Pop Art’ı keşfedin

PERA MÜZESİ’nde sanat tarihinde çığır açan bir sanatçının eserleri sergileniyor.

Haberin Devamı

Serginin adı Andy Warhol: “Herkes İçin Pop Sanat”. Şüphesiz Warhol ismine en uygun sergi başlığı!
Popüler sanat anlayışının en tanınmış adının birçok yaratısını hiç kuşkusuz değişik platformlarda, değişik yerlerde görmüşüzdür.
Bu sergi, onun gördüklerimiz arkasındaki sanat anlayışını irdeliyor, sanat felsefesinin ayrıntılarını gösteriyor. Görselliğin etkileyici gücünü onun gibi sanatçılar kanıtlıyor.
Andy Warhol için iki önemli adın yazdıklarını okuyalım önce:
Charles Saatchi şöyle diyor: “Zaman sınavını geçecek büyük sanatçılar kimler? Jackson Pollock, Andy Warhol, Donald Judd ve Damien Hirst dışındaki her sanatçı bir dipnot olarak kalacak.”
Jean Baudrillard
ise daha da keskin ve etkileyici bir cümle kuruyor onun için: “Sanat hakkında söylediklerim içinde beni heyecanlandıranlar sadece Warhol, pop sanat ve hiperrealizme dair olan şeylerdi.”
Sergiyi gezmeden önce, sergi kataloğunu okumanızı salık veririm, müzenin kahvesinde bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Katalogda yer alan yazıların başlıkları, hem nasıl bir metinle hem de nasıl bir sanatçıyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor aslında: Prof. Ivan Stadrucker’in Andy Warhol yazısı hem genel olarak Warhol’u hem de sergideki eserleri masaya yatırıyor. Grzegorz Dziamski’nin Andy Warhol: Sanatın Filozofu ve Popun Kralı başlıklı yazısından Warhol’un yarattığı kırılmayı ve pop kültüründeki yerini öğreneceksiniz. Maria Hussakowska-Szysko da Andy Warhol: Kola İçmenin Bir Sonucu Olarak adlı yazısında Warhol’un Factory’deki üretimini ve sanat işi, iş sanatı kavramlarını değerlendiriyor. Bir sanatçının yaşamı onun çalışmalarını, topluma karşı tavrını belirler.
Pop Art’ın sanat tarihi içindeki yerini, her gün rastladıklarımızdan doğan sanatın nitelikli olanını bu sergiden öğrenebilirsiniz.
Katalogdaki yazılardan doğru bir Warhol portresi çıkarabilirsiniz. Sözgelimi yaşamından bir kesit: “Arkadaşlarının dertlerini dinleyen, ondan etkilenen bir yaradılışa sahip. Etkilenmeyi hafifleten çareler üretmiş.
Birincisi; anlatılanları teybe kaydedip sonra dinlemek, bolca televizyon seyretmek.”
Aşağıdaki yargı, onun yerini keskin hatlarla belirler:
“20. yüzyılın ilk yarısında sanat adına en önemli figür Marcel Duchamp, ikinci yarısında ise Andy Warhol’du.”

* * *

Haberin Devamı

SERGİDE, Slovakya Modra’daki Zoya Müzesi koleksiyonundan derlenen eserler yer alıyor. Hepimizin bildiği Campbell’s Soup kadar Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler, Mick Jagger, Lenin gibi ünlü isimlerin portreleri de yer alıyor. Çiçekler bana, çıplak doğadan daha fazla doğa duygusu veren çalışmalardı. Çekiç ve Orak çeşitlemeleri, sol duyunun bütün çağrışımlarını yeniden düşündürecek. Kırmızı Lenin ve Mavi Lenin hayran kalacağınız eserler. 20. Yüzyılın On Yahudi Portresi’nde kimler var?
Albert Einstein, Louis Brandeis, Sarah Berhnardt, Golda Maier, George Gershwin, Franz Kafka, Gertrude Stein, The Marx Brothers, Martin Buber, Sigmund Freud. Portrelerden, özellikle eserlerini, kişiliklerini bildiklerinize dikkatli bakın. Warhol’un nasıl yansıttığını tekrar düşünün...
Tehlikedeki Türler’e ayrıca önem göstermelisiniz.
Warhol’un kişisel hayatında da yakın dostu olan, birçok albüm kapaklarını hazırladığı Rolling Stones grubunun solisti Mick Jagger için yaptığı “portre”ye ise özellikle dikkat edin.

* * *

Haberin Devamı

POP ART’ın zirve adının sergisi, günümüz popülerlik anlayışı konusunda size zengin malzeme sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları