Adaletin Şafağı: Harika bir Süpermen, vasat bir Batman filmi

Dört yıl önce bu köşede değerlendirmeye çalıştığım Nolan'ın Batman üçlemesiyle, bugün gösterime giren “Batman v. Superman: Adaletin Şafağı” farklı dünyaların eserleri... Nedenini anlatayım...

Haberin Devamı

 

Batman v. Superman'in Avrupa prömiyeri salı günü Londra'da yapıldı. Filmin resmi havayolu sponsoru olan Türk Hava Yolları'nın davetiyle bu gösterime katılma fırsatı buldum. 

 

Süper kahramanlar ve epik filmler günümüzün mitolojisini oluşturduğundan bize, sosyoloji ve siyasete dair de çok şey söylüyor. 2012'de Nolan'ın Batman üçlemesini, 2010'da Avatar'ı, 2007'de Ratatouille'u ve 2004'te Ruhların Kaçışı'nı bu gözle izlemiş ve yazmıştım.

 

Şimdi Batman v. Superman konusunda da "spoiler" vermemeye çalışacağım ama yine de izlenimlerimi, filmi seyrettikten sonra okumanızı tavsiye ederim:


- En son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim: Harika bir Süpermen ama vasat bir Batman filmi olmuş. 

Haberin Devamı


- Süpermen tarzı filmleri sevenler bayılacaktır. Yönetmen Zack Snyder aksiyon sahnelerini  gayet iyi kotarmış. 2.5 saat su gibi akıyor. Hans Zimmer'ın besteleri yine şahane. Ama senaryoda bazı boşluklar, kötü yazılmış diyaloglar ve Hollywood tipi mantıksızlıklar var. 


- Batman'in ağır çizgi romanlarını ve altmetinlerle dolu son Nolan üçlemesini sevenler ise bu filmi yüzeysel bulabilir. Batman'in alamet-i farikası olan ikilemleri, altmetinleri, psikolojik analizi bu filmde yok (Sığ bir teoloji tartışması dışında). "Biraz Marvel olalım" derken çok başarılı olunamadığı gibi, DC Universe atmosferi de yok yere bozulmuş. 


- Frank Miller'ın Batman ve Süpermen üstünden "adalet" kavramını sorgulayan eserinden eser yok şimdi... Prodüktör koltuğundaki Nolan'ın da, birkaç "flashback" dışında filme hiç etkisi olmamış gibi.


- Batman-Süpermen kavgasının sonucu beni tatmin etti:) Süpermen olmak Henry Cavill'e yakışıyor. Ben Affleck ise bence kötü bir Batman olmuş (Yine de George Clooney kadar kötü değil). Oyunculuğu da Christian Bale'in çok gerisinde kalmış. 


- Yan rollerde en başarılı isim Jesse Eisenberg. Lex Luthor'u inandırıcı bir şekilde canlandırmış. Heath Ledger'ın Joker'inden beri en başarılı kötü adam performansı... Fakat zayıf halkalar da var: Mesela Jeremy Irons'ı çok severim ama Alfred ol(a)mamış. 

Haberin Devamı


- Londra'nın meşhur Odeon sinema salonundaki gösterimin sonunda salonun büyük bölümünün alkışlaması, filmin gişede -en azından ilk haftalarda- başarılı olacağının göstergesi. Sinema yorumcularından birçoğunun filmi yerin dibine batırması bunu değiştirmeyecek.


- Filmin Avrupa premier'i sırasında tek bir sahne alkış aldı: Wonder Woman'ın kendi kostümüyle ilk kez göründüğü sahne. 


- Star Wars'ın kadın kahramanının oyuncaklarının piyasaya çıkmamasının cinsiyetçilik tartışması yarattığı bir dönemde Wonder Woman'ın varlığı ilginç. Fakat sanki filme sonradan eklenmiş gibi. Kırılgan bir kadın karakter olan Lois Lane'i dengeleyen güçlü bir kadın olarak... Ama bu durum filmin gereksiz uzadığı, aşırı kalabalık oluştuğu hissi yaratıyor.

Haberin Devamı


- THY'nin bu filme yaptığı yatırımdan fazlasını geri alacağını düşünüyorum. Son derece yenilikçi bir marka kampanyası düzenlendi. Time Out ile birlikte hazırlanan Gotham ve Metropolis rehberleri çok yaratıcı. Filmdeki THY yerleştirmesi de tahminimden çok daha belirgin. Yetkililer, Warner Bros. ile sözleşme gereği sponsorluk anlaşmasının maliyetini açıklayamıyor, fakat farklı kaynaklardan öğrendiğim miktar doğruysa THY epey ucuza kapatmış. Türkiye açısından sevindirici bir durum.

Yazarın Tüm Yazıları