Hatırlamak istemediğimiz bir ayet

Allah, adaletle hükmedenleri sever (Maide Suresi 42)

Haberin Devamı

İSLAM dininin hükümleri çok sağlam bir güven ve adalet temeline dayalıdır.

 

Pek çok ayette adaletin gözetilmesi, haksızlıklara karşı mazlumun desteklenmesi ve bu sayede toplumsal düzenin sağlanmasına yönelik tavsiyeler görmek mümkündür.

 

* “Şu bir gerçek ki, Allah size emanetleri, onlara ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah size bu şekilde ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah çok iyi İşitir (Semî) ve çok iyi Görür (Basîr).” (Nisa Suresi 58)

 

YAKINLARINIZ ALEYHİNE DE OLDA ADALETLİ OLUN

 

SÖZ konusu adalet anlayışı o denli titiz ve hakka hukuka riayete dayalı bir adalet anlayışıdır ki yakınlar aleyhine dahi olsa tereddüt etmeden gözetilmelidir:

 

Haberin Devamı

* “Ey iman edenler! Kendiniz, anne-babanız ve yakınlarınız aleyhine de olsa, zengin veya fakir de olsalar, adaleti dimdik ayakta tutarak Allah için tanıklık edenler olun. Allah, ikisine de sizden daha yakındır. O halde nefsinizin arzusuna uyarak adaletten sapmayın. Eğer dilinizi eğip büker yahut çekimser kalırsanız, Allah yapmakta olduklarınızdan haberdardır.” (Nisa Suresi 135)

 

Ayetten de açık bir şekilde görüldüğü gibi kişinin kendisi, anne-babası ya da bir yakını aleyhine dahi olsa adaletin dimdik ayakta tutulması, adalet gözetilirken bazı insanlara maddi durumları ya da sosyal statülerinden dolayı ayrıcalık yapılmaması ve bu konuda tereddüt dahi edilmemesi emredilir.

 

Bu ayetler toplumsal huzur için de önemlidir zira tarih boyunca pek çok toplumun adaletsiz yönetimler sebebiyle yıkılıp yok oldukları bilinmektedir. Yine ticari işlerde de adaletin gözetilmemesinin insanları ayrılık ve düşmanlıklara sevk ettiğini görmek mümkündür.

 

Haberin Devamı

KURAN’DAKİ MÜSLÜMAN NASIL BİR İNSANDIR

 

İNSAN, Allah’ın hem indirmiş olduğu ayetleri hem de evrende yaratmış olduğu ayetleri dikkate alandır. İlme, bilime ve bilimsel düşünceye önem verendir. Kuran bize, bilenlerle bilmeyenlerin bir olmayacaklarını ve ancak gerçek anlamda aklını işletenlerin bu gerçeği düşünüp kavrayabileceklerini bildirir:

 

*

 

- “De ki: ‘Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?’ Doğrusu ancak sağduyu sahipleri öğüt alır.” (Zümer suresi 9)
Yine Kuran bize, kulları içinden ancak bilgi sahibi olanlar, Allah’tan (gereğince) korkup O’na karşı derin bir saygı duyarlar der:

 

- “Kulları içinden ancak bilginler, Allah’tan (gereğince) korkar. Şüphesiz Allah daima üstündür, çok bağışlayandır.” (Fatır suresi 28)

 

*

 

Haberin Devamı


İnsanları düşünce ve bilim üretmeye bu kadar teşvik eden Kuran gibi muazzam bir kitaba inananların günümüz dünyasında bilim ve düşünce üretmek yerine uğraştıkları şeyler, Kuran’ın hayatımıza yansımadığını gösterir.

 

Peygamberimizin, Kuran’ın tabiat üzerine düşünmeye teşvik edici ayetlerinden hareketle bilgi edinmeye son derece önem verdiği bilinmektedir.
İslam inancı açısından Allah’a olan teslimiyeti en derin ve içten şekilde gerçekleştirmenin yollarından biri de O’nun hem Evren’de hem de tüm var ettiği canlılarda sergilediği eşsiz sanatına tanıklık etmektir.

 

Kuran ayetleri her fırsatta insanların dikkatini yaratılış üzerine yönlendirir. Tüm bunların incelenmesini ve üzerlerine derin bir şekilde düşünülmesini teşvik eder.

 

Haberin Devamı

Kuran’ın ortaya koymuş olduğu bu motivasyon birçok Müslüman bilim insanının bilimsel faaliyetlerini gerçekleştirmesinde güçlü bir dayanak kaynağı olmuştur.

 

Kendi çağının en iyi astronomu olarak gösterilen Muhammed Battani (858-929) bu gerçeği şu şekilde vurgulamaktadır.

 

- “Astronomiyle ilgili olaylara dikkatimizi vererek, gözlem yaparak ve onlar hakkında derinlemesine düşünerek Allah’ın birliğini ispatlamak ve Yaratıcının gücünün boyutunu, engin bilgeliğini ve hassas tasarımını fark etmek mümkündür.”

 

*

 

Kimi bilim tarihçileri tarafından deneysel metodu uygulayan ilk kişi olarak kabul edilen ve bu yüzden ‘ilk bilim insanı’ olarak görülen İbn Heysem (965-1040) bilime olan ilgisini şu şekilde açıklamıştır:

 

*

 

Haberin Devamı

- “Ben sürekli bilgi ve gerçeğin peşinde koştum ve Allah’ın ihtişamına ve yakınlığına erişebilmek için gerçek ile bilgiyi aramaktan daha iyi bir yol olmadığına inandım.”

 

ALLAH’IN İSİMLERİ

 

Rahman

Rahmeti ile her şeyi kuşatan. Mutlak rahmetin kaynağı, bağışlayan, esirgeyen, iyiliği sonsuz, rahmet ve merhamet sahibi olan.

Rahim

Daima merhamet eden. Rahmet ve merhameti sınırsız olan. İşinde çok merhametli olan. En büyük rahmetin faili olan.

 

İSLAM BİLİM TARİHİNDEN

Modern Kimyanın Babası: Cabir Bin Hayyan (721-815) Kristalizasyon, damıtma gibi birçok temel kimyasal süreci, ayrıca imbik ve retort gibi günümüz kimya laboratuvarlarında kullanılan 20’den fazla malzemeyi keşfetmiştir. Sitrik asit, asetik asit, cıva, kükürt, tartarik asit, kral suyu gibi bir sürü önemli kimyasalın üretim metotlarını bulmuştur. 1144’te Latince’ye çevrilen ‘Kitab al-Kimya’ adlı eseri, kimya kelimesinin kökeni olmuştur.

 

BİLGİ:   Emre Dorman’ın yayımlanmış kitaplarına, internet üzerinden PDF formatında ücretsiz olarak www.emredorman.com adresinden ulaşmak mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları