Siz internetin neresindensiniz?

Haberin Devamı

İnterneti artık hepimiz kullanıyoruz. Şayet varsa, kullanmayan da dolaylı olarak ondan yararlanıyor. Kişisel iletişimden haber almaya kadar her alanda etkin bir unsur. Son yıllarda, yeni uygulama, site ve programlarla daha etkin, daha yaygın olduğu kadar yeni birçok terim ve kavramı da hayatımıza soktu.
İran’da, Kuzey Afrika’da (Arap Baharı sırasında), Türkiye’de nasıl bir rol oynadığını hepimiz gördük. Yanlış kullanıldığında nelere yol açtığını da biliyoruz... Aynı zamanda önemini de biliyoruz! İnternetin hayatımızdaki yerini tam olarak algılayabilmemiz için bazı bilimsel kitaplara gereksinim duyuyoruz. Yasemin İnceoğlu ve Savaş Çoban’ın derlediği ‘İnternet ve Sokak’, terimlerin, kavramların aydınlığa çıkması için bir danışma, öğrenme kitabı. Altbaşlığı: ‘Sosyal Medya Dijital Aktivizm ve Eylem.’ ‘Gezi direnişinde ölümsüzleşenlere...’ ithaf edilmiş kitapta, alanında uzman adların yazdığı 14 makale yer alıyor.

Haberin Devamı

Aktivist, hacktivist ve slacktivistler!

Ragıp Duran’ın ‘Giriş’te belirttiği üzere; “Bugün sadece, iletişim ya da sosyal bilimlerin diğer branşlarındaki akademisyenler, öğrenciler, eski ve yeni medyada çalışan gazeteciler değil, günlük yaşamda kaçınılmaz olarak, bir şekilde internetle haşır neşir olan her yurttaş Facebook, Twitter, Instagram kullanıcısı, blog yazarı, bu kitap sayesinde eminim yeni bilgilerle donatılmış olarak, bilinçli bir kullanıcı olabilecek.”
Duran; ‘dijital aktivizm, hacktivizm, slaktivizm’ gibi kavramların da amatörlerce öğrenileceğini hatırlatıyor. Aktif bir internet kullanıcısıysanız, bu büyük dünyadaki yerinizi, konumunuzu bu kitap aracılığıyla tespit edebilirsiniz.
Şahsen, biraz yabancısı olduğum bu dünyada, internet üzerinden gerçekleştirilen yeni eylem şekillerinden, ‘aktivist’, ‘hacktivist’ ve ‘slacktivist’ kavramlarını ve siyasi hareketlerdeki rollerine dair detayları ilgiyle okudum...
Yazarlara göre, interneti bir ‘samizdat’ olarak görenler, bunun denetimli bir alan olduğunu unutanlar. Birçok kişinin başına dert açtığını her internet kullanıcısı biliyor. Yazarlar sokak eylemleri ve sosyal medya arasındaki bağlantının Gezi’de iyice anlaşıldığını şöyle dile getiriyorlar: “Sosyal medya ve sokak eylemleri arasındaki ilişki Gezi direnişine kadar sadece çağrı ve haber olarak yer bulurken, direnişle beraber sosyal medyanın birçok imkânı kullanılmaya başlanmış ve Türkiye sosyal medyanın gücünü ve önemini görmüştür.”
İnternet ve Sokak, internetin işlevi, uzantısı, hayatımızın içindeki yeri, iktidar egemenlikleri konusunda yerimizi belirlememizi sağlıyor. Özgürlük bağlamında internetin vazgeçilmez yerini irdeleyen bir kitap.

Yazarın Tüm Yazıları