Ne yaparsan yap, Kraliçe'ye dokunma

LeBron James İngiltere tahtının varisi Prens Williams ile eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton’a tepeden bakıyor. Kate’in stiletto topukları dahi gezegenin en iyi basketbolcusu ile baş boyu yükseklik farkını azaltmamış.

Haberin Devamı

'Kral' lakaplı James ‘Cambridge’ yazılı takım formasını sol eliyle tutuyor. Sağ eli beş aylık hamile Düşes’in omuzunda. Kate’in yanında geleceğin kralı Williams’ın çehresindeki ifade mutlu, oğlu George’un adını taşıyan minik jarse formayı çekiştirerek inceliyor.

Cleveland-Brooklyn maçı kısa arasında İngiltere kraliyet ailesinin seçkin iki mensubu LeBron James’in getirdiği özel hediyeleri alırken maç izleyicilerinin birlikte resim isteklerini de geri çevirmediler.

Özel New York gezisinde zenci mahallesi Harlem’e giden istikbalin kral ve eşi coşkuyla karşılandı. Gençler adını Will diye kısaltarak karşıladığı prensi, eşi Kate’i sevgiyle kucakladılar. Ziyaretin basına yansıyan görüntüleri anlamlıydı. Siyah derili New York’lular sıcak bir ‘Hoş geldiniz’ tablosu sergilediler. Oysa bu tablonu arkasında bir çelişki sezdim. Kendime "Acaba İngiliz kraliyet ailesinin asırlık tabuları yıkılıyor mu" diye sordum.

Yıllar önce Londra’da Kraliyet Dram Sanatları Akademisi’nde eğitim gören İzmirli bir kız öğrenci beni arayarak Kraliçe Elizabeth’in katılacağı mezuniyet törenine davet etti, en başarılı öğrenci olarak Kraliçe’yi karşılayacağını, bir çiçek buketi vereceğini söyledi. Tören sabahı akademide Türk öğrencisiyle buluştum, gerekli bilgileri aldıktan az sonra okulun giriş holü hareketlendi. Kraliçe kırmızı halıda yürüyüp okula girdi. Türk kızı dizini yere vurup ‘curtsy’ selamını yaptı, çiçek verdi. Akademi girişindeki hol küçüktü. 15 kadar direktör ve dekan yanyana sıralandılar. Hol, Kraliçe’yi görmek isteyen akademi personeliyle doldu. Kımıldayacak yer yoktu. Hepsi siyah kuyruklu jaketatay kıyafetinde üst yöneticiler sırası sonunda kaldım. Elizabeth, başı öne eğik,diğer uçtan yöneticilerinin elini sıkarak yürümeye başladı. Ortada akademi rektörüyle bir kaç laf etti. Sıra sonunda elini uzatırken bakışları üstümda odaklaştı. Karşılık verdiğim anda gözgöze geldik, beyaz eldivenli elini geri çekti. Elim havada kalmıştı. Herkes bize bakıyor sandım, rahatsız oldum.

Olayı anlattığım bir İngiliz arkadaşımın sorusu üzerine dik yakalı kazak, spor ceket kıyafetime ilaveten omuzumda fotoğraf çantası taşıdığımı söyledim. Kahkaha attı ve "Dert etme, milyonlarca İngiliz gibi ‘avam’ sınıfından olduğunu giyim kuşamından anlamış, onlar kraliyetin mavi kanlı denilen asil sınıfından" dedi.

Başkan Obama’nın eşi Michelle 2012’de özel Buckingham Sarayı gezisinde Kraliçe Elizabeth Amerika’nın First Lady’sinin beline elini atmış, ama Michelle Kraliçe'nin sırtını okşayarak karşılık verince geri çekmiş. İngiliz basınında Michelle’in yakınlık gösterisinden Kraliçe’nin memnun olmadığı yolunda yazılar çıkmıştı.

Nesiller boyu süregelen geleneklerde ‘’Ne yaparsan yap, Kraliçe’ye dokunma’’şeklinde anlayış var. Kraliçe'ye dokunmak yasak. Kraliyet ailesi mensupları konuşma açmadan konuşmak da yasak. Milli marşında dahi "Tanrı Kraliçe'yi Korusun’’çağrısı yer alıyor.

Harlem’in zenci sakinleriyle sarmaş-dolaş olmak, basketbol yıldız LeBron James’in Kate Middleton’ın omuzunu avuçlamasının da Kraliçe Elizabeth’in zevkle seyredeceği manzaralar olmadığı kesin. Prens William İngiltere tahtına oturduğunda kraliyet bireylerinin ‘dokunulmazlık’ tabusu yıkılacak mı? Sanmıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları