Yunus’u okuma zamanı

Yûnus Emre her zaman okunması gereken büyük bir şair. ‘Yûnus Divanı’ da hiç kuşkusuz, onu okumamızı, yeniden değerlendirmemizi sağlayan, onun üstün özelliklerini bize tanıtan yetkin bir kitap.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Turan Karataş hem bir bilim adamı hem bir edebiyat adamı... Bir çalışma yapmış, böylece bu okunası ‘Yunus Divanı’ kitabını hazırlamış. Bilim adamının titizliğiyle edebiyat adamının duyarlığı ve Yûnus severliği, onu az bilenlere bile bu kitabı okutacak.
Eskiden yeniye bütün Yûnus divanlarını, güncel çalışmaları okumuş, onları eleştirel bir süzgeçten geçirmiş, nihayetinde gerçek Yûnus şiirlerini bize sunuyor kitabında. Karataş’ın kitabından geniş bir kitle yararlanacak: Uzmanlar, akademisyenler, meraklılar ve iyi okurlar...
Şiirlerin okunabilmesi için metinlerdeki bazı kelimelerde de bugünün imlâsını düşünerek, çağdaş bir dil anlayışını gözetmiş. Önsöz’deki üsluba da değinmeliyim: Kullandığı dil, bizi onunu dünyasına hazırlıyor. Bazı kelimeler, bazı kavramlar, yukarıda değindiğim gibi edebiyatı özümseyen bir bilim adamının dili.

Haberin Devamı

Esas Yûnus, bizim Yûnus

Yûnus hem şiir zevkimizin enyüce katındadır hem uhrevî olanla dünyevî arasında bağ kuran bir çağdaştır.
Karataş, Yûnus’un Türkçesinin zamanında anlaşıldığını belirterek, bugün dile dair hazırlama anlayışını da bu tespitten yola çıkarak uyguladığını belirtiyor.
Önsöz’den bazı bölümleri alıntıladım çünkü kitabı hazırlayış anlayışını ve düşünce biçimini daha açık izah ediyor: “Elinizdeki kitap, hazırlayanın, adlandırma yadırganmazsa ‘esas Yûnus’a, ‘Bizim Yûnus’a ait olduğuna inandığı şiirleri içinde toplamaktadır. Başkaca söylenirse elinizdeki divan da, bir çeşit seçmedir.”

Ustalığın acemiliği

Karataş, Yûnus’un şiir anlayışını tanımlarken, sadece onu değil iyi şiirin de ilkelerini özetliyor. Bu sadece Yûnus’a özgü değil, şiir tarihine düşülen bir not: “Söz gelimi, Yûnus’un şiirine giren kelimeler, o şiirin hava boşluğunda hemen bir çeşit yumuşaklık tülüne bürünürler, incelik haddesinden geçerler.
‘Miskin Yûnus’un söyleyişinde belirgin bir naiflik vardır, bir çeşit kolay söylenmişlik. Fakat asla acemice ve basit değildir. Dense dense ustalığın acemiliği denir bu söyleme biçimine yani sehl-i mümteni.”
Yûnus Divanı, Yûnus’u bize yeniden okutacak, onu yeniden yorumlatacak bir çalışma.
Kitaplığınızın önemli bir yerine koyun, sık sık okuyun.

Yazarın Tüm Yazıları