Sermet Sami Uysal'ın ardından

TANIDIĞIM, konuştuğum, dostum olan bir edebiyatçıyı kaybedince acım ikiye katlanıyor.

Haberin Devamı

Birincisi artık yeni kitaplarını, çalışmalarını okuyamayacağım için, diğeri de görüşemeyeceğim için.

Sermet Sami Uysal tatlı sohbetine doyum olmayanlardandı.

Çeviriden incelemeye, sözlük çalışmalarından edebiyat tarihine kadar geniş bir yazı alanı vardı.

Hiç kuşkusuz onun adı Yahya Kemal üzerine yazdığı ilk kitapla popülerlik kazandı. Yahya Kemal’i okuyan, okumak isteyen herkes onun kitaplarına başvururdu.

Yıllar önce bir konuşmamızda, büyük bir sözlüğü bitirmek için harcadığı emeği anlattı. Sonunda iddialı olduğu o sözlük bitti.

Onunla televizyon konuşmaları da yaptım.

Anımsadığım bir televizyon konuşması, Bâki Kalan Bu Kubbede kitabıyla ilgiliydi. Türk müziğinin birçok ustasını bu çok sevdiğim kitapta yazmıştı.

Uysal, bu sanatçılarla röportaj yapmış, gazinolarda onları dinlemiş, onları kitaplaştırmıştı. O kitaptaki anıları bugün de okuyup zevk alıyorum.

Geniş çalışma alanını gördüğünüzde, bir gerçeğe dikkatinizi yöneltmenizi isterim. Bu kuşağın özelliklerinin, niteliklerinin tahlilini yapmak gerekir. Türkiye’de yaşayan Batı’yı görmüş birinin Batı-Doğu kavşağındaki çalışmaları örnek alınacak bir bileşimdir.

GENÇ kuşağın, Sermet Sami Uysal’ın kitaplarını* okumasını niçin isterim. Büyük bir şairi kulaktan dolma, yüzeysel bilgilerle tanıdıklarını sanmamaları için.

125. Doğum Yılında Değişik Yanlarıyla Yahya Kemal kitabındaki bazı bölümleri yeniden okudum.

“Yahya Kemal’in Şairlerimizden Beğendiği Dizeler ve Beyitler” bir büyük şairin şiir zevk skalasını öğrenmek açısından sık sık göz atılması gereken bir bölüm.

“Şiire adanmış bir yaşam... Yahya Kemal Beyatlı” kitabında ise özellikle Yahya Kemal’in Nesri’ni okumalıyız.

Bir şairin yaşamı, şiirleri üzerine yorumlar, şairin başka şairlerle ilgili düşünceleri hiç kuşkusuz onu daha yakından tanımımızı mümkün kılıyor.

“Bir Abdülhak Şinasi Hisar Vardı” kitabı da gerçekten Türk edebiyatının bir büyük ustası hakkında yazılmış, onu tanımamızı sağlayan önemli bir kitaptır.

Kitabın başındaki, Abdülhak Şinasi’ye Nasıl Tanıştım?.. yazısını okuyunca ben de Abdülhak Şinasi Hisar’la aynı gün tanışmışım, onu fark ettim. Büyük yazar, bana da kitaplarını, “muharririn hâtırası” diye imzalamıştı.

İstiklal Caddesi’nde Edebiyatçılar Birliği’nin Şehir Galerisi’ndeki imza gününde tanışmıştım.

SERMET SAMİ UYSAL’ı rahmetle anıyorum.

Çalışkan kuşaktan bir değerimizi daha kaybettik.

Onun yaptığı çalışmaları genç kuşaktan kimler nasıl yapacak, merak ediyorum.

Haberin Devamı

(*) Yazıda andığım bütün kitaplar Bilge Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı.

Yazarın Tüm Yazıları