Çukurova Giad’tan büyük akademi!

Bu haftaki röportaj konuğum Çukurova Giad Başkanı Ömer Faruk Sakarya… Görev süresince birçok projelere imza attı ve yönetimle beraber de atmaya devam ediyorlar.

Haberin Devamı

Çukurova Giad’tan büyük akademi

Konumuz “Çukurova Giad Akademi” sadece 40 kişinin katılabileceği bu programın içeriği gerçekten çok dolu… Yeni mezun ve iş hayatına yeni atılmış gençlere müthiş yol gösterici bir program…

 

Eğitim verecekler listesinde de hakikaten süper isimler var… Galatasaray Üniversitesi’nden tutun, Bloomberg, Hürriyet Gazetesi, Dünya Gazetesi’ne kadar devam eden önemli isimler…

 

Çukurova Giad’ın geçmiş dönem başkanları da ciddi güzel projeler ürettiler, çok güzel çalışmalar yaptılar. İki dönemdir Başkanlık yapan Ömer Faruk Sakarya da bunun üzerine çarpı çarpı iki arttırarak yola devam ediyor. Dayanamayıp ilk soru da soruyorum “Neden?” “İçimde saf bir Adana sevgisi var” diyor…

 

Haberin Devamı

Buyurun beraber devam edelim…

 

 

2 dönemdir başkansınız… Neden bu kadar çok koşturuyorsunuz?

Memlekete yapılan bir şey, memleket için koşuyoruz. Amacım siyasete girmek de değil, şanım yürüsün de değil… Memlekete faydalı olmak için de Çukurova Giad da iyi bir makam ve mevkisi…

Memleket sevgisi de olsa hadi bir yere kadar demediniz mi?
Asla! Ben memleketime karşı kendimi borçlu hissediyorum. Ben burada doğdum, çocuklarım burada doğdu. Ailem burada… Burada kazanıyoruz, burada harcıyoruz. Hayatımda güzel ne varsa hepsi Adana ile ilgili. Çocuklarımın da Adana’da mutlu yaşamasını istiyorum. Her şey değişiyor, Adana’da değişsin istiyorum. 40 senelik bir şirketimiz var, Allah’a şükür bir sıkıntımız yok. Ne amacım olabilir ki?

Peki, gelelim Çukurova Giad Akademi’ye… Ne zamandan beri alt yapısı hazırlanıyordu?

2015 Eylül ayında Türkiye’nin önemli eski bir üniversitesi buraya üyelerimize gelip MBA programı yürütelim dediler. Durduk düşündük, zaten üyelerimiz güzel üniversitelerde okumuşlar, yüksek lisans yapmışlar, MBA yapmışlar ve iş hayatına atılmışlar. Dedik ki bunu üyelere yönelik değil de yeni mezun olmuş ya da son sınıf öğrencilerine yönelik yapalım dedik. Böyle ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Geçmiş dönemde de zaten Çukurova Giad olarak gençlere yönelik çalışmalarınız vardı?

Evet, Hakan Çelik Başkanın döneminde yaptığımız projemiz vardı. “Gençlere yatırım geleceğe yatırım” son sınıf öğrencilerine haftada 2 gün ders verdik, çok da güzel geri dönüşümler almıştık.

Evet, çok güzel üniversitelerimiz var ama genel olarak yeni mezunlar sudan çıkmış balığa döner, bu eğitimlerin etkisi çok büyük olmalı?

Aynen öyle! Teoride her şey güzel ama uygulama yok. Çok güzel eğitimler var üniversitelerimizde fakat güncel ticari hayatı yakalayamıyorlar.

Sizin akademide nasıl hazırlanacaklar?

Sürekli iş hayatının içerisinde olan insanların anlatımlarının olduğu bir program olacak. Ama bu “Gel kardeşim, filanca okuma teknikleri bunlar” şeklinde değil. Çukurova Üniversitesi ve yakınımızda olan üniversitenin kıymetli hocalarından görüşler aldık. Çukurova Giad’ın ekonomi danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin’den görüşler aldık.

Haberin Devamı

Akademisyenler olmayacak mı?

Tabii ki olacak ama yoğunluk iş dünyası ile iç içe olanlar olacak. Teorik ile pratiğin harmanlandığı bir eğitim bu.

Kaç ay sürecek?

3 ay.

Kimler katılabilecek? Nereye başvurulacak?

Üniversite son sınıf olanlar, yeni mezun olmuşlar. Yani 30 yaşını aşmamış üniversite mezunları bu programa katılabilecekler.www.giadakademi.com adresinde detaylar yer alıyor.

Kaç kişi katılacak?

25 kişi katılacak ücretsiz olarak. 15 kişi de Çukurova Giad üyeleri ya da üyelerinin referansıyla katılabilecekler.

Bu kadar masraf nasıl karşılanacak peki?

25 öğrenci ücretsiz. Diğer 15 kişi ücretli olacak. 3 ay sonunda da sertifikaları verilecek.

Başvuru için son tarih nedir?

Haberin Devamı

15 Eylül 2016. Mülakat 21 Eylül 2016 da. 30 Eylül 2016 tarihinde de program başlıyor.

Haftanın her günü mü yoksa birkaç saati mi?

Cuma-cumartesi şeklinde olacak.

Peki özellikle istenilen bir bölüm var mı? Mesela İktisat, işletme gibi?

Hayır, her bölümden başvurular olabilir. Mümkün olduğunca geniş kitle yapıyoruz. Zaten önce CV’ler sonra da mülakat aşaması olacak. Hani “Girişimci mi doğulur, girişimci mi olunur” var ya. Bu eğitim kişinin içinde girişimcilik varsa onu tamamen ortaya çıkarma üzerine…

Çukurova Giad Akademi sertifikasını eline alanın ciddi ciddi işine yarayacak yani?

Amacımız o! 25 öğrenci alacağız, sonra ne olacak? Ben o 25 öğrenciyi üyelerimize sunacağım.  Örnek veriyorum, Salih Sütçü çok sevdiğim üyem, Salih diyecek ki “Ömerciğim, program sonunda bu çocuğu alabilirim” ya da “Stajer olarak alabilirim” diyebilecek. Yani bu program her anlamda faydalı olacak, hem bilgi, hem iş bulma anlamında.

Haberin Devamı

İş hayatının içinde olan kişiler olarak siz de bu öğrencileri sürekli gözetleyecek misiniz?

Öyle bir durum olmayabilir ama zaten hepsinin genel durumu, bilgisi elimizde olacak.

Zaten bir de “Patron çıraklığı”  kısmı var, hakikaten her anı patronlarla geçirecekler mi?

Aynen öyle olacak.

Akademinin eğitiminde kimler olacak?
Akademide Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof .Dr. Beril Dedeoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Akademik İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Akademik İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azmi Yalçın, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bloomberg HT Yorumcusu Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın da aralarında bulunduğu onlarca önemli isim ders verecek.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Biz böyle bir proje yaptık… İnsanlara katkısı olsun, memlekete faydamız olsun diye. Biz herkesi destekliyoruz, herkes de bizi desteklesin istiyoruz. Bizi, hepimizi destekler bir yere getirir. Eleştiriler önemlidir ama eleştirinin şekli, boyutu önemlidir. Desteklemek gaza getirir, yaptığı işi dörtle sarılmasına sebep olur. Yaptığımız her güzel şeyden sonra sırt sıvazlamak teşvik edicidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları