Pera Müzesi 10 yaşında

23 ARALIK 2015 akşamı Pera Müzesi’nin kuruluşunun 10. yıl yemeğine katıldım.

Haberin Devamı

Müzenin destekleyicisi Suna, İnan Kıraç ve kızları İpek Kıraç’ın kurduğu vakıf Suna İnan Kıraç Vakfı. Gecede konukları İnan Kıraç, İpek Kıraç ve Pera Müzesi genel yöneticisi Özalp Birol ağırladılar.

İnan Kıraç, müzenin oluşum sürecini, dünya müzeleri içindeki yerini, bazı girişimleri neden sonlandıramadığını anlattı. Bu konudaki bilgileri yakında yayınlanacak kitabında bize aktaracak.
İnan Kıraç bilgili, bilinçli bir koleksiyoner olarak da müzenin, Türk müzeciliğinde, koleksiyonlardaki konumunun, küresel standartlar ışığında özel bir yer almasını sağlıyor.
Bina restoratör mimar Sinan Genim tarafından yeniden inşa edilmişti.
Pera Müzesi açıldığından beri gerek sergileriyle, gerek hazırladığı kataloglarla gerçekten ziyaretçileri nitelikli çalışmalarla buluşturdu. On yıl süresince tüm ziyaretçilerin, müze hakkında olumlu yargılar vermesini sağladı.
Pera Müzesi’ndeki sergilere baktığımızda modern sanatın, kavramsal sanatın, fotoğraftan heykele, hatta en son açtıkları ‘Bu Bir Aşk Şarkısı Değil’ sergisiyle videoya kadar uzayan çeşitliliğini görürüz.
Basına dağıtılan bilgi broşüründeki başlık bir gerçeğin özeti: “Sürprizlerle Dolu On Yıl”.


* * *

Haberin Devamı


BİR müzenin değerlendirilmesi, geçici sergiler kadar, hatta onlardan çok koleksiyonlarıyla yapılır.
Alanında önemli üç koleksiyon, müzeyi uluslararası müzecilik alanında liste başı yapıyor. “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” İnan Kıraç’ın belirttiğine göre dünyada bu alandaki en zengin ve birçok açıdan tek koleksiyon.
“Oryantalist Resim” koleksiyonu da gittikçe değer kazanıyor. Kıraç’ın bu konuda verdiği bilgi çok önemli. Yeni müzeler oryantalist eserler satın aldıkları için, dünya resim piyasasında da fiyatlar artıyor.
Üçüncü koleksiyon da “Kütahya Çini ve Seramikleri”.
Pera Müzesi hiçbir zaman kendi koleksiyonları, kendi sergileri sınırları içine çekilmedi. Sözgelimi İstanbul Bienali kapsamında Ania Soliman’ın yerleştirmelerine, çizimlerine yer verdi. Müzenin genç sanatçılara gösterdiği ilgi, destek, benim açımdan önemli ve desteklenmesi gereken bir müzecilik anlayışı.
Müzelerin sergileme dışında etkinlikler yapmasını da önemserim.
Öncelikle dünya müzelerinde başarılı örneklerini gördüğümüz, anı eşyası bölümünün olmasıdır. Bunlar sergilenen yapıtlardan seçilerek yapıldığında, ziyaretçi tarafından daha çok ilgi görür.
Ayrıca Pera Müzesi’nde yıllardır harici kültür sanat etkinlikleri, konferanslar, konserler düzenleniyor, özel program içinde film gösterimleri ve çocuklar için atölye çalışmaları yapılıyor... Ki hepsi başarılı birer ekip işi.
Dr. Alâeddin Yavaşça’nın danışmanlığındaki, Türk müziği konserlerini de özellikle yazmalıyım. Aydın Büke danışmanlığında Batı müziği etkinlikleri, konserleri de müzikseverleri müzeye getiriyor.
Müzeyi şimdiye kadar, 1 milyon 200 bin kişi ziyaret etmiş.
Gelecek yıl için, Özalp Birol, beni heyecanlandıran bir programdan söz etti:
Müze, 2016 yılını dünya sanatının önde gelen isimlerinden, metafizik sanatın büyük ustası İtalyan ressam Giorgio De Chirico’nun (1888-1978) eserlerinden oluşan kapsamlı bir sergi ve Huma Kabakçı koleksiyonundan seçilen eserlerden oluşan ‘Anı ve Süreklilik’ sergisiyle karşılıyor.”


* * *

Haberin Devamı


PERA MÜZESİ’ni, her etkinlikte emeği geçenleri, ilk günden bugüne, 10 yıllık tüm çalışmalarını kutluyorum. Dileğim bu çizgiyi hep sürdürmeleri.

Yazarın Tüm Yazıları