığı kararla mevcut 6 genel müdür yardımcısı ile teftiş kurulu başkanı ve 1. Hukuk müşaviri görevden alındı. Süleyman Aslan’ın zorunlu olarak görevi bırakmasının ardından 7 Şubat’ta bu göreve atanan Ali Fuat Taşkesenlioğlu böylece kendi yönetimini kurmuş oluyor. Bu operasyonun paralel devlet tartışmaları kapsamında cemaatçi bürokratların mı, yoksa Süleyman Aslan’la çalışıp ihmali görülenlerin tasfiyesi mi olduğu, ya da ikisinin birden mi olduğu, şimdilik bilinmiyor.
Alınan karara göre genel müdür yardımcıları Atalay Tarduş, Taner Aksal, İsmail Hakkı İmamoğlu, Mürsel Ertaş, Yakup Demirci ve Ufuk Hacer Denizci Yüce görevlerinden alındılar. Yansıra Teftiş Kurulu Başkanı Alaattin Sarıtaş ile 1. Hukuk Müşaviri Nurhan Küçükkayalar’ın da görevlerine son verildi.
Çok sayıda daire başkanlığının tasfiye edilip yeni daire başkanlıkları oluşturan, genel müdür yardımcılıklarının yapılarında değişiklik yapan, yani yönetim şemasının değiştiği bu karara göre yeni genel müdür yardımcıları BDDK onayından sonra görevlerine başlayacaklar.

Yazarın Tüm Yazıları